dwukwiat Napisano Styczeń 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2006 w moim uporczywym poszukiwaniu dystrybucji, która zadowloi się PII 450Mhz i 64mb Ramu, trafiłem na coś o nazwie VectorLinux. Wymagania spełniam, własnie ściągam sobie obraz instalacyjny. Całość została oparta na Slackware, czyli dla mnie [bardziej niż zielony, newbie] bedzie raczej kłopotliwa... 1.Czy ktoś z was zna tą dystrybucję, czy ktoś już jej używał, jakie wrażenia, itp. 2. Czy istnieje polska strona tej bądź co bądź egzotycznej dystrybucji? [w googlach czasem sie pojawia jakiś adres, ale to ślepa ulioczka niestety] dla zainteresowanych: strona oficjalna Vector Linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Styczeń 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2006 Ściągnij sobie KateOSa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Styczeń 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2006 Ściągnij sobie KateOSa dokładnie 1.Czy ktoś z was zna tą dystrybucję, czy ktoś już jej używał, jakie wrażenia, itp. 2. Czy istnieje polska strona tej bądź co bądź egzotycznej dystrybucji? [w googlach czasem sie pojawia jakiś adres, ale to ślepa ulioczka niestety] Wszystko co bazuje na Slacku ma tą właściwosc, ze porady ze Slacka pasują w 95%ach na tym czyms. ;] A spolecznosc slackware w polsce jest -> http://forum.slackware.pl/ Jak chcesz uzywac Vector Linuksa to spoko, oby sie sprawdził. ;] Ja jednak sproboje troche pochwalic dystrybucje ktorej teraz uzywam, czyli KateOS KateOS: - Wywodzi się ze Slackware ale kroczy swoją włąsną drogą juz. I to dobrą drogą. - Pakiety są kompilowane w ten sposob ze systemowe i "ramo oszczedne" programy są kompilowane na i486 ale takie rzeczy jak KDE to juz i686. Czyli (IMO) złoty środek. - proces instalacji jest podobny do tego ze Slackwara ale z duza liczbą ułatwień. (aktywowanie rolki myszki ;-) , wybieranie runlevel 3 lub 4 w zaleznosci od preferencji uzytkownika, konfiguracja Xow z automatu , wybor mapowania klawiatury, itp) Proces Instalacji KateOS2.x - instrukcja - Updateos do aktualizacji pakietow z repozytoriow. Niby VectorLinuks ma VLAPT ale... To tylko nakładka na slapt-get którego ja nie polecam. A updateos jest czyms nowym, specyficznym dla Kasi i do niej dopasowany. Juz jest dobry a bedzie jeszcze lepszy w nastepnej wersji -> link1 , link2 (btw. opis na wiki jest do 0.5, aktualne 0.6 updateos ma opcje, argument "-find" która słuzy do wyszukiwania podanych plików. Np. brakujaca zaleznosc jakiegos programu. Szybko i łatwo) - Nie wszystkie programy są w repozytorium ala a) pakiety multimedialne z linuxpackages.org dla Slackware w 99% działaja na Kasi (programow systemowych nie instaluj w ten sposob bo pakiety Kasi sie roznia. Są nowsze i maja np. włączoną obsługe PAM) ; Tworzenia paczek na uzytek własny jest bajecznie proste jak zobaczysz gdy klikniesz w ten link Dzięki czemu będzie porządek w systemie i nie stracisz możliwosci aktualizowania programów z repo jak pojawią się nowsze wersje. Dodatkowo jak zrobisz punkt po punkcie wg. w/w opisu to mozesz spokojnie wysłac na adres mailowy Maestrome gotową paczke, zasili repo Kasi. - Ewentualne skonfigurowanie KateOS nie nastręcza problemów dzięki pomocy na forum ( http://www.kateos.org/forum/ ) oraz tym narzędziom Kasi. Dodatkowo po wyłączeniu, graficznymi narzedziami, czesci programow odpalanych przy starcie mozesz pozostale skrypty startowe znajdujace się w /etc/rc.d wyedytowac pozbywajac sie zbednych rzeczy. - Ogolnie systemik jest profesjonalny a Kate_team ma pomysły na rozwoj tej dystrybucji w dobrym kierunku. - Dostępne są w Kasi (przy instalce niektore, reszta w repo updateos -i pakiet) pragramy takie jak: szybciutka przegladarka Dillo, Sylpheed - szybki klient poczty. Cos dla Ciebie - Kodeki mp3ek i wiekszosci filmow masz od razu w systemie, roznych ułatwień jest sporo Tutaj gość miał podobny problem co Ty. Nawet miał słabszy komputer ;] Proponuje na sekunde wejsc do zainstalowanego XFCE ktore w Kasi jest bajeczne, skonfigurowac i zmienic manadzer okien na jakis inny za pomocą Xwmconfig (IceWM, flux, fvwm... w tym poscie wyżej też to doradzono. XFCE nie jest jadnak najlepsze na 64mb ramu) Jest to dystrybucja szybsza i stabilniejsza na starcie od wiekszosci dystrybucji. A tym niektorym dystrybucjom jak Vector Linux po drobnej konfiguracji dorowna ekonomią działania.... W gruncie rzeczy jezeli VectorLinuks Ci teraz pasuje i juz jest ustawiony jak chciales to nie ma co przeskakiwac juz dzis na KateOS. Zysk bedzie, ale lepiej poczekac do KateOS 3.x , to bedzie nowa gałąz rozwojowa. Duże zmiany, nie tylko -- jak w tych linkach mozesz przeczytac -- updateos2 + pkg (przepisane w C++ skrypty installpkg, removepkg i inne. A wiec kilka razy szybsze) + opcjonalne zaleznosci. (jak ja długo szukałem dobrego distro z szybkim systemem pakietow b.łatwej aktualizacji ale z mozliwoscia pominiecia nie chcianych zaleznosci ! :^^ ) Ale takze pelne spolszczenie takich drobnostek jak opisy instalowanych programow przy installpkg/updateos (juz to ktos tlumaczy) , polskie manuale, itp Naprawde warto poczekac do KateOS 3. To jest naprawde niezły systemik. Prosty, przejrzysty jak Slackware ale z dobrymi rozwiązaniami własnymi. IMO wybór między Vector Linux a KateOS nie jest trudny. Kasia górą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwukwiat Napisano Styczeń 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2006 myślałem nad KateOS, nawet zacząłem ściągać obraz. Po Twoim wyczerpującym poście chyba dokończę pobieranie. zraziło mnie jedynie: 'dystrybucja dla doświadczonych użytkowników'. a tym czasem, może kilka opinii na temat samego Vectora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 myślałem nad KateOS, nawet zacząłem ściągać obraz. Po Twoim wyczerpującym poście chyba dokończę pobieranie. zraziło mnie jedynie: 'dystrybucja dla doświadczonych użytkowników' VectorLinux jest oparty na slacku, KateOS tez. KateOS ma duzo ułatwien (ale nie na siłe, to distro dla ludzi wiedzacych czego chca) , ile tych ułatwień ma Vector to nie wiem bo widzialem to distro u kogos w akcji ale sam nie konfigurowalem od podstaw. Ale bardzo wątpie by Vector byl latwiejszy od Kasi. zraziło mnie jedynie: 'dystrybucja dla doświadczonych użytkowników' hehe, Damian - tworca Kasi - wspominal ze to specjalnie. Dystrybucja sie rozwija, powoli zmierza w wyznaczonym kierunku. Jest dla ludzi znajacych sie na linuksie choc troche i dla takich ktorych czytanie dokumentacji -- chocby na KateOSWiki -- to nie jest niewykonalne zadanie. Dla maestrome nie liczy sie bardziej ilosc uzytkownikow Kasi nad jakosc dystrybucji. 'Dystrybucja dla doświadczonych użytkowników' ma odstraszyc niepotrzebny element spolecznosci czyli tych "chce wszystko, nie dam nic, żądam natychmiast" Ten tekst jest napisany specjalnie A tak naprawde to po poznaniu linuksa na Fedorze, tak z 8 miesiecy uzywania (ale nie ciągłe reinstalacje ) to KateOS jest spokojnie do ogarniecia. A dla "newbie" tez, bo to nie jest HaXorska jak Gentoo dystrybucja. Troszke poczytac tylko trzeba. KateOS jest dla ludzi ceniacych bardziej wydajnosc niz setki pakietow w repozytoriach z zaleznosciami. A ty masz 64 ramu ;] Ja mam 1gb ale ja nie trawie ociazalosci .rpmoowych dystrybucji ;] Jak ktos co 3 miesiace przeinstalowywuje 80% oprogramowania to niech zostanie przy Debian/Fedora/Gentoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi