siomek Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Witam, Wpadłem na pomysł, żeby spróbować zainstalować/zaktualizować pliki z localnego dysku (pendrive'a). Zrobiłem wpis do yum.repos.d: [pendrive] name=Pendrive repo baseurl=file://mnt/usb2/fc5/ mirrorlist=file://mnt/usb2/fc5/mirrors enabled=0 gpgcheck=0 gdzie: ścieżka /mnt/usb2/fc5 to scieżka do pendrive'a. Zrobiłem również createrepo /mnt/usb2/fc5.Jak chce zrobić aktualizację to dostaję komunikat: Wersja (_yum'a_ → yuma) ORT : 2.6.0 (/usr/share/yum-cli) /usr/lib/python2.4/site-packages/yum/config.py:439: DeprecationWarning: getConfigOption() will go away in a future version of Yum. Please access option values as attributes or using getattr(). DeprecationWarning) Loading "installonlyn" plugin Używam domyślnego wykrywania mirrorów ERROR: Nie można otworzyć/odczytać pliku repomd.xml dla repozytoria: pendrive ERROR: failure: repodata/repomd.xml from pendrive: [Errno 256] No more mirrors to try. Ale plik repomd.xml jest na właściwym miejscu i ma a+rw. O co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 enabled=0 nie dozwolone ? o to chodziło a w poleceniu dajesz yum --enablerepo=pendrive ...... czasowe dozwolone ? Narka http://wiki.fedora.pl/Administracja/Yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siomek Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 enabled=0 nie dozwolone ? o to chodziło a w poleceniu dajesz yum --enablerepo= ...... czasowe dozwolone ? Narka http://wiki.fedora.pl/Administracja/Yum Sam się zabierałem za robienie czegoś podobnego , ale jeszcze należy do tak zrobionego repozytorium jakieś pliki konfiguracyjne dodać i jeżeli coś dograsz to należy je odświeżać. A może lepiej yum localinstall /ścieżka/co-* Opcja localinstall jest dobra, ale przenoszę większe pliki z pracy na pendriv'ie i czasami zabraknie mi czegoś z zależnościami, więc wolałbym, żeby yumex dociągnął sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Należy mieć zainstalowane createrepo. createrepo --baseurl = /katalog/z/RMPS Spacje są istotne. Wygenerowane zostaną odpowiednie pliki repomd.xml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10256 plus coś takiego można robić narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Wpis do yum.conf dla lokalnego repozytorium [repo_4] baseurl=file:/home/test/repo_4/ name=repo_4 enabled=1 gpgcheck=0 Podaj linki jak możesz ( najlepiej po PL ) , widziałem podobne w Ubuntu (czytelnia- repozytoria) zasada jest pewnie taka sama , ale coś bym poczytał na ten temat. Ściągałem kiedyś pakiety na innym kompie i w ten sposób instalowałem, jak jeszcze nie miałem netu.. Niestety linków nie znam żadnych na ten temat. Ale na Forum było kiedyś o lokalnych repozytoriach apta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 No właśnie do apt-get – widziałem , a ja szukam do yuma Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 No właśnie do apt-get – widziałem , a ja szukam do yuma. Na FC4 Yum w ten sposób na lokalnym repo bardzo dobrze się sprawuje. Na FC5 nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siomek Napisano Kwiecień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Lokalne repo nie jest problemem pod FC5. Oto mój plik w /etc/yum.repos.d/usb2.repo [pendrive] name=Pendrive repo baseurl=file:/mnt/usb2/fc5/ mirrorlist=file://mnt/usb2/fc5/mirrors enabled=0 gpgcheck=0 Po zamontowaniu pendrive'a i odchaczeniu opcji enabled w yumex'ie można korzystać dowoli. Pamiętajcie, żeby przed każdą zawartością /mnt/usb2/fc5/ uaktualnić pliki poprzez createrepo --baseurl = /mnt/usb2/fc5. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 mirrorlist=file://mnt/usb2/fc5/mirrors Przy lokalnym repo mirrory raczej niepotrzebne .. Dzięki za informację o FC5! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi