buster Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Witam. Mam notebooka Acer TravelMate 4102WLMi. Chciałem na nim postawić sobie Feodre Core 5. Instalacja przebiegła w sumie normalnie. Nastąpił restart kompa no i się zaczeło. Nagle wyskoczyło coś takiego: PCI: Cannot allocate resource region 7 of bridge 0000:00:1c.0 PCI: Cannot allocate resource region 8 of bridge 0000:00:1c.0 PCI: Cannot allocate resource region 9 of bridge 0000:00:1c.0 PCI: Cannot allocate resource region 7 of bridge 0000:00:1c.1 PCI: Cannot allocate resource region 8 of bridge 0000:00:1c.1 PCI: Cannot allocate resource region 9 of bridge 0000:00:1c.1 PCI: Cannot allocate resource region 7 of bridge 0000:00:1c.2 PCI: Cannot allocate resource region 8 of bridge 0000:00:1c.2 PCI: Cannot allocate resource region 9 of bridge 0000:00:1c.2 Następnie rozpoczęła się procedura startu. Zegar się ustawił. I następna rzecz: Uruchamianie udev: I na tym wisi. I nie wiem co jest grane?? Czy ktoś mógłby mi pomóc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 A jestes pewny, ze wisi? Czasami w tym miejscu (a zwlaszcza przy pierwszym uruchomieniu) FC potrafi sie dosc dlugo "zastanawiac" (w rzeczywistosci ciezko pracujac w tle). Moze wystarczy poczekac z 10 minut? Nie wiem dokladnie (nie badalem problemu) jaki to ma zwiazek - ale zauwazylem, ze wlaczony SELinux potrafi czasem spowolnic procedure startu ... hmmm, 30 krotnie Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buster Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Ale ciężko pracuje co?? Procek?? Ikonka od dysku martwa, znaczy nie świeci się. Poza tym, nie zauważyłem, żeby podczas instalacji, instalator FC 5 pytał się o SELinux. Co mnie w sumie bardzo zdziwiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
massakra Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Poza tym, nie zauważyłem, żeby podczas instalacji, instalator FC 5 pytał się o SELinux. Co mnie w sumie bardzo zdziwiło. A instalowales w trybie tekstowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buster Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Tak. Ponieważ miałem ten sam problem co damador. Instalacja w trybie graficznym powodowała totalne wyłączenie ekranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damador Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 bledy pci bridge 7 i 8 mialem pod FC4 - dzizlal bez problemu - tyczylo sie tego ze 3023 jest niestety nakierunkowana na windowsa ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buster Napisano Marzec 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 TM 4102 tez jest "Designed for Windows XP". Trudno. Nie mogę dłużej czekać, bo mi dyplom ucieknie. A muszę robić. Postawiłem sobie 3. I działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchatek_nerwus Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 w sumie bywa wspolczuje userom uzywajacych pro Xp`ekowego sprzetu i samemu sobie zakupilem laptopa ktory... hmm z acpi kiepsko ma i np przy fbsd acpi mi wylacza hdd i mam lipe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 o ile pamietam to było opisane jak instalować FC od wersji 4 na acerach (tych starszych) 1. problem z acpi opcja pci=noacpi lub acpi=off 2. problem z grafiką (framebuffer) odpalić instalkę z opcją vga=0x317 (vga=791) doinstalować pakiet xorg-Xfb (dlaFC4) po instalce systemu jesli nie działa po restarcie w x-ach to mozna zmienić w xorg.conf DRIVER=fbdev 3. połączyć w razem 1 i 2 Pozdro PS. Mam nadzieję że pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 1) Raczej nie kombinowałbym, ACPI powinno działać. Jeśli nie pomoże to, co za chwilę napiszę można poeksperymentować z ACPI. 2) O ile dobrze kojarzę masz taką samą kartę graficzną jak ja, tzn. Radeon X700. Niestety, sterownik radeon nie działa poprawnie. W logach miałem, że nie potrafi znaleźć odpowiedniego odświeżania pionowego i poziomego, ale dlaczego to nie wiem. W Rawhidzie wszystko działało, także niedziałająca grafika mnie zaskoczyła. Błąd jest już w trakcie "rozpatrywania", tymczasem jedyne sensowne rozwiązanie (póki nie można zainstalować fglrx) to podmiana w /etc/X11/xorg.conf Drivera na vesa, która działa w 800x600 i 16-bitach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniled Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 moze troche offtopic ale mam Paviliona dv4000 z Radeonem X700, miałem duze problemy żeby w ogóle odpalić Xy w jakiejkolwiek rozdzielczości, ale teraz juz mi działają na orginalnych sterownikach ati (1280x800x24). jak ktos chce przepis to na GG, Tlena albo e-mail pisać prosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi