TrAvIkK Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Siemka Od wczoraj jestem posiadaczem FC 5 Niepowiem, super jest ten linux. Teraz jestem w fazie instalowania różnego oprogramowania, zatrzymałem się na amaroK'u 1.3.9 Podczas ./configure wywala mi coś takiego: ========================== === amaroK - WARNING ======================================================== ========================== = = The optional GStreamer-engine will not be built. If you want to use the = powerful GStreamer multimedia framework with amaroK, please download = version 0.8.6 or higher from http://gstreamer.freedesktop.org/ = If you are sure GStreamer is already installed then there is most likely a = problem with your pkg-config setup, see amarok/README = ========================== === amaroK - PLUGINS ======================================================== ========================== = = The following extra functionality will be included: = + aRts-engine = + Konqueror Sidebar = =============================================================================== Wie ktoś jak sobie poradzić z tym? Oczywiście gsstremmera mam najnowszego. Dzięki z góry za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Szybkie pytanie. Dlaczego nie instalujesz przez yuma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 szybka odpowiedz: Jestem poczatkujacy Hmm to znaczy w jaki sposb, i dlaczego przez yoma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Dodaj repozytorium Extras i gstreamer Repozytoria yum install amarok yum install gstreamer\* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Livna - repozytorium = wystarczy + standardowe tz: to co jest w FC5 szukaj w "mini FAQ FC5" http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9934 yum install gstreamer-plugins-ugly inne playery yum install xine kaffeine kplayer vlc amarok codecki sox-12.17.9-1.2 lame-3.96.1-4.lvn5 ffmpeg-0.4.9-0.20.20051228.lvn5 gstreamer-plugins-ugly-0.10.2-1.lvn5 gstreamer-0.10.4-1 gstreamer-plugins-good-0.10.2-1 gstreamer-tools-0.10.4-1 gstreamer08-0.8.12-4.fc5 gstreamer-plugins-base-0.10.5-1 gstreamer08-plugins-0.8.12-2.fc5 vorbis-tools-1.1.1-1.2.1 mjpegtools-1.8.0-3.lvn5 mjpegtools-libs-1.8.0-3.lvn5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Po wklepaniu gedit /etc/yum.repos.d/nazwa.repo Wywala mi -bash: gedit: command not found Pewnie nie mam jakiejs paczki, jakiej? Jestem zalogowany jak root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 sprawdz inne edytory, chocby kwrite nano lub bardziej zaawansowane vi (uruchom vimtutor zeby dostac podrecznik obslugi :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Wywala mi -bash: gedit: command not found Jedna ważna uwaga jaki masz znak taki $ czy # bo to jest ważne , ponieważ chcesz edytować pliki systemowe i do tego są TOBIE potrzebne uprawnienia root-a Tzn: 1) su - podasz hasło zmienia się znak na # to oznacza root 2)dopiero gedit lub za pomocą (MC edycja ) lub mcedit /ścieszka /co lub cd /etc/yum.repos.d mcedit livna.repo http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9871 zainstaluj rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-5.rpm Kliknij na adres pobierz rpm i zainstaluj (FC5 tylko) ,będzie szybciej razem z kluczami Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Hehe dobra, zainstalowane. yum rules %-) Sam sobie pobiera potrzebne paczki, nic właściwie się ręcznie nie pobiera. Ehhh czemu takie potężne narzędzie się przede mną uchowało ? Teraz mam zestaw pytań: 1. Jak zrobić by num-lock był załączony, przy wpiswyaniu loginu i hasła? Bo troszku mnie to drażni, a mam hasło dosyć skomplikowane, składające się również z cyfer, a na num-padzie o wiele łatwiej mi wpisywać (wyrobione ruchy już mam ) 2. Jak zmienić funkcje przycisku środkowego myszki ? (u mnie jest to kółko) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Ad 1. Jak masz już repozytorium Extras ustawione to daj yum install numlockx (jest w faq ze strony głównej) Ad 2. Dokłanie sam nie wiem, ale popróbuję, i dam znać. Z konta roota odpal w konsoli setup i tam jest konfiguracja myszy. Spróbuj znależc odpowiedni typ, może ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Spoko, potem stestuje bo teraz siedze na windozie. A wiesz może, czy jest możliwość w KDE (bo w GNOME tak jest standardowo), by jeżeli otworze coś na Pulpit 1, to by ta aplikacja widniała na pasku "Sartu", ale tylko w Pulpit 1, tak że jak wejde na Pulpit 2 to nie będzie tej aplikacji na pasku startu (i tak dla każdego z pulpitów)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Spróbuj przypiąć okno do pulpitu. Po lewej jest chyba szpila. Ale tego nie wiem, bo siedzę tylko w Gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Spróbuj przypiąć okno do pulpitu. Po lewej jest chyba szpila. Ale tego nie wiem, bo siedzę tylko w Gnome. Yyyy nie widze Hmm mam jeszcze taki problem: Otóż jak chcę zresetować komputer (Start->Zakończ pracę->Uruchom ponownie) to zamykają się programy, i przechodzi mi na czarny ekran, na którym nic nie ma, i mam myszke tylko. Mieli mi coprawda dyskiem, ale nic się nie dzieje, bo można czekać i czekać na reset... Pomaga tylko twardy reset ;( Nie chce tak robić na dłuższą mete, bo to zapewne coś uszkodzi. Co do komendy "SETUP". Niestety nie ma tam konfiguracji myszki :/ Klawiatura, drukarka itp ale myszki niet :/ Co do numlockx - hmm nie wiem jak było przedtem, ale teraz numlock włącza mi się po zalogowaniu, a mnie chodzi o to by był już aktywny przy okienku logowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 No to nie pomogę. Siedzę jeszcze na FC4... Ale w menu okna po lewej jest chyba opcja przypnij?? ######################## Chyba Cię czeka update systemu... Ustaw podstawowe repozytoria z postu z faq dla fc5 i yum update ######################## A co do numlocka, to doczytaj jeszcze z faq dla FC4 - tego na stronie głównej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Ale w jakim menu ? Hmm i jeszacze jeden problem :/ W amarok'u wyrzuca mi, że amarok wykrył now przenoścne urządzenia mediów (...) No i oczywiście muzyka nie idzie :F Wygląda na to, że znów nie mam czegoś zainstalowanego, możesz(cie) mi pomoć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi