bananrules Napisano Kwiecień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2007 Witam. Problem a raczej moja niewiedza dotyczy uruchamiania juz zainstalowanych programow . chcialem odpalic sobie openoffice'a , sprawdzilem najpierw czy jest zainstalowany - byl na liscie i tu napotkalem na problem : jak mam go uruchomic. niestey nie znalazlem go w aplikacjach biurowych:( zdaje sobie sprawe ze pytanie dla wiekszosci banalne lecz dla mnie - tzn. czlowieka ktory 1 raz zainstalowal linuksa jest dosc wazne. z gory dziekuje za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2007 Jesli poprawnie zainstalowales, to powinienes miec Aplikacje -> Biuro -> Word Processor (lub jakos ladniej, ja uzywam F7test wiec niektore spolszczenia moga byc jeszcze nidokonczone...) Jesli nie ma go w menu, to moze uda Ci sie go uruchomic w terminalu -> wpisz openoffice.org (by uruchomic powloke OOo) lub openoffice.org -writer (by urchomic edytor tekstu)... Jesli nie ma go w menu i nie uruchamia sie w terminalu, to sprawdz czy sie w ogole zainstalowal rpm -qa | grep openoffice* | sort ... zakladam, ze instalowales z rpma? Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2007 Jedno pytanie jaki OpenOfice? z ux.pl?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bananrules Napisano Maj 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 nie byl to openoffice z ux.pl , zwykly po aktualizacji systemu. mam jeszcze jedno pytanko: co z pakietami zainstalowanymi w konsoli ? gdzie ich pozniej szukac skoro nie ma ich w menu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Teoretycznie - skoro pakietu nie ma w menu to oznacza to, ze nie posiada on GUI i przeznaczony jest do uruchamiania w konsoli. Teoretycznie, poniewaz czasami z powodu bledow w paczce lub bledow w systemie programy jak najbardziej z GUI nie pojawiaja sie w menu... Kazdy program zainstalowany w systemie - takze ten graficzny - mozna uruchomic w konsoli uruchomionej w Xach wystarczy wpisac jego nazwe i przyklepac, czasami jednak (znow!) z powodu bledow plik praktycznie uruchamialny (program lub skrypt) moze byc niewidoczny dla systemu (z grubsza: znajduje sie poza obszarem poszukiwan, czyli nie ma go w zadnej z lokalizacji zdefiniowanych zmienna systemowa $PATH ani w katalogu biezacym). A! I jeszcze jedno (sorry, wiem ze to glupie ale coby oszczedzic dalszych pytan) - nie kazdy pakiet to program Czasami po zainstalowaniu pakietu nie pojawia sie nic w menu i nie mozna tego czegos wlasnie zainstalowanego uruchomic... niektore pakiety to np. biblioteki - potrzebne w systemie, ale nie nadajace sie do uzycia bezposredniego Co do Twoich problemow z OOo - rada iscie z MS, ale ja bym zaczal od: yum remove openoffice.org-*, yum clean all i yum install openoffice.org-* nie wiem tylko jakie masz lacze, bo kilka MB jest do pociagniecia Niewiele pomoglem, ale moze co nieco rozjasnilem... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Teoretycznie - skoro pakietu nie ma w menu to oznacza to, ze nie posiada on GUI i przeznaczony jest do uruchamiania w konsoli. Teoretycznie, poniewaz czasami z powodu bledow w paczce lub bledow w systemie programy jak najbardziej z GUI nie pojawiaja sie w menu... Czasem też, jak np. w przypadku htop, programy które są jak najbardziej bez GUI pojawiają się w menu A co do programów GUI bez pozycji w menu to, jeśli masz jakieś konkretne przykłady, należy to natychmiast zgłaszać, gdyż taki błąd nie powinien przejść przez recenzję paczki. Kazdy program zainstalowany w systemie - takze ten graficzny - mozna uruchomic w konsoli uruchomionej w Xach wystarczy wpisac jego nazwe i przyklepac, czasami jednak (znow!) z powodu bledow plik praktycznie uruchamialny (program lub skrypt) moze byc niewidoczny dla systemu (z grubsza: znajduje sie poza obszarem poszukiwan, czyli nie ma go w zadnej z lokalizacji zdefiniowanych zmienna systemowa $PATH ani w katalogu biezacym). Jak wyżej. Byłby to karygodny błąd recenzenta/paczkera więc bezzwłocznie o tym informować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bananrules Napisano Maj 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 calkowite usunieci i ponowna instalacja pomogla w 100 % . jeszcze raz dziekuje , pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi