Skocz do zawartości

Xgl+fc5 + Polska Klawiatura

bartucha82

Rekomendowane odpowiedzi

Myly Panstwo. Oto rozwiązanie naszego problemu z XGL i polską klawiaturką. W konsolce przechodzimy na (_root'a_ → roota) ORT i wchodzimy do lokalizacji naszego serwera XGL. Tutaj wchodzi w katalog share/X11/(np. ja korzystałem z opisu na illwarra.org/linux i ich paczek tak więc wbijam się w katalog /opt/Xgl/share/X11/). Kasujemy w tym katalogu podkatalog xkb i robimy dowiązanie symboliczne do katalogu /usr/share/X11/xkb:

ln -s /usr/share/X11/xkb xkb

Wchodzimy w katalog xkb i tworzymy w nim podkatalog compiled. Teraz musimy sobie przypomnieć czy dodawaliśmy do serwera flage -kb. Jeżeli tak to trzeba ją usunąć. Ja korzystam z KDE i szukam tego w /etc/kde/kdm/kdmrc w linijce ServerCmd. Użytkownicy gdm i gnome będą tego szukać w pliku custom.conf w katalogu /etc/gdm. Po tych czynnościach restartujemu Xgl i cieszymy się polskimi znakami i poprawnie działającymi klawiszami caps-lock i num-lock.

Pozdro. :D

PS: Proszę o przypięcie tego wątku. Ułatwi on życie ludziom korzystającym bądź zaczynającym zabawę z Xgl :)

Witam,

U mnie (FEDORA CORE 5, paczki z XGL niestety nie pamiętam B) nie było folderu /opt/Xgl więc po prostu go utworzyłem, w nim folder share i X11, dowiązanie do xkb a w nim katalog compiled. Później gdm-restart, chwila strachu i... działa !!

Dziękuję za to wspaniałe rozwiązanie - w końcu mogę pisać z po polsku, a nie po wolsku <lol>

Pozdrawiam !!

• 2 weeks later...

Witam, samo XGL dziala u mnie swietnie (z repo illawarra) natomiast polskie znaki nie. Probowalem juz robic jak powyzej, ustawiac polska klawiature w preferencjach --> klawiatura w Gnome oraz wpisywac odpowiednie wartosci w gconf. Polskie znaki mam i owszem, ale tylko do momentu nastepnego przelogowania.

Mam ktos na to rade?

Nic nie uruchamiam recznie, XGL startuje automatycznie przy uruchomianiu srodowiska graficznego (GNOME) - wiec zdaje sie ze XGL zastepuje dotychczasowy serwer X.

Polskie czcionki moge uzyskac jak w menu preferecje -->klawiatura dodam inna polska klawiature niz standardowe pl, ustawie ja jako domyslna a po chwili wroce do poprzednich ustawies (domyslna klawiatura Poland).Dziala to jednak tylko do momentu wyjscia lub wylogowania z systemu.

Poproszę jeszcze Twój pliczek custom.conf.

Prosze bardzo:

# GDM Configuration Customization file.

[daemon]

[security]

[xdmcp]

[gui]

[greeter]

[chooser]

[debug]

[servers]

0=Xgl

[server-Xgl]

name=Xgl server

command=/usr/bin/Xgl -accel glx:pbuffer -accel xv -audit 0

chooser=false

handled=true

flexible=true

priority=0

Wkurza mnie juz brak pliterek, tym bardziej ze samo XGL dziala swietnie. Dodam, ze system mam standardowo aktualizowany Yumem, a jedyne "egzotyczne" repo to kadu i illawarra.

• 4 months later...

Mi pomoglo jak w Centrum Sterowania w dziale "Regionalne i dostepnosc" w zakladce "Uklad klawiatury" zamienilem Amerykanski US, który nie wiedziec czemu byl tam samotny, na nowododany przeze mnie Polski, który ustalilem jako domyslny. Miejmy tylko nadzieje, ze po restarcie dalej bedzie okej :)

Aaa, teraz przypomnialo mi sie, ze podczas instalacji Xgl w jednym momencie w tutorialu z którego korzystalem bylo napisane, ze ustawienia sie traca po jednej komendzie, pewnie dlatego mi zniknal jezyk polski, który na 100% juz dodawalem.

Najwazniejsze, ze juz dziala :)

EDIT

niestety po restarcie nie dzialalo, wiec dodalem do autostartu wpis

setxkbmap -model pc104 -layout pl

i juz jest okej :)