exage Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 Witam, mam zainstalowaną FC10 i korzystam z środowiska Netbeans, Wcześniej na laptopie, na którym mam zainstalowanego Zenwalka i również netbenasy stworzyłem projekt i chciałem go zaimportować na komputer z Fedorą. Wszystko poszło gładko tylko nie mogę wpisywać polskich znaków (te, które zostały wcześniej wpisane wyświetlają się prawidłowo). Kombinowałem z ustawieniami profili, skrótami klawiszowymi i... nic. Usunąłem nawet tą wersję netbeansów, która zainstalowałem z paczki i zainstalowałem najnowszą z ich stronki.. też nic (próbowałem również zainstalować starą wersję netbeans, którą miałem na laptopie i która mi działała.. zero efektu). Czy ktoś się zetknął z podobnym problemem ? Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam, exage Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Świrzewski Napisano Grudzień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2008 To nie pierwszy dowód na to że Fedora 10 jest mocno niedopracowana. Też miałem Zenwalk i nie było z tym problemów. Fedora 10 - nie znalazłem rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exage Napisano Styczeń 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2009 Zauważyłem, że problem dotyczy nie tylko tej aplikacji (te napisane w javie, dlaczego tylko OpenOffice działa poprawnie ?). Zainstalowałem jEdit i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że tam również nie mogę wpisywać polskich znaków. Zainstalowałem JDK, JRE z strony Suna, przeinstalowałem Netbeansy po raz kolejny i znowu k**** nic. Musi istnieć jakieś rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Styczeń 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2009 Spod roota da się w Netbaensie wpisywać polskie znaki (UTF). Spod użytkownika już nie. Nie wiem jak na razie dlaczego. Domyślnie zainstalowaną i skonfigurowaną mam jave Sun (64 bit). Netbeans 6.1 z repo. Globalny plik konfiguracyjny leży w /usr/share/netbeans/6.1/etc/netbenas.conf. Próbowałem w nim ustawić na sztywno opcję netbeans_jdkhome="/usr/java/jdk1.6.0_12 lecz nic to nie zmieniło. Błąd jest tutaj zgłoszony: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=465505 Aktualizacja 03.01.2009: Po usunięciu pakietów rozpoczynających się od nazw: scim*, imsettings*, im-chooser*, uim* wraz z zależnymi pakietami (wszystkie dotyczą metod wprowadzania znaków bodajże) da się wpisywać w edytorze Netbeans polskie ogonki bez żadnego problemu (rzecz jasna w UTF-8). Rozumiem, że któraś z metod powodowała problemy i gryzła się z Netbeans. Doszedłem do tego ponieważ Netbeans przy uruchamianiu zawsze wywoływał dodatkowo imsettings-applet. Imsettings-applet uruchamiał mi się także w trayu przy starcie systemu (GNOME) i dopiero gdy go ręcznie zamykałem, Netbaens odpalał sobie go sobie sam przy okazji (i dawało się wprowadzać polskie znaki). Po usunięciu tych pakietów nic się dodatkowo nie uruchamia. Piszę tylko po polsku i angielsku więc przełączanie języków (metod wprowadzania) niż te, nie są mi potrzebne. Pewnie trochę pokrętnie wyjaśniłem ten temat, ale jak ktoś ma większą wiedzę na temat SCIM, UIM, IMSETTINGS to proszę o delikatne przybliżenie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exage Napisano Styczeń 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 @Pienia: dzięki wielkie! działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2009 nie mam ogonków Pakiety scim* są dostępne, ale nie są zainstalowane. Brak wyników dla parametru: imsettings* Pakiety imsettings* są dostępne, ale nie są zainstalowane. Brak wyników dla parametru: im-chooser* Pakiety im-chooser* są dostępne, ale nie są zainstalowane. Brak wyników dla parametru: uim* Pakiety uim* są dostępne, ale nie są zainstalowane. Brak pakietów oznaczonych do usunięcia ...no i co teraz jako "input method" mam tylko jakąś bibliotekę co wiąże zależnościami prawie cały system LibThai is a set of Thai language support routines aimed to ease developers' tasks to incorporate Thai language support in their applications. It includes important Thai-specific functions e.g. word breaking, input and output methods as well as basic character and string supports. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 SOA #1: u mnie działa. Aktualizowana na bieżąco F11 i Netbeans 6.5. W /etc/sysconfig/i18n mam: LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT='latarcyrheb-sun16" Pakiet libthai też mam więc nie w nim tkwi Twoja przyczyna braku ogonków w Netbeans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 Mam tak samo, a ogonków brak. Nie przeszkadza mi to jakoś strasznie, ale miło by było rozkminić co szwankuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Wrzesień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2009 Odpal na koncie usera z którego uruchamiasz Netbeans program im-chooser. Ja mam w nim odznaczoną opcję Włącz metodę wejścia. Może tu coś poszukaj. Program jest w paczce imsettings. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi