cygii Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 Czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak sie instaluje sterowniki do graficznej Intel Graphics Media Accelerator 900. Pacuje na HP nx6110, Fedora Core 4 . Nigdzie tego nie moge znalezc wiec prosze o pomoc. Paczke juz sciagnalem wyrzucilo mi cos takeigo WARNING: YOUR X SERVER SEEMS TO BE RUNNING! The script can not update your kernel modules while the X server is running. Aborting Package is installed, but not configured. You'll need to use rpm -e to remove this package before re-installing. Jestem laikiem w instalowaniu sterow. please help ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Fedora Core 4 Następny, człowieku Fedora 5 nic nie kosztuje więc ją ściągnij, a na pewno problemu mieć już nie będziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Tez sie zbytnio nie znam, ale (_sprubuj_ → spróbuj) ORT tak: Wydaje mi sie ze musisz wylaczyc X`y, i zrobic to w trybie konsoli. Mozesz to zrobic poleceniem init 3 A instalujac paczke sprobuj uzyc przelacznika "-U" to ci moze pomoc. Polecenie: rpm -Uvh nazwa_paczki.rpm Jesli wszystko pojdzie dobrze restartujesz X`y poleceniem: init 5 Powodzenia (tak mysle ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cygii Napisano Sierpień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Następny, człowieku Fedora 5 nic nie kosztuje więc ją ściągnij, a na pewno problemu mieć już nie będziesz Co sie tak stary przyczepiles do tej 5, jak bede mial ochote zmienic na 5 to zmienie. A narazie mam inne problemy i tym chce sie zajac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 WARNING: YOUR X SERVER SEEMS TO BE RUNNING! The script can not update your kernel modules while the X server is running. Aborting Package is installed, but not configured. You'll need to use rpm -e to remove this package before re-installing. Jestem laikiem w instalowaniu sterow. a jestes laikiem w czytaniu? w powyzszym komunikacie jest wszystko napisane, trzeba wylaczyc X'sy zeby w ogole zadziala skrypt aktualizujacy moduly jadra a zeby przeinstalowac modul (bo masz go zainstalwanego - jak jest napisane) musisz go najpier odinstalowac za pomoca "rpm -e", czyli kroki ktore pownienes podjac sa nastepujace: 1. odinstalowanie paczki: rpm -e {nazwa paczki} 2. przejscie w tryb tekstowy: su - -c "init 3" (ewentualnie przelaczenie sie na konsole 1: [Ctrl]+[Alt]+[F1] - zalogowanie sie tam jako root) 3. zaistalowanie paczki: rpm -Uvh {nazwa paczki} 4. powrot do trybu graficznego:init 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cygii Napisano Sierpień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2006 W czytaniu nie jestem laikiem, ale wylaczyc X-ow nie potrafilem. Po przelaczeniu Ctrl+ALt + F1 i init 3, a raczej telinit 3 wysypywaly mi sie bledy. Zainstalowalem xorg od nowa. Troche pomoglo. Ale i tak poddalem sie z instalacja tych sterow. Po pierwsze nie znalazlem dokladnych sterow do mojej grafiki. Rozwiazanie bylo proste... Fedora Core # 5 ;] Wszystko gra ;] Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Sierpień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2006 Co sie tak stary przyczepiles do tej 5, jak bede mial ochote zmienic na 5 to zmienie. A narazie mam inne problemy i tym chce sie zajac Rozwiazanie bylo proste... Fedora Core # 5 ;] Wszystko gra ;] Dzieki za pomoc Słuchaj starszych użytkowników bo oni wiedzą co mówią. Widzisz miałem racje że lepiej sobie zainstalować FC 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sooundy Napisano Sierpień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2006 Ja mam/miałem podobny problem. Instalacja FC5 faktycznie przyniosła fakt, iż karta graficzna została dobrze rozpoznana ale nadal maksymalna rozdzielczość to 800x600, a to raczej nie jest ok! Tak więc pozostaje w wolnej chwili grzebać i się denerwować!!!! Jeśli nic z tego nie wyjdzie to chyba trzeba będzie innego systemu poszukać bo każdy ma swoją cierpliwość. A właśnie mam pytanie: Mam laptopa Fujitsu-Siemens v2085 Czy to normalne, że nie FC5 nie widzi modelu monitora, tzn nie można wybrać z listy żadnego z tam umieszczonych? Już znalazłem. http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10226 Zabieram się do pracy,może się uda!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2006 no tam jest moj poscik o modyfikacji pliku /etc/X11/xorg.conf: http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=59887 a w nim sekcja "Screen" a w niej ustawienie "Modes" ktore decyduje wlasnie o rozdzielczosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi