Daniello Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Mam problem z NTfs-3g. Chcę mieć prawo do montowania dysków Ntfs-3g dla zwykłego użytkownika "daniel". Niestety nie pomogło nawet przypisanie użytkownika "daniel" do grupy "disk". Przypisałem też się do grupy "fuse", ale dalej nic. Nie pomogło też wpisanie opcji "user" w /etc/fstab, gdy definiowalem dyski NTFS. Czy konieczne jest juz przypisanie do grupy root ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YareQ Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Może spróbuj nowszej wersji ntfs-3g http://mlf.linux.rulez.org/mlf/ezaz/ntfs-3...070803-BETA.tgz . U mnie zniknęły błędy podczas montowania dysków podczas rozruchu. W samym fstab mam po prostu: /dev/hda1 /media/dyskC ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0 /dev/hda5 /media/dyskD ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0 i wszystko ładnie działa. Być może i u ciebie nowa wersja zacznie działać poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastermk Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 /dev/hda1 /media/dyskC ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0 /dev/hda5 /media/dyskD ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0 i wszystko ładnie działa. Być może i u ciebie nowa wersja zacznie działać poprawnie. Ja zrobiłem dokładnie tak samo (oczywiście inne nazwy katalogów ) i działa bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 a mi się sypie ntfs-3g... mam dalej problemy z podmontowywaniem partycji podczas startu systemu, a najlepsze jest to że jak kopiuje dane na partycje ntfs to po ponownym uruchomieniu komputera te pliki są kasowane... nie wszystkie ale spora częśc po prostu znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastermk Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 a mi się sypie ntfs-3g... mam dalej problemy z podmontowywaniem partycji podczas startu systemu, a najlepsze jest to że jak kopiuje dane na partycje ntfs to po ponownym uruchomieniu komputera te pliki są kasowane... nie wszystkie ale spora częśc po prostu znika. A co dokladnie ci sie sypie przy montowaniu przy starcie?? A co do znikania katalogow. To utworzylem juz kilka i nie mialem zadnych problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 musze wylaczyc selinuxa, dodac "modprobe fuse" w /etc/rc.d/rc.sysinit i dopiero mi podmontowywuje partycje przy starcie, przy czym otwiera mi sie pokazanie szczególów podczas startu systemu i na ulamek sekund wyswietla sie w linijce "INIT: entering runlevel: 5any" [zawiódl]. Nie wiem, nie testowalem nowszej wersji sterownika, ale na tej starszej mam problemy z zapisem. Nie tylko znikaja katalogi ale i pliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Sierpień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Udało się. Oczywiście to była nowa wersja. Zmieniłem właściciela i grupę na /dev/fuse i /dev/hda8: chown daniel:uzytkownicy /dev/fuse chown daniel:uzytkownicy /dev/hda8 Potem dopisałem opcję user do /etc/fstab: LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=/usr /usr ext3 defaults 1 2 LABEL=SWAP-hda6 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/winda_C vfat user,noauto 0 0 /dev/hda8 /mnt/winda_D ntfs-3g user,noauto,fmask=0111,dmask=0,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0 /dev/hda9 /mnt/winda_E ntfs-3g user,noauto,fmask=0111,dmask=0,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto user,noauto 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto user,noauto 0 0 Potem stworzyłem plik /etc/fuse.conf i napisałem w nim: user_allow_other Na koniec dopisałem dwie pierwsze komendy do /etc/rc.local, żeby przy starcie nie zmienił się właściciel i grupa na devach Pozdro i dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin23 Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 --- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 Niech mi ktos powie krok po kroku jak to zainstalowac ntfs-3g ????? prosze o pomoc moje gg 9007272 przeciez jest nawet przypiete!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin23 Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 -- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 Kazdy kiedys byl poczatkujacy... powiedz na czym sie zatrzymujesz i co ci sie wyswietla (jaki blad) to sie zobaczy w czym mozna pomoc... ale sek w tym, ze na temat montowania NTFS-3g powstal juz temat prowadzacy za raczke, do tego na poczatek faq i wtedy powiedz, w ktorym miejscu nie dajesz rady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi