Skocz do zawartości

Ntfs-3g

Daniello

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z NTfs-3g. Chcę mieć prawo do montowania dysków Ntfs-3g dla zwykłego użytkownika "daniel". Niestety nie pomogło nawet przypisanie użytkownika "daniel" do grupy "disk". Przypisałem też się do grupy "fuse", ale dalej nic. Nie pomogło też wpisanie opcji "user" w /etc/fstab, gdy definiowalem dyski NTFS. Czy konieczne jest juz przypisanie do grupy root ?!

Może spróbuj nowszej wersji ntfs-3g http://mlf.linux.rulez.org/mlf/ezaz/ntfs-3...070803-BETA.tgz . U mnie zniknęły błędy podczas montowania dysków podczas rozruchu. W samym fstab mam po prostu:

/dev/hda1               /media/dyskC              ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/hda5               /media/dyskD              ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0

i wszystko ładnie działa. Być może i u ciebie nowa wersja zacznie działać poprawnie.

/dev/hda1               /media/dyskC              ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/hda5               /media/dyskD              ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0

i wszystko ładnie działa. Być może i u ciebie nowa wersja zacznie działać poprawnie.

Ja zrobiłem dokładnie tak samo (oczywiście inne nazwy katalogów ) i działa bez problemów

a mi się sypie ntfs-3g... mam dalej problemy z podmontowywaniem partycji podczas startu systemu, a najlepsze jest to że jak kopiuje dane na partycje ntfs to po ponownym uruchomieniu komputera te pliki są kasowane... nie wszystkie ale spora częśc po prostu znika.

a mi się sypie ntfs-3g... mam dalej problemy z podmontowywaniem partycji podczas startu systemu, a najlepsze jest to że jak kopiuje dane na partycje ntfs to po ponownym uruchomieniu komputera te pliki są kasowane... nie wszystkie ale spora częśc po prostu znika.

A co dokladnie ci sie sypie przy montowaniu przy starcie??

A co do znikania katalogow. To utworzylem juz kilka i nie mialem zadnych problemow

musze wylaczyc selinuxa, dodac "modprobe fuse" w /etc/rc.d/rc.sysinit i dopiero mi podmontowywuje partycje przy starcie, przy czym otwiera mi sie pokazanie szczególów podczas startu systemu i na ulamek sekund wyswietla sie w linijce "INIT: entering runlevel: 5any" [zawiódl]. Nie wiem, nie testowalem nowszej wersji sterownika, ale na tej starszej mam problemy z zapisem. Nie tylko znikaja katalogi ale i pliki.

Udało się. Oczywiście to była nowa wersja. Zmieniłem właściciela i grupę na /dev/fuse i /dev/hda8:

chown daniel:uzytkownicy /dev/fuse
chown daniel:uzytkownicy /dev/hda8

Potem dopisałem opcję user do /etc/fstab:

LABEL=/                 /                       ext3    defaults        1 1
LABEL=/boot             /boot                   ext3    defaults        1 2
devpts                  /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
tmpfs                   /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
LABEL=/home             /home                   ext3    defaults        1 2
proc                    /proc                   proc    defaults        0 0
sysfs                   /sys                    sysfs   defaults        0 0
LABEL=/usr              /usr                    ext3    defaults        1 2
LABEL=SWAP-hda6         swap                    swap    defaults        0 0
/dev/hda1               /mnt/winda_C            vfat    user,noauto     0 0
/dev/hda8               /mnt/winda_D            ntfs-3g user,noauto,fmask=0111,dmask=0,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/hda9               /mnt/winda_E            ntfs-3g user,noauto,fmask=0111,dmask=0,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/hdc                /media/cdrecorder       auto    user,noauto     0 0
/dev/fd0                /media/floppy           auto    user,noauto     0 0

Potem stworzyłem plik /etc/fuse.conf i napisałem w nim:

user_allow_other

Na koniec dopisałem dwie pierwsze komendy do /etc/rc.local, żeby przy starcie nie zmienił się właściciel i grupa na devach :)

Pozdro i dzięki za odpowiedzi :)

• 4 months later...

Kazdy kiedys byl poczatkujacy...

powiedz na czym sie zatrzymujesz i co ci sie wyswietla (jaki blad) to sie zobaczy w czym mozna pomoc...

ale sek w tym, ze na temat montowania NTFS-3g powstal juz temat prowadzacy za raczke, do tego na poczatek faq i wtedy powiedz, w ktorym miejscu nie dajesz rady...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...