dziemian_rec Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 Witam mam taki problem na nowej instalacji FC6. (Na FC5 nie było tego) otóż po uruchomieniu gdy powinien już się pojawić ekran logowania wywala mi take okienko: OUT OF FREQUENCY HF: 92.9kHz VF: 58.9Hz OPERATING FREQUENCY HF: 30-70kHz VF: 50-160Hz POWER MANAGEMENT 15 SEC. i po 15s. monitor się wyłącza Jeśli te pierwsze czest są moje a drugie to granice w jakich mają sie mieścic to widać że pierwsza HF jest za duża (o ile to jest przyczyna). (_niewiem_ → nie wiem) ORT co może być przyczyną ale chyba sterowniki grafiki/monitor ? na wszelki wypadek podaje że mam 17'' LG 700S i GeForce 7300GT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqatry Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 Miałem podobny problem tyle, że pod FC5 u mnie lekkie zmniejszenie wartości (o około 5 ) wartości hsync i vsync w pliku xorg.conf pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziemian_rec Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 a jak sie dobrać do tego pliku ?? może uruchomienie fedory w trybie tekstowym ?? tylko jak ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqatry Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 a jak sie dobrać do tego pliku ?? może uruchomienie fedory w trybie tekstowym ?? tylko jak ?? Znam dwie metody 1. Uruchamiasz FC z płyty ratunkowej i podmontowujesz odpowiednie partycje i możesz działać w trybie tekstowym 2. Podczas uruchamiania systemu, gdy wyświetla się menu gruba wciskasz klawisz c. Teraz możesz wpisywać do gruba co chcesz i uruchomić FC w trybie tekstowym. Wpisujesz dokładnie to samo co masz w pliku grub.conf w sekcji Fedora Core tyle że na końcu linijki polecenia kernel piszesz 3. Plik grub.conf możesz wyświetlić pisząc cat /boot/grub/grub.conf . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 ... 2. Podczas uruchamiania systemu, gdy wyświetla się menu gruba wciskasz klawisz c. Teraz możesz wpisywać do gruba co chcesz i uruchomić FC w trybie tekstowym. A nie e? Ostatecznie a?... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziemian_rec Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 w pliku xorg.conf nie mam ani hsync ani vsync :/ moze dopisac do którejs sekcji: # Xorg configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "vesa" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection a jak mozesz eqatry to najlepiej daj kod jak u ciebie to wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 nie wiem jak na FC ale na moim archu mam taki wpis w xorg Section "Monitor" #DisplaySize 330 250 # mm Identifier "Monitor0" VendorName "GSM" ModelName "00S" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 30.0 - 70.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 Option "DPMS" EndSection jeszcze nadmienie ze mam taki sam monitor jak ty a ty w ogóle masz ten wpis w xorgu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziemian_rec Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 zamieściłem powyżej w całości xorg.conf i wychodzi że (_niemam_ → nie mam) ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 to jak będziesz dodawał ten mój wpis to nie zapomnij dodać takiej linijki do sekcji screen Monitor "Monitor0" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziemian_rec Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 no niestety nic nie dało :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 ale co się wyświetla ?? jeśli w ogóle coś się wyświetla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziemian_rec Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 to co i na samym początku OUT OF FREQUENCY HF: 92.9kHz VF: 58.9Hz OPERATING FREQUENCY HF: 30-70kHz VF: 50-160Hz POWER MANAGEMENT 15 SEC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 to juz sam nie wiem co jest nie tak masz tu jeszcze mojego confa moze cos wykombinujesz: Section "ServerLayout" Identifier "X.org Configured" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" RgbPath "/usr/share/X11/rgb" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "/usr/share/fonts/misc" FontPath "/usr/share/fonts/75dpi" FontPath "/usr/share/fonts/100dpi" FontPath "/usr/share/fonts/TTF" FontPath "/usr/share/fonts/Type1" EndSection Section "Module" Load "glx" Load "extmod" Load "dbe" Load "record" Load "xtrap" # Load "dri" Load "freetype" Load "type1" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbRules""xorg" Option "XkbModel""pc104" Option "XkbLayout""pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Buttons" "5" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "ButtonMapping" "1 2 3 6 7" EndSection Section "Monitor" #DisplaySize 330 250 # mm Identifier "Monitor0" VendorName "GSM" ModelName "00S" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 30.0 - 70.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Card0" Driver "nvidia" VendorName "nVidia Corporation" BoardName "NV17 [GeForce4 MX 440]" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Modes "1024x768" Depth 24 EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziemian_rec Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 jakieś jeszcze pomysły ? bo mi coś już nic do fłowy nie przychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 Cześć! Miałem dokładnie ten sam problem co Ty i właśnie przed chwilą go rozwiązałem. Uruchomiłem płytkę ratunkową, podmontowałem system poleceniem "chroot /mnt/sysimage", a następnie zmieniłem w pliku "etc/inittab" wartość parametru id z 5 na 3 (tzw. runlevel). Po ponownym uruchomieniu systemu (tym razem bez płytki ratunkowej) zalogowałem się w trybie tekstowym na konto roota i uruchomiłem polecenie "setup" - pozwoliło to na skonfigurowanie podstawowych elementów systemu. Na koniec pozostało więc tylko utworzenie konta użytkownika (useradd) wraz z hasłem (passwrd) i podanie polenia "init 5". Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi