Skocz do zawartości

Java, Firefox I Bph

druidek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zainstalowałem javę zgodnie z wskazówkami opisanymi w http://easylinux.info/wiki/Fedora_fc5_pl#J...Mozilla_Firefox

Wszystko jest ok, sprawdziłem na stronach suna i otrzymałem potwierdzenie pomyślnego zainstalowania

Your Java configuration is:
Verdor: Sun Microsystem Inc.
Version: 1.5.0_10
Operating system: Linux
OS version: 2.6.19-1.2895.fc6

Niestety, niemogę kozystac z konta w BPH bo mimo że mam sane informację o pomyślnym zaistalowaniu javy, zlecenie przelewu nie posiada polskich znaków tylko zamienia polskie znaki na 'krzaki" i wiadomo że to odrzuca. Czy ktoś może mi pomóc? Mogę jedynie powiedzieć że strona kodowa html BPH to CHARSET=iso-8859-2, Wszyskie dane w sesji szyfrowanej ukazują sie poprawnie, a w windowsie nia ma żadnych problemów z wysyłaniem zleceń. Ale wolę z bankiem się łączyć jednak z pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT.

Witam, problem rozwiązany, ale...

Zadzwoniłem do BPH i poinformowałem ich o problemie, pan był bardzo kulturalny powiedzial że wiedzą o problemie i zaraz przyśle mi maila jak zaradzić problemowi, po 10 minutach dostałem maila.

Szanowny Panie

Uprzejmie informuję, iż błąd jest spowodowany błędnie ustawioną stroną
kodową w systemie operacyjnym Linux (domyślenie UTF nawet dla dystrybucji z
polską wersją językową, powinno być ISO_8859_2). Rozwiązaniem problemu jest
modyfikacja pliku /etc/sysconfig/i18n. W pliku powinny się znajdować tylko
następujące linie:

LANG="pl_PL"
SYSFONT="lat2-16"

Po restarcie strona kodowa powinna być już ustawiona poprawnie.
W przypadku pytań zapraszam ponownie.

Rzeczywiście po modyfikacjach można dokonywać przelewów, ale sposób załatwienia problemu budzi moje zdziwienie. W liście jest informacja „ błąd jest spowodowany błędnie ustawioną stroną kodową”, jak dla mnie to jest odpowiednie ustawienie, a niedociągnięciem (nie chcę używać terminu „błąd”) jest niemożność korzystania z UTF-8.

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 października 2005 r. w sprawie minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych (Dz. U. z dnia 28 października 2005 r.) między innymi wymaga:

Do kodowania i szyfrowania informacji stosuje się następujące formaty danych:

- Unicode UTF-8 wersja 3.0.

Oczywiście jest to rozporządzenie dla administracji państwowej, a nie dla prywatnych podmiotów, ale pewne standardy należy zachować, wiele jest stron www, systemów informatycznych w administracji które nie spełniają tych wymagań, ale trwają pracę by się dostosować do wymagań, nikt nie twierdzi że „tak ma być” a to inni źle robią.

Być może, moderator forum wykorzysta ten przypadek by rozpocząć dyskusję nad podobnymi zjawiskami w równym traktowaniu otwartych standardów i rozwiązań. Zdaje sobie oczywiście sprawę że opisywany przypadek nie jest aż tak groźny jak np. gdyby bank kazał korzystać z IE oraz ze strony kodowej windows-1250, ale jednak t.akie postawienie sprawy że UTF-8 jest błędem systemu jest nieodpowiednie. Co z tego że dużo osób aktywnie wspiera rozwój Fedory, jak rozwiązania przyjęte na rynku dyskryminują lub utrudniają korzystanie z takich rozwiązń (vide: płatnik).

• 1 month later...

Sprawa BPH i kodowania ISO 8859-2.

Jeżeli dokonasz zmiany w pliku /etc/sysconfig/i18n i ustawisz tam:

LANG="pl_PL"

SYSFONT="latarcyrheb-sun16"

To spowodujesz zmianę strony kodowej całego systemu. MOŻE TO POWODOWAĆ PROBLEMY PRZY KORZYSTANIU Z FEDORY, JEJ AKTUALIZACJI itp. (tak w każdym razie na tym forum piszą spece od Fedory :blink:

Ja uzyskałem od BPH pomoc innego rodzaju. Nie zmieniamy kodowania całego systemu Fedora, czyli NICZEGO nie zmianiamy w pliku /etc/sysconfig/i18n.

Gdy fiferox jest wyłączony, w terminalu jako zwykły użytkownik piszemy komendę:

[piotr@piotr ~]$ export LC_ALL=pl_PL; firefox

Po naciśnięciu Entera firefox zostanie uruchomiony, pracuje w standardzie ISO 8859-2, i można w BPH podpisywać wszelkie zlecenia.

Niedogodnością tego sposobu jest to, że każdorazowo jeśli chcemy korzystać z BPH to musimy uruchomić firefoxa w wyżej podany sposób.

Aby tego uniknąć, ja w konfiguracji przycisku firefoxa (Przeglądarka WWW ... , koło przycisku f - fedora) w zakładce "program" do istniejącej tam komendy w linijce Polecenie (htmlview %u) dopisałem z przodu "export LC_ALL=pl_PL;" co ostatecznie dało pełne polecenie do uruchomienia firefoxa w ISO 8859-2: export LC_ALL=pl_PL; htmlview %u.

Ten sposób daje to, że:

1. Firefox zawsze nam pracuje w standardzie ISO 8859-2

2. Nie zmieniliśmy strony kodowej całego systemu, co dla stabilności nie jest zalecane.

Myślę, że klientom BPH korzystającym z najnowszej Fedory (ale i nie tylko), borykającym sę z systemowym UTF-8, podane porady trochę pomogą.

Pozdrawiam Piotr

Sprawa BPH i kodowania ISO 8859-2.

Jeżeli dokonasz zmiany w pliku /etc/sysconfig/i18n i ustawisz tam:

LANG="pl_PL"

SYSFONT="latarcyrheb-sun16"

To spowodujesz zmianę strony kodowej całego systemu. MOŻE TO POWODOWAĆ PROBLEMY PRZY KORZYSTANIU Z FEDORY, JEJ AKTUALIZACJI itp. (tak w każdym razie na tym forum piszą spece od Fedory :blink:

Ja uzyskałem od BPH pomoc innego rodzaju. Nie zmieniamy kodowania całego systemu Fedora, czyli NICZEGO nie zmianiamy w pliku /etc/sysconfig/i18n.

Gdy fiferox jest wyłączony, w terminalu jako zwykły użytkownik piszemy komendę:

[piotr@piotr ~]$ export LC_ALL=pl_PL; firefox

Po naciśnięciu Entera firefox zostanie uruchomiony, pracuje w standardzie ISO 8859-2, i można w BPH podpisywać wszelkie zlecenia.

Niedogodnością tego sposobu jest to, że każdorazowo jeśli chcemy korzystać z BPH to musimy uruchomić firefoxa w wyżej podany sposób.

Aby tego uniknąć, ja w konfiguracji przycisku firefoxa (Przeglądarka WWW ... , koło przycisku f - fedora) w zakładce "program" do istniejącej tam komendy w linijce Polecenie (htmlview %u) dopisałem z przodu "export LC_ALL=pl_PL;" co ostatecznie dało pełne polecenie do uruchomienia firefoxa w ISO 8859-2: export LC_ALL=pl_PL; htmlview %u.

Ten sposób daje to, że:

1. Firefox zawsze nam pracuje w standardzie ISO 8859-2

2. Nie zmieniliśmy strony kodowej całego systemu, co dla stabilności nie jest zalecane.

Myślę, że klientom BPH korzystającym z najnowszej Fedory (ale i nie tylko), borykającym sę z systemowym UTF-8, podane porady trochę pomogą.

Pozdrawiam Piotr

Z linii poleceń terminala faktycznie działa. Jeżeli jednak na listwie przy ikonie przglądarki - obojętnie Opera czy Firefox w pozycji własciwości - polecenie dopisać to co mówisz to wyskakuje błąd

Nie można wykonać procesu potomnego "export" (Nie ma takiego pliku ani katalogu)
.

Z tą stroną BPH jest tak, że nie można zrobić przelewu wprost, ale jeżeli umieścić go w koszyku to potem już przechodzi mimo krzaczków.

• 2 months later...
Z linii poleceń terminala faktycznie działa. Jeżeli jednak na listwie przy ikonie przglądarki - obojętnie Opera czy Firefox w pozycji własciwości - polecenie dopisać to co mówisz to wyskakuje błąd .

Z tą stroną BPH jest tak, że nie można zrobić przelewu wprost, ale jeżeli umieścić go w koszyku to potem już przechodzi mimo krzaczków.

Wypróbowałem, tzn będąc zwolennikiem Opery dałem:

[root@localhost Desktop]# export LC_ALL=pl_PL; opera

i w zamian otrzymałem:

ERROR: ld.so: object 'libjvm.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
ERROR: ld.so: object 'libawt.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.

(process:4121): GLib-GObject-CRITICAL **: gtype.c:2242: initialization assertion failed, use IA__g_type_init() prior to this function

(process:4121): Gtk-CRITICAL **: gtk_clipboard_get_for_display: assertion `GDK_IS_DISPLAY (display)' failed
Adobe FlashPlayer: gtk_clipboard_get(GDK_SELECTION_PRIMARY); failed. Trying to call gtk_init(0,0);
opera: Plug-in 4121 is not responding. It will be closed.
opera: Define environment variable OPERA_KEEP_BLOCKED_PLUGIN to keep blocked plug-ins.
opera: libjava.so: nie mona otworzy�pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Skoro z linii poleceń poszło "w krzaki", to już nie próbowałem nic wstawiać pod ikonkę.

Co do Firefox'a, to chyba się niedługo przekonam empirycznie, gdy będe musiał puścić jakiś przelew niezdefiniowany, ale z tego co zauważyłem to Firefox reaguje poprawnie (tak mi się przynajmniej zdaje), bo odpala się bezproblemowo i żadne "errorowe" komunikaty mu nie towarzyszą.

Pozdrawiam

"Jak postanowił tak zrobił", czyli empirycznie postanowiłem sprawdzić czy przytoczony sposobik działa w praktyce na bankowej stronie. Musze przyznać, że "przekodowanie" FireFox'a przy uruchamianiu działa w 100% i wszystko byłoby fajnie, ale..........

Ale udało się może uzyskać pozytywny wynika na Operze?

Jeśli tak to byłbym wdzieczny za podpowiedź, jak to zrobić by i spod Opery można było puszczać przelewy.

• 3 weeks later...

Witam,

Wlasnie sie przekonalem co sie stanie jak sie zmieni strone kodowa w pliku i18n. Poprostu nie dziala yumex w KDE i pewnie kilka innych rzeczy.

Przed momentem zmodyfikowalem sobie przycisk (ikonke) Firefoxa 2.0 jak powyzej tzn. w lini polecenie na zakladce program mialem: firefox %u teraz mam: export LC_ALL=pl_PL; firefox %u i wszystko dziala. Przelewy poszly bez zgrzytu :)

oczywiscie ikonke musialem jeszcze raz ustawic zeby byla ta z firefoxa bo sie zmienila po modyfikacji tej lini.

Warto czytac forum, mozna sie wiele nauczyc :))

Pozdrawiam

Mario

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...