druidek Napisano Styczeń 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 Witam zainstalowałem javę zgodnie z wskazówkami opisanymi w http://easylinux.info/wiki/Fedora_fc5_pl#J...Mozilla_Firefox Wszystko jest ok, sprawdziłem na stronach suna i otrzymałem potwierdzenie pomyślnego zainstalowania Your Java configuration is: Verdor: Sun Microsystem Inc. Version: 1.5.0_10 Operating system: Linux OS version: 2.6.19-1.2895.fc6 Niestety, niemogę kozystac z konta w BPH bo mimo że mam sane informację o pomyślnym zaistalowaniu javy, zlecenie przelewu nie posiada polskich znaków tylko zamienia polskie znaki na 'krzaki" i wiadomo że to odrzuca. Czy ktoś może mi pomóc? Mogę jedynie powiedzieć że strona kodowa html BPH to CHARSET=iso-8859-2, Wszyskie dane w sesji szyfrowanej ukazują sie poprawnie, a w windowsie nia ma żadnych problemów z wysyłaniem zleceń. Ale wolę z bankiem się łączyć jednak z pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GP77 Napisano Styczeń 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 Może poprostu potrzebujesz czcionek z Windowsa Bardzo dobrze opisane jest jak to zrobić w poradniku: http://poradnik.fedorapl.org/ spróbuj może to pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
druidek Napisano Styczeń 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 Witam, problem rozwiązany, ale... Zadzwoniłem do BPH i poinformowałem ich o problemie, pan był bardzo kulturalny powiedzial że wiedzą o problemie i zaraz przyśle mi maila jak zaradzić problemowi, po 10 minutach dostałem maila. Szanowny Panie Uprzejmie informuję, iż błąd jest spowodowany błędnie ustawioną stroną kodową w systemie operacyjnym Linux (domyślenie UTF nawet dla dystrybucji z polską wersją językową, powinno być ISO_8859_2). Rozwiązaniem problemu jest modyfikacja pliku /etc/sysconfig/i18n. W pliku powinny się znajdować tylko następujące linie: LANG="pl_PL" SYSFONT="lat2-16" Po restarcie strona kodowa powinna być już ustawiona poprawnie. W przypadku pytań zapraszam ponownie. Rzeczywiście po modyfikacjach można dokonywać przelewów, ale sposób załatwienia problemu budzi moje zdziwienie. W liście jest informacja „ błąd jest spowodowany błędnie ustawioną stroną kodową”, jak dla mnie to jest odpowiednie ustawienie, a niedociągnięciem (nie chcę używać terminu „błąd”) jest niemożność korzystania z UTF-8. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 października 2005 r. w sprawie minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych (Dz. U. z dnia 28 października 2005 r.) między innymi wymaga: Do kodowania i szyfrowania informacji stosuje się następujące formaty danych: - Unicode UTF-8 wersja 3.0. Oczywiście jest to rozporządzenie dla administracji państwowej, a nie dla prywatnych podmiotów, ale pewne standardy należy zachować, wiele jest stron www, systemów informatycznych w administracji które nie spełniają tych wymagań, ale trwają pracę by się dostosować do wymagań, nikt nie twierdzi że „tak ma być” a to inni źle robią. Być może, moderator forum wykorzysta ten przypadek by rozpocząć dyskusję nad podobnymi zjawiskami w równym traktowaniu otwartych standardów i rozwiązań. Zdaje sobie oczywiście sprawę że opisywany przypadek nie jest aż tak groźny jak np. gdyby bank kazał korzystać z IE oraz ze strony kodowej windows-1250, ale jednak t.akie postawienie sprawy że UTF-8 jest błędem systemu jest nieodpowiednie. Co z tego że dużo osób aktywnie wspiera rozwój Fedory, jak rozwiązania przyjęte na rynku dyskryminują lub utrudniają korzystanie z takich rozwiązń (vide: płatnik). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Marzec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2007 Sprawa BPH i kodowania ISO 8859-2. Jeżeli dokonasz zmiany w pliku /etc/sysconfig/i18n i ustawisz tam: LANG="pl_PL" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" To spowodujesz zmianę strony kodowej całego systemu. MOŻE TO POWODOWAĆ PROBLEMY PRZY KORZYSTANIU Z FEDORY, JEJ AKTUALIZACJI itp. (tak w każdym razie na tym forum piszą spece od Fedory Ja uzyskałem od BPH pomoc innego rodzaju. Nie zmieniamy kodowania całego systemu Fedora, czyli NICZEGO nie zmianiamy w pliku /etc/sysconfig/i18n. Gdy fiferox jest wyłączony, w terminalu jako zwykły użytkownik piszemy komendę: [piotr@piotr ~]$ export LC_ALL=pl_PL; firefox Po naciśnięciu Entera firefox zostanie uruchomiony, pracuje w standardzie ISO 8859-2, i można w BPH podpisywać wszelkie zlecenia. Niedogodnością tego sposobu jest to, że każdorazowo jeśli chcemy korzystać z BPH to musimy uruchomić firefoxa w wyżej podany sposób. Aby tego uniknąć, ja w konfiguracji przycisku firefoxa (Przeglądarka WWW ... , koło przycisku f - fedora) w zakładce "program" do istniejącej tam komendy w linijce Polecenie (htmlview %u) dopisałem z przodu "export LC_ALL=pl_PL;" co ostatecznie dało pełne polecenie do uruchomienia firefoxa w ISO 8859-2: export LC_ALL=pl_PL; htmlview %u. Ten sposób daje to, że: 1. Firefox zawsze nam pracuje w standardzie ISO 8859-2 2. Nie zmieniliśmy strony kodowej całego systemu, co dla stabilności nie jest zalecane. Myślę, że klientom BPH korzystającym z najnowszej Fedory (ale i nie tylko), borykającym sę z systemowym UTF-8, podane porady trochę pomogą. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek Napisano Marzec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2007 Sprawa BPH i kodowania ISO 8859-2. Jeżeli dokonasz zmiany w pliku /etc/sysconfig/i18n i ustawisz tam: LANG="pl_PL" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" To spowodujesz zmianę strony kodowej całego systemu. MOŻE TO POWODOWAĆ PROBLEMY PRZY KORZYSTANIU Z FEDORY, JEJ AKTUALIZACJI itp. (tak w każdym razie na tym forum piszą spece od Fedory Ja uzyskałem od BPH pomoc innego rodzaju. Nie zmieniamy kodowania całego systemu Fedora, czyli NICZEGO nie zmianiamy w pliku /etc/sysconfig/i18n. Gdy fiferox jest wyłączony, w terminalu jako zwykły użytkownik piszemy komendę: [piotr@piotr ~]$ export LC_ALL=pl_PL; firefox Po naciśnięciu Entera firefox zostanie uruchomiony, pracuje w standardzie ISO 8859-2, i można w BPH podpisywać wszelkie zlecenia. Niedogodnością tego sposobu jest to, że każdorazowo jeśli chcemy korzystać z BPH to musimy uruchomić firefoxa w wyżej podany sposób. Aby tego uniknąć, ja w konfiguracji przycisku firefoxa (Przeglądarka WWW ... , koło przycisku f - fedora) w zakładce "program" do istniejącej tam komendy w linijce Polecenie (htmlview %u) dopisałem z przodu "export LC_ALL=pl_PL;" co ostatecznie dało pełne polecenie do uruchomienia firefoxa w ISO 8859-2: export LC_ALL=pl_PL; htmlview %u. Ten sposób daje to, że: 1. Firefox zawsze nam pracuje w standardzie ISO 8859-2 2. Nie zmieniliśmy strony kodowej całego systemu, co dla stabilności nie jest zalecane. Myślę, że klientom BPH korzystającym z najnowszej Fedory (ale i nie tylko), borykającym sę z systemowym UTF-8, podane porady trochę pomogą. Pozdrawiam Piotr Z linii poleceń terminala faktycznie działa. Jeżeli jednak na listwie przy ikonie przglądarki - obojętnie Opera czy Firefox w pozycji własciwości - polecenie dopisać to co mówisz to wyskakuje błąd Nie można wykonać procesu potomnego "export" (Nie ma takiego pliku ani katalogu). Z tą stroną BPH jest tak, że nie można zrobić przelewu wprost, ale jeżeli umieścić go w koszyku to potem już przechodzi mimo krzaczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobalek Napisano Maj 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2007 Z linii poleceń terminala faktycznie działa. Jeżeli jednak na listwie przy ikonie przglądarki - obojętnie Opera czy Firefox w pozycji własciwości - polecenie dopisać to co mówisz to wyskakuje błąd . Z tą stroną BPH jest tak, że nie można zrobić przelewu wprost, ale jeżeli umieścić go w koszyku to potem już przechodzi mimo krzaczków. Wypróbowałem, tzn będąc zwolennikiem Opery dałem: [root@localhost Desktop]# export LC_ALL=pl_PL; opera i w zamian otrzymałem: ERROR: ld.so: object 'libjvm.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. ERROR: ld.so: object 'libawt.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. ** Message: plugin_get_value 1 (1) ** Message: plugin_get_value 2 (2) ** Message: plugin_get_value 1 (1) ** Message: plugin_get_value 2 (2) ** Message: plugin_get_value 1 (1) ** Message: plugin_get_value 2 (2) ** Message: plugin_get_value 1 (1) ** Message: plugin_get_value 2 (2) ** Message: plugin_get_value 1 (1) ** Message: plugin_get_value 2 (2) (process:4121): GLib-GObject-CRITICAL **: gtype.c:2242: initialization assertion failed, use IA__g_type_init() prior to this function (process:4121): Gtk-CRITICAL **: gtk_clipboard_get_for_display: assertion `GDK_IS_DISPLAY (display)' failed Adobe FlashPlayer: gtk_clipboard_get(GDK_SELECTION_PRIMARY); failed. Trying to call gtk_init(0,0); opera: Plug-in 4121 is not responding. It will be closed. opera: Define environment variable OPERA_KEEP_BLOCKED_PLUGIN to keep blocked plug-ins. opera: libjava.so: nie mona otworzy�pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu Skoro z linii poleceń poszło "w krzaki", to już nie próbowałem nic wstawiać pod ikonkę. Co do Firefox'a, to chyba się niedługo przekonam empirycznie, gdy będe musiał puścić jakiś przelew niezdefiniowany, ale z tego co zauważyłem to Firefox reaguje poprawnie (tak mi się przynajmniej zdaje), bo odpala się bezproblemowo i żadne "errorowe" komunikaty mu nie towarzyszą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobalek Napisano Maj 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2007 "Jak postanowił tak zrobił", czyli empirycznie postanowiłem sprawdzić czy przytoczony sposobik działa w praktyce na bankowej stronie. Musze przyznać, że "przekodowanie" FireFox'a przy uruchamianiu działa w 100% i wszystko byłoby fajnie, ale.......... Ale udało się może uzyskać pozytywny wynika na Operze? Jeśli tak to byłbym wdzieczny za podpowiedź, jak to zrobić by i spod Opery można było puszczać przelewy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz77 Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 Witam, Wlasnie sie przekonalem co sie stanie jak sie zmieni strone kodowa w pliku i18n. Poprostu nie dziala yumex w KDE i pewnie kilka innych rzeczy. Przed momentem zmodyfikowalem sobie przycisk (ikonke) Firefoxa 2.0 jak powyzej tzn. w lini polecenie na zakladce program mialem: firefox %u teraz mam: export LC_ALL=pl_PL; firefox %u i wszystko dziala. Przelewy poszly bez zgrzytu oczywiscie ikonke musialem jeszcze raz ustawic zeby byla ta z firefoxa bo sie zmienila po modyfikacji tej lini. Warto czytac forum, mozna sie wiele nauczyc ) Pozdrawiam Mario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi