samba Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Witam Zauważyłem że po ok 2 tyg na F7 czas cofa mi się średnio o 5 min do tyłu i więcej ! Wcześniej na tym samym serwerze gdy miałem FC3 czas zmieniał się o kilka sekund ale po kilku miesiącach ! Zakładając że czas w Biosie mam poprawny i mam włączone system używa UTC (mam tylko F7 na tym serwerze żadnych windowsów ) co może być przyczyną cofania czasu w tak krótkim czasie?? Jak sprawdzić z jakiego zegara korzysta F7 ?? Miałem włączoną usługę NTPD jednakże ze względów bezpieczeństwa karta sieciowa od internetu jest włanczana ręcznie tylko na czas aktualizacji, dlatego NTPD nie pobiera automatycznie czasu. Dopiero jak zrobię restart NTPD i włączę karte z netem czas synchronizuje się ale po 2 tygodniach bycia off-line czas znowu późni się Ma ktoś pojęcie czego to wina ?? Zastanawiam się czy nie zrobić skryptu i dodać do Crona który włączałby kartę sieciową synchronizował czas poprzez NTPD i wyłanczał znów kartę sieciową?? Nie wiem tylko jak wyglądałaby składnia polecenia synchronizująca czas poprzez skrypt ?? Jakbyście mogli to napiszcie jak powinien wyglądać taki skrypt. Pozdrawiam i czekam na odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Może codzienna synchronizacja czasu systemowego? http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=2952 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Sierpień 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Może codzienna synchronizacja czasu systemowego? Pisałem że ze wzgl bezpieczeństwa serwer ten nie może być cały czas podpięty do internetu więc codzienna aktualizacja odpada. Poza tym link który dałeś ma się nie jak do mojego tematu ponieważ po pierwsze serwery czasu które tam są podane to stare serwery i F7 ma inne a po drugie to jeśli na tym samym serwerze wcześniej miałem FC3 która w ogóle nie była wpięta do internetu i czas działał ok to dlaczego niby na nowszej wersji F7 zegar strasznie się opóźnia?? Czy ktoś wie jak sprawdzić z jakiego zegara kożysta F7? Czy z Cmos czy z jakiegoś innego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 A może sprawdź czy bateria już nie jest słaba? Może to nie tyle wina Fedory co właśnie tego. Fedora przy starcie pobiera czas z biosu, a przy wyłączeniu synchronizuje hardware ze swoim aktualnym czasem, ale wątpię, żeby sama f7 powodowała opóźnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Sierpień 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 A może sprawdź czy bateria już nie jest słaba? Może to nie tyle wina Fedory co właśnie tego. Fedora przy starcie pobiera czas z biosu, a przy wyłączeniu synchronizuje hardware ze swoim aktualnym czasem, ale wątpię, żeby sama f7 powodowała opóźnienie. Rozumiem że bateria może być słaba jeśli komp jest długo wyłączony?? Ja mam serwer na którym jest samba jako PDC i działa 24h jest podpięty do UPSa więc bardzo rzadko ORT jest wyłączony . znalazłem polecenie clock -u pokazuje czy serwer działa z opcją UTC chociaż u mnie pokazuje to tak Najbardziej interesują mnie 2 parametry -w Zapisz czas systemowy do zegara CMOS. -s Ustaw czas systemowy z zegara CMOS. czy ktoś z was próbował na działającym systemie ustawić czas z cmos albo zapisać go do Cmos ?? Rozumiem że clock -w zapisze mi taki czas który pobrałem poprzez ntpd z serwera czasu do Cmos bez potrzeby wchodzenia do Biosa a tym samym wyłączenia serwera ?? Czy możecie mi podać wasze zawartości pliku /etc/adjtime u mnie mam coś takiego -15.022963 1186725486 0.000000 1186725486 UTC Z tego co wyczytałem w man clock pierwsza liczba -15 to opuźnienie 15 (nie wiem czy min. czy sek.) i prawdopodobnie tu jest przyczyna błędu ale mogę się mylić , wiec poprawcie mnie i pokarzcie jak u was wygląda ten plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Wrzesień 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2007 witam w dalszym ciągu mam dziwną sytuację z czasem na F7. Tym razem zegar przyśpiesza muszę codziennie restartować ntpd by zaktualizował sobie czas. Co jest przyczyną że fedora nie "trzyma " czasu ?? Na Fedorce mam sambę i mam włączoną opcję time server = yes oraz w netlogonie w skryptach dla XP mam net time \\serwer /set /yes więc Xp po zalogowaniu się pobiera czas z serwera .Jednakże w logach XP mam coś takiego W32time Dostawca czasu NtpClient jest skonfigurowany, tak aby pobierać czas z jednego lub kilku źródeł czasu, jednak żadne ze źródeł jest niedostępne. NtpClient nie ma źródła dokładnego czasu. Jak zmusić XP by pobierały czas z serwera ? i jak skonfigurować firewalla fedory dla ntpd ?? CZy jest możliwe żeby fedora (NTP) była serwerem czasu dla XP ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Wrzesień 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2007 Zegar cały czas mi się późni wczoraj robiłem restart ntpd który zsynchronizował sobie czas dziś po 1 dobie puźni się już ponad 20s ! Czy ktoś wie co może byc przyczyną ?? Proszę o pomoc bo mój post zamienia się w monolog .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2007 Rozumiem że bateria może być słaba jeśli komp jest długo wyłączony?? Ja mam serwer na którym jest samba jako PDC i działa 24h ... To nie ma znaczenia - bateryjka podtrzymujaca RTC to nie akumulatorek i po kilku latach wymaga wymiany, niezaleznie od tego czy komp byl podpiety, czy nie... tzn. zaleznie - jesli komp stoi wylaczony i odpiety od zasilania to padnie po 1-2 latach, jesli nie to wytrzyma troche dluzej. Zrob to, co sugerowal Karlik - wymien bateryjke a problem powinien zniknac. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Wrzesień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2007 To nie ma znaczenia - bateryjka podtrzymujaca RTC to nie akumulatorek i po kilku latach wymaga wymiany, niezaleznie od tego czy komp byl podpiety, czy nie... tzn. zaleznie - jesli komp stoi wylaczony i odpiety od zasilania to padnie po 1-2 latach, jesli nie to wytrzyma troche dluzej. Pozdro No tak tylko to serwer produkcyjny i nie za bardzo mam kiedy go wyłączyć .Poza tym jeśli wyjmę baterię to czy bios nie rozprogramuje się ?? Czy po wyjęciu baterii i włożeniu nowej bios będzie ustawiony tak jak dotychczas czy trzeba będzie uistawiać wszystko od nowa a może (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie wstanie ??? Bo tego boję się najbardziej , nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy nie mogę odpalić serwera ... Druga opcja to gdzie mogę dostać taką baterię ??? Przypuszczam że zegarmistrz takich nie ma .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2007 W byle sklepie elektronicznym prosisz o "bateryjkę do płyty głównej", albo dla mądrych "CR 2032 - 3V" i gotowe. No i CMOS zrestartuje się - to się będzie działo nawet gdy zrobisz to "bardzo szybko" - wypróbowane. Ustawienia wracają do domyślnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 BIOS sie zresetuje, znikna wszystkie ustawienia - wiec aby uniknac przykrych niespodzianek najlepiej przed zabiegiem wejsc do BIOSu i okienko po okienku, punkt po punkcie spisac wszystko. Po wymianie bateryjki wchodzisz do BIOSu ponownie, resetujesz wszystko do ustaien domyslnych (choc teoretycznie wymiana bateryjki wlasnie tego dokonala) i zaczynajac od ustawienia daty/godziny przywracasz wszystkie ustawienia. Obawiam sie, ze innego sposobu nie ma... BTW - 90% plyt glownych z ktorymi mialem do czynienia do podtrzymania uzywa (tak jak napisal dj_oko) CR2032, ale ze wzgledu na pozostale 10% i to ze to serwer (nie wnikam czy prawdziwy czy tez jest to stacja robocza zaadaptowana do tej roli...) warto przed zakupem sprawdzic, czy rzeczywiscie jest to duza pastylka... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Luty 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2008 BTW - 90% plyt glownych z ktorymi mialem do czynienia do podtrzymania uzywa (tak jak napisal dj_oko) CR2032, ale ze wzgledu na pozostale 10% i to ze to serwer (nie wnikam czy prawdziwy czy tez jest to stacja robocza zaadaptowana do tej roli...) warto przed zakupem sprawdzic, czy rzeczywiscie jest to duza pastylka... Powodzenia Odnośnie serwera to jest to model SE7525GP2 http://www.intel.com/support/motherboards/server/se7525gp2/ więc nie jest to "stacja robocza zaadaptowana...." Czy podczasy wymiany baterii serwer musi być kompletnie odłączony od zasilania?? tzn kabel od zasilania musi być wypięty czy może być podłączony (serwer wyłączony) . Martwię się czy nie będę mieć później problemów z Raid. Kiedyś przy wyłączonym zasilaniu padł mi raid 1 ! Gdyż kontroler raid ma swoją pamięć cache do której podtrzymania potrzebny jest prąd Znając życie bateria będzie nie standardowa. Szukając w manualach tej płyty nigdzie nie mogę znaleść jaka to jest dokładnie bateria. Jednakże jeśli byłaby to wina słabej baterii to podczas startu bios powinien pokazać błąd 0003 CMOS Battery Low a takiego nie widzę ?? Poza tym w manualu piszą : Replacing the Back up Battery The lithium battery on the server board powers the real time clock (RTC) for up to 10 years in the absence of power. When the battery starts to weaken, it loses voltage, and the server settings stored in CMOS RAM in the RTC (for example, the date and time) may be wrong. Contact your customer service representative or dealer for a list of approved devices. Serwer ten nie ma 10lat. Wiec czy to na pewno wina baterii?? Co zaobserwowałem gdy serwer nie ma dostępu do internetu i ntpd jest wyłączone np przez weekend różnica w czasie mięcy poleceniem date a clock sięga ok 2-5 minut!! gdy podepnę do internetu zrobię service ntpd restart wszystko powraca do normy. czasami poleceniem clock -w po restarcie ntpd synchronizuję zegar systemowy z zegarem CMOS. Wtedy wszystko jest ok przez ok 2 dni po których ponownie trzeba robić ntpd restart Dodam że serwer nie może być na stałe wpięty do internetu! Więc ntpd nie może działać 24h!!! Ma ktoś jakieś rozwiąznie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Luty 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2008 Odnośnie serwera to jest to model SE7525GP2 http://www.intel.com/support/motherboards/server/se7525gp2/ więc nie jest to "stacja robocza zaadaptowana...." Czy podczasy wymiany baterii serwer musi być kompletnie odłączony od zasilania?? tzn kabel od zasilania musi być wypięty czy może być podłączony (serwer wyłączony) . Martwię się czy nie będę mieć później problemów z Raid. Kiedyś przy wyłączonym zasilaniu padł mi raid 1 ! Gdyż kontroler raid ma swoją pamięć cache do której podtrzymania potrzebny jest prąd Znając życie bateria będzie nie standardowa. Szukając w manualach tej płyty nigdzie nie mogę znaleść jaka to jest dokładnie bateria. Jednakże jeśli byłaby to wina słabej baterii to podczas startu bios powinien pokazać błąd 0003 CMOS Battery Low a takiego nie widzę ?? Poza tym w manualu piszą : Serwer ten nie ma 10lat. Wiec czy to na pewno wina baterii?? Co zaobserwowałem gdy serwer nie ma dostępu do internetu i ntpd jest wyłączone np przez weekend różnica w czasie mięcy poleceniem date a clock sięga ok 2-5 minut!! gdy podepnę do internetu zrobię service ntpd restart wszystko powraca do normy. czasami poleceniem clock -w po restarcie ntpd synchronizuję zegar systemowy z zegarem CMOS. Wtedy wszystko jest ok przez ok 2 dni po których ponownie trzeba robić ntpd restart Dodam że serwer nie może być na stałe wpięty do internetu! Więc ntpd nie może działać 24h!!! Ma ktoś jakieś rozwiąznie ?? Sprawdź jaką masz wersje biosu. http://downloadcenter.intel.com/filter_res...mp;submit=Go%21 Jeżeli masz starą to ją uaktualnij. Jak to nie pomoże, spróbuj z baterią jak w ciągu 4 sekund uda ci się ją wymienić to prawdopodobnie nie stracisz ustawień biosu. Jeżeli masz różnicę na dobę 5 minut to możesz mieć problemy z Kerberosem jeżeli go używasz, ale i tak na dobę to jest bardzo duża różnica. Zawsze możesz udostępnić dla tego serwera tylko usługę NTP poprzez ustawienie ACL na twojej bramce internetowej, tyle że to nie jest rozwiązaniem przyczyny problemu. Na tym forum raczej nie znajdziesz rozwiązania dotyczącego sprzętu, np na forum "elektroda" znajdziesz więcej rozwiązań dotyczących problemów ze sprzętem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Luty 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 Wydaje mi się że nie jest to wina hardware'u tylko samego jądra lub ustawień czasu. Przy poleceniu date otrzymujemy: Cz, 28 II 2008, 14:06:53 -0.133911 seconds zastanawia mnie ta ostatnia wartość z myślnikiem .Wydaje mi się że samo jądro (_linuxowe_ → linuksowe) ORT ma jakiś błąd jeśli chodzi o czas.Tylko jak to ustawić? W manualu man clock mamy : Ustaw czas systemowy z zegara CMOS, poprawiając czas dla błędu systematycznego na prawidłowy i zapisując go z powrotem do CMOS. Opcja ta używa /etc/adjtime do określenia zmian zegara. Zawiera to trzy liczby: Pierwsza liczba jest poprawką w sekundach na dzień (np. jeśli twój zegar przyspiesza codziennie o 5 sekund, pierwsza liczba powinna być -5.0). I to mnie martwi . Chociaż nie rozumiem dalej jednej rzeczy czy czas systemowy jest w jakiś sposób związany z czasem CMOS ?? Dodam iż na innym (nowym) serwerze mam ten sam problem i tam jest Centos a nie Fedora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2008 Chociaż nie rozumiem dalej jednej rzeczy czy czas systemowy jest w jakiś sposób związany z czasem CMOS ?? Jak popatrzysz na komunikaty podczas zamykania systemu, powinno być napisane Syncing hardware clock to system time czy jakoś podobnie - piszę z pamięci Dodatkowo, RTC może być niedokładny i sekundy mogą "uciekać" kiedy komputer jest wyłączony (lub offline). p.s. Zamiast ntp możesz używać rdate - polecam man rdate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi