Pedro Napisano Listopad 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2007 Witam, próbuję instalować Fedorę 8 jak w temacie, gdy wybrałem polski język i klawiaturę wywaliła mi się przy próbie instalowania pakietów, gdy wybrałem tryb graficzny wywaliła mi się od razu, natomiast gdy wybrałem tryb tekstowy i klawiaturę angielską i język angielski wywaliła mi się na końcu instalowania pakietów. Błąd który wyskakuję zapisałem na dyskietce i wygląda po części tak (całość jest dość duża): anaconda 11.3.0.50 exception report Traceback (most recent call first): File "/usr/lib/python2.5/site-packages/rhpxl/xhwstate.py", line 743, in generate_xconfig get_option(ibmasm_conf, "XScale").val = w File "/usr/lib/python2.5/site-packages/rhpxl/xserver.py", line 63, in generateConfig self.config = self.hwstate.generate_xconfig(self.mousehw, self.keyboard) File "/usr/lib/anaconda/xsetup.py", line 32, in write self.xserver.generateConfig() File "/usr/lib/anaconda/packages.py", line 116, in writeXConfiguration anaconda.id.xsetup.write(fn+"/etc/X11", anaconda.id.mouse, anaconda.id.keyboard) File "/usr/lib/anaconda/dispatch.py", line 203, in moveStep rc = stepFunc(self.anaconda) File "/usr/lib/anaconda/dispatch.py", line 126, in gotoNext self.moveStep() File "/usr/lib/anaconda/text.py", line 609, in run anaconda.dispatch.gotoNext() File "/usr/bin/anaconda", line 952, in <module> anaconda.intf.run(anaconda) TypeError: Expected a string Co może być przyczyną ? Może to, że obraz został źle ściągnięty ? Przed instalacją sprawdziłem nośnik i napisał, że ok. Może pamięć ? Ściągam wersję 7 aby porównać. Dziękuję za wszelką pomoc. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesnik Napisano Styczeń 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2008 Mam podobny problem na IBM System X3400 Tryb graficzy nie wchodzi - po poprawnym rozpoznaniu karty i monitora, a w trybie tekstowym instalacja sie wysypuje z podobnym błędem jaki przedstawiłeś. Czy udało ci się jakoś to rozwiązać? Lesnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyczo Napisano Styczeń 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2008 witam, jestem początkującym linuxowcem i też mam ten sam problem. Mam grafikę ATI Radeon X1200 na laptopie. Gdyby ktoś poznał rozwiązanie tego problemu proszę o opisanie rozwiązania,tylko bardzo proszę krok po kroku. Z góry dzieki i pozdrawiam, tyczo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 z tego co widzę po błędach instalator może mieć problem z odczytem stanu maszyny, dalej z odczytem stanu myszy i klawiatury, jak również z samym odczytaniem danych z dysku, spróbujcie uruchomić jądro instalatora z parametrami (kombinacją parametrów): - acpi=off (powinno pomóc w przypadku błednego odczytu stanu) - i8042.nomux (powinno pomóc w przypadku problemów z klawiaturą i myszą) - ide=nodma (powinno pomóc w przypadku problemów z odczytem z dyskow ide) Dodatkowo możecie wypróbować inne parametry: - irqpool (powinno pomóc w przypadku problemów z przycielaniem przerywań) - irqfixup (powinno pomóc w przypadku problemów z przycielaniem przerywań) - noapic (powinno pomóc w przypadku problemów z przycielaniem przerywań) - nousb (na wszelki wypadek mozesz wyłączyć urządzenia usb bo raczej w serwerze tego nie będzie) - pci=biosirq (to równiez w przypadku złej obsługi urzadzeń pci) - pci=noacpi (jak wyżej) - pnpacpi=off (jak wyżej) - pnpbios=off (jak wyżej) - selinux=0 (to można wyłączyć na wszelki wypadek kiedy system używa zamkniętych modułów prodycentów sprzętu które nie będą się ładować z SELinuksem) Więcej parametrów z opisem znajdziecie tutaj: http://fxr.watson.org/fxr/source/Documenta...txt?v=linux-2.6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERick_PL Napisano Styczeń 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2008 Miałem ten sam problem na serwerze ibm x3520. Problem rozwiązałem instalując system w trybie tekstowym i wybierając język angielski. Po wybraniu języka polskiego podczas instalowania pakietów system sie wysypywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi