butcher Napisano Listopad 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2004 Chce zamowic internet z netii, pakiet nazywa sie net24, dadza mi modemik ADSL, ktory za pomoca portu USB chce podlaczyc do routerka.Do routerka bedzie podlaczony Switch, a do niego 5 komputerkow...Adresy w tym pakiecie zmienane sa dynamicznie....Zrobilem plan mojej sieci i nie mam pojecia jakie adresy ma miec router???? Jesli nie wiecie o co chodzi to po obejrzeniu mojego plany wszystko sie rozjasni : www.kazzior.webpark.pl/plan.pdf Wiem, ze te forum jest na temat Fedory Core, ale uwazam ze jestescie swieni i na pewno znacie odpowiedz na dreczace mnie pytanie!!!!Jakie adresy mam wpisac w routerku?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Listopad 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2004 edytujesz vi /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 wpisujesz DEVICE=eth0 BOOTPROTO=static BROADCAST=10.1.1.255 IPADDR=10.1.1.1 NETMASK=255.255.255.0 NETWORK=10.1.1.0 ONBOOT=yes TYPE=Ethernet w pliku /etc/resolv.conf nameserver 194.204.159.1 nameserver 194.204.152.34 a z adsla dostaniesz IP i ustwaienia z DHCP serwera a tu proste reguły do Ip Forwardingu między ISP a LAN # Zalaczenie forwardingu w kernelu ECHO "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward IPTABLES = /sbin/iptables # Maska sieci wewnetrznej INTNET="10.1.1.0/24" # Zewnetrzny interfejs EXTDEV="ppp0" # Wewnetrzny interfejs INTDEV="eth0" # gdy nasz numer dynamiczny lub wdzwaniasz sie w siec # (modem, NEO+) to korzystaj z maskarady $IPTABLES -t nat -A POSTROUTING -s $INTNET -o $EXTDEV -j MASQUERADE # Pelny ruch na interfejsie lo $IPTABLES -A INPUT -i lo -j ACCEPT $IPTABLES -A OUTPUT -o lo -j ACCEPT # Przepuszcza pakiety z flaga ESTABLISHED i RELATED $IPTABLES -A INPUT -m state --state ESTABLISHED -j ACCEPT $IPTABLES -A INPUT -m state --state RELATED -j ACCEPT # Akceptacja wszystkiego co jest prawidlowe :-) $IPTABLES -A OUTPUT -m state --state ! INVALID -j ACCEPT # Pozwalamy na nawiazywanie i utrzymanie polaczenia z sieci lokalnej $IPTABLES -A FORWARD -i $INTDEV -p tcp -s $INTNET -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT $IPTABLES -A FORWARD -i $INTDEV -p udp -s $INTNET -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT # Przepuszczamy pakiety do sieci lokalnej $IPTABLES -A FORWARD -o $INTDEV -p tcp -d $INTNET -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT $IPTABLES -A FORWARD -o $INTDEV -p udp -d $INTNET -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT # Przepuszczamy caly poprawny ruch ICMP $IPTABLES -A FORWARD -p icmp -m state --state ! INVALID -j ACCEPT # Reszte pakietow logujemy i usuwamy (lancuc INPUT) $IPTABLES -A INPUT -j LOG --log-prefix "IPT INPUT: " $IPTABLES -A INPUT -j DROP # Logujemy i kasujemy reszte (lancuch FORWARD) $IPTABLES -A FORWARD -j LOG --log-prefix "IPT FORWARD: " $IPTABLES -A FORWARD -j DROP # "Reszte" logujemy i wyrzucamy (lancuch OUTPUT) $IPTABLES -A OUTPUT -j LOG --log-prefix "IPT OUTPUT: " $IPTABLES -A OUTPUT -j DROP na koniec jeszcze ustaw sobie serwer DHCP w lokalnej sieci zeby nie latac do wszystkich i ustwaiac touch /etc/dhcpd.conf vi /etc/dhcpd.conf wpisujesz co niżej ddns-update-style none; default-lease-time 6000; max-lease-time 72000; option subnet-mask 255.255.255.0; option broadcast-address 10.1.1.255; option routers 10.1.1.1; option domain-name-servers 194.204.152.34, 194.204.159.1; option domain-name "costam.com"; option netbios-name-servers 10.1.1.1; subnet 10.1.1.0 netmask 255.255.255.0 { range 10.1.1.10 10.1.1.20; } potem /etc/init.d/dhcpd restart a w kompach ustawiasz adres przydzielony automatycznie to tyle w wielkim skrócie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi