patchu Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 chyba dobre miejsce wybralem na forum - nie wiem :] w niektorych aplikacjach (np Super Tux czy Frozen Bubble) mam opozniony dziwek wzgledem tego co sie dzieje na ekranie od czego to moze byc ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_Frodo Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 (edytowane) nie wiem czy dobrze powiem bo akurat nie mam pod reką linuksa(sciąga się) Wyłącz obsłóge alsy w kde napisz czy pomogło Dostałem olsnienia a masz zainstalowany pakiet alsa-oss(czy jakoś tak) ta paczka bodajze emuluje oss Edytowane Październik 20, 2005 przez Mr_Frodo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patchu Napisano Październik 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 alse mam ustawiona od zawsze ... wiec to raczej nie to nie zauwazylem watku o podobnym problemie a dopiero teraz o tym wyczytalem bylo cos tam mowione o wylaczeniu artsa - ale ja go mam juz wylaczonego - tez nie pomoglo :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 A jak dasz: export SDL_AUDIODRIVER="alsa" i w tym samym terminalu odpalisz daną aplikację, to ten problem dalej występuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patchu Napisano Październik 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 nie :] wtedy jest ok to jest opcja tymczasowa ?? czy mi to juz na stale zostanie ? ew. gdzie to zmienic na stale ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 nie :] wtedy jest ok Hehe, pomaganie na forum jest jak gra w statki - raz mi się udaje a raz nie. I ten smak sukcesu ;-) ]:-> to jest opcja tymczasowa ?? Tak. czy mi to juz na stale zostanie ? Nie. ew. gdzie to zmienic na stale ? najlepiej stwórz plik /etc/profile.d/moje_ustawienia.sh (chmod 755) i tam to wpisz. Potem wystarczy się przelogować i będzie ustawione na stałe. Jak chcesz, to możesz później do tego pliku wpisywac inne zmienne systemowe, np. CFLAGS, CXXFLAGS, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patchu Napisano Październik 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 nie chce zakladac nowego tupicu wiec zapytam sie tutaj przy okazji jaki parametr musze dopisac w "poleceniu" dowiazania do terminala aby uruchomil sie z ustawionym juz kodowaniem srodkowo europejskim ?? moge ustawic mu to recznie ale po ponowym wlaczeniu temrinala znow jest kodowanie domyslne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 aby uruchomil sie z ustawionym juz kodowaniem srodkowo europejskim ?? Pytanie brzmi: po co? Już widziałem, jak ustawienie ISO-8859-2 powodowało rózne problemy z aplikacjami w GTK2. Poza tym dodajesz systemowi więcej roboty → http://www.redhat.com/archives/fedora-list...e/msg07852.html Co Ci nie pasuje w UTF-8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patchu Napisano Październik 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 troche mnie draznia krzaczki w EKG czy innych takich aplikacjach ktore kozystraja → korzystają z kodowania srodkowo-europejskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2005 Nie ma sensu przełączać całego kodowania systemu na ISO-8859-2. Być może taki alias pomoże: alias 'ekg'='LANG=pl_PL ekg' Wrzuć go do ~/.bashrc. Tak swoją drogą to proponowałbym zgłosić błąd deweloperom ekg, by naprawili ten program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 patchu napisano 20.10.2005 - 16:42 chyba dobre miejsce wybralem na forum - nie wiem :] w niektorych aplikacjach (np Super Tux czy Frozen Bubble) mam opozniony dziwek wzgledem tego co sie dzieje na ekranie Wróce do tematu tak samo sie działo u mnie nieważne jakiego srodowiska używasz trzeba wyłączyć system dzwięku w KDE mozesz to zrobić nawet z Gnome z terminalu polecenie ,nie jako root tylko jako zwykły użytkownik kcontrol Centrum sterowania -> Dzwięk i multimedia -> System dźwiękowy -> Ogólne i masz opcje włącz system dzwieku muszisz wyłączyć (odchaczyć) i ponownie uruchonić komputer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Listopad 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 a tez dopisze taka ciekawostke otoz jakis miesiac temu mialem problem z przycinajacym sie dzwiekiem w filmach . no czasem byl to dzwiek czasem i filmik sie przycial a jak wydawalo sie ze jest dobrze to dzwiek sie opoznial po dlugim poszukiwaniu przyczyny dopatrzylem sie wylaczonego dma dla dyskow naprawde kolosalna roznica gdy sie o to zadba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi