nibler Napisano Październik 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2005 Witam Mam taki problem: nie mogę się zalogować jako root. Po wpisaniu root i podaniu hasła wyskakuje okienko z informacją iż moja sesja trwała krócej niż 10 s. Z logowaniem sie jako zwykły uzytkownik nie mam problemu. Wiecie może co z tym zrobić i jak to ewentualnie naprawić?? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Październik 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2005 A robiłeś coś ostatnio z systemem? Ja tak kiedyś miałm, gdy skopałem update GNOMa. Spróbuj przenieść wszystko z /root/ do innego katalogu na chwilę spod konsoli i zobacz czy ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibler Napisano Październik 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2005 Zainstalowałem (_fluxbox'a_ → Fluxboksa) ORT to wszystko. Niestety przeniesienie nic nie daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2005 Nie chcesz przypadkiem zalogować się na roota w X-ach? Jesli tak, to bardzo dobrze, że nie pozwala Ci się zalogować, bo to konto nie służy do takich celów. http://apcoln.linuxpl.org/doku.php?id=konto_roota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość darek79 Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 Czy próbujesz się logować do X-ów kiedy dostajesz ten komunikat? Ja mam problem podobny tylko odwrotny. Mogę wejść do X-ów tylko rootem a nie mogę żadnym innym użytkownikiem. Problem wystąpił u mnie po rekompilacji jądra na FC4. Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 domyslnie (chyba wiekszosc, o ile nie wszystkie) managery graficzne nie pozwalaja sie logowac na konto roota w trybie graficznym, poniewaz to konto NIE JEST do codziennego uzytku. na nim robi sie tylko rozne administracyjne rzeczy (i to najczesciej korzystajac z su -). Problem wystąpił u mnie po rekompilacji jądra na FC4. po co kompilujesz jajko jak sa gotowe specjalnie przygotowane paczki ? (chyba ze musiales jakas niestandardowa opcje wlaczyc ?). problem wystepuje w kazdym srodowisku graficznym (gnome, kde, flux...)? ja raczej jestem sklonny bardziej stwierdzic ze cos namieszales w ustawieniach X-ow, niz to miala by byc wina nowego jajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibler Napisano Październik 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 Witam Niestety macie rację, próbowałem sie logować z X-ów, a pytanie moje wzieło sie z tego iż wczesniej nie miałem z tym problemu (logowanie jako root w trybie graficznym) Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość darek79 Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 Rekompilację jądra robiłem z konieczności. Nie sądzę też by problem dotyczył błędów rekompilacji. Wg mnie jest to problem albo uprawnień albo konfiguracji X-ów, niestety nie wiem gdzie szukać. Działanie systemu wygląda w tej chwili następującą: system uruchamia się bez problemów do poziomu INIT=3. W tym miejscu mogę się zalogować każdym użytkownikiem. Natomiast nie mogę z tego miejsca uruchomić żadnych X-ów użytkownikiem innym niż root. Uruchomienie Gnoma kończy się odpaleniem pustego ekranu graficznego, uruchomienie KDE wraca mnie z powrotem do konsoli tekstowej. Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 Po update Fluxboksa miałem podobny problem, nie chciał mi się odpalać z usera. Okazało się że instalacja poszła w inny katalog niż wcześniej, z /usr/X11R6/bin/ do /usr/bin/. Musiałem tylko "/Z11R6" wymazać z pliku startowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość darek79 Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 Ale ja nie instalowałem X-ów tylko robiłem rekomipalację jądra. To chyba nie ma związku z przeniesieniem binariów X-ów do innego katalogu? Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 moze wklej koncowke loga ze startu Xow co za blad ci wywala po wklepaniu 'startx' (plik /var/log/Xorg.0.log) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość darek79 Napisano Październik 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2005 Tak wygląda końcówka logu Xorg przy logowaniu zakończonym niepowodzeniem: (**) Option "CustomKeycodes" "off" (**) Keyboard0: CustomKeycodes disabled (II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard0" (type: KEYBOARD) (II) XINPUT: Adding extended input device "Mouse0" (type: MOUSE) (EE) Couldn't load XKB keymap, falling back to pre-XKB keymap (II) Mouse0: ps2EnableDataReporting: succeeded (II) RADEON(0): [drm] removed 1 reserved context for kernel (II) RADEON(0): [drm] unmapping 8192 bytes of SAREA 0xd0a62000 at 0xb3ecb000 Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi