zbyszekduzy Napisano Październik 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2005 (edytowane) Fedora Core 4 z kartą sieciową 3Com działającą poprawnie i skonfigurowaną, pingi działają, adres jest pobierany automatycznie, sieć pod kablówką ICP a stronek z neta ściągnąć nie można może to przeglądarka.... prosze o pomoc -początkujący. przeszukałem różne tematy i jestem w punkcie wyjścia.. Co to ma wspólnego z instalacją Fedory? Przenoszę. Edytowane Październik 31, 2005 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2005 Rozwiązywanie nazw działa? Działa Ci te komendy: host fedora.pl ping 62.121.130.46 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 Probowalem mu pomoc. Pingi mu dzialaja, poleceinie host pewnie mu nic nie wyrzuci. Z tego co zdarzylem sie zorietnowac ma chyba problemy z serwerami DNS. W ustawienia systemowe -> siec nie ma zadnych serwerow DNS. Tak jakby nie udalo sie ich pobrac...Gdy probowal wejsc w przegladarce podajac adres wp.pl strona sie wyswietlila ale nie mogl nic zrobic. Probowalem mu podac 217.172.224.92 81.15.136.251 217.172.224.226 ale najwidoczniej nie pomoglo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Listopad 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 ping 62.121.130.46 jest aktywny ping 212.77.100.101 jest aktywny po wpisaniu www.fedora.pl w przeglądarce nic nie wyświetlił po wpisaniu numeru 62.121.130.46 wyświetlił ze serwer not found po wpisaniu numeru 212.77.100.101wyswietlił mi stronę wp nieaktywną pobieranie adresu zaznaczone automatyczne z dhcp zaznaczone pobieranie informacji o DNC w DNS nazwa hosta mam wpisane localhost.localdomain w przeglądarce firefox mam zaznaczone bezpośrednie połączwenie z internetem przy proxy nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 po wpisaniu numeru 62.121.130.46 wyświetlił ze serwer not found po wpisaniu numeru 212.77.100.101wyswietlił mi stronę wp nieaktywną A ta strona się wyświetla → http://62.121.130.45/ ? Jeśli nie, to nie jest to wina DNS-ów. Co Ci pokazuje to polecenie: nmap -sS -P0 -p 80 62.121.130.45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Listopad 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 w przeglądarce po wpisaniu http:/62.121.130.45/ pojawiła się strona alex stats daily,weecly monthly z wykresami kolorowymi mozliwe do obejrzenia daily, weecly ,monthly( 3 stronki) w konsoli zwróciło: starting nmap 3.80 ( http://www.inseme.org/nmp ) at 2005-11-01 18:47 UTC interesting ports on 62.121.130.45 : PORT STATE SERVISE 80 /tcp open http N map finished: 1 IP adddress (1 hostup) scanned in 0,159 second Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 Czyli połaczenie z siecią jest, tylko nie masz ustawionych poprawnych DNS-ów. Możesz mi powiedzieć w jaki sposób konfigurowałeś połączenie z Internetem (nie mam tego sprzętu)? W ostateczności sobie ręcznie ustawisz adresy serwerów DNS (spisz pod Windowsem czy zapytaj się ISP). Sprawdź jeszcze czy po wyłączeniu firewalla (system-config-securitylevel) i reboocie nie zaczną Ci działać strony WWW. Jeśli tak, to go włącz z powrotem, a w polu “Inne porty” wpisz: dhcpc:tcp,dhcpc:udp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Listopad 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 w DNS jako nazwe konta mam localhost.localdomain pierwotny DNS 194.204.151.1 wtórny DNS ---- trzeci DNS ---- zacznij od 194.204.151.1 karta zaznaczone aktywuj urządzenie po starciie zaznaczone automatycznie pobierz IP od DHCP zaznaczone automatycznie pobierz inf oDNS od dostawcy firewala wyłączyłem komendą system-config-securitylevel mam tam ptaszki przy FTP, www (HTTP), SSH czy moge go włączyć tak jak jest ? czy cos zmienić? stronki sie pokazały i na razie wszystko działa nie wiem tylko co oznaczało : ,, w polu inne porty dhcp:tcp , dhcp: udp czy mógłbym sie dowiedziec o co chodziło Czy nie powinnem wpisac jeszcze jakiegoś serwera do listyDNS ?? http://forum.fedora.pl/html/emoticons/biggrin.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 Czyli bym powiedzial ze bylem bardzo blisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 w DNS jako nazwe konta mam localhost.localdomain Jak podajesz takie informacje, to powiedz jeszcze z jakiego programu to odczytałeś firewala wyłączyłem komendą system-config-securitylevel Hehe, czyli firewall blokował dostęp do serwera dhcp ;-) mam tam ptaszki przy FTP, www (HTTP), SSH Te ptaszki pousuwaj. Ono otwierają porty dla serwerów pracujących na danej maszynie. Jeśli to zwykły dekstop, to nie powinieneś otwierać tych portów. nie wiem tylko co oznaczało : ,, w polu inne porty dhcp:tcp , dhcp: udp czy mógłbym sie dowiedziec o co chodziło Włącz firewall, a w polu "Other ports" wpisz to co Ci podałem. Pozwoli to na komunikację z serwerem dhcp. Mam na myśli ten obrazek → http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...c-firewall.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Listopad 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi