Skocz do zawartości

Instalacja Oxygen

DC.Ver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem z instalacja programu oxygen. Ze strony http://www.oxygenxml.com/download.html sciagam plik oxygen.sh i wykonuje polecenie sh ./oxygen.sh. Program zabiera sie do instalacji, ale trwa to i trwa i jakby cos sie zwiesilo, wiec po kilkudziesieciu minutach oczekiwania przerwalem proces... W wymaganiach na ww stronie jest informacja, zeby sprawdzic cos w zmiennej (tu cytat) "PATH environment variable". Chodzi o sciezke do jre chyba?

Jak sciagam wersje dla dowolnego S.O. to po odpaleniu oxygen.sh pojawia sie blad: java.lang.NullPointerException i pod tym kilka linijek metod, ktore sie wysypaly.

Mial ktos cos podobnego albo wie o co chodzi?

"uzywasz" javy z java.com ? czy yum'owej wersji ?

No właśnie to co mam na pewno to java instalowana razem z Fedorą. Instalowałem też jdk 5.0 (ze strony suna - ktoś polecił żeby instalować wg http://stanton-finley.net/fedora_core_4_in...notes.html#Java - i że jre instaluje się tak jak jdk). Problem w tym, że jak w konsoli wpiszę "java -version" to wypisuje mi, że mam:

java version "1.4.2"

gij (GNU libgcj) version 4.0.1 20050727 (Red Hat 4.0.1-5)

Wygląda to tak, jakbym miał zainstalowane jdk 5.0 tylko nie mam skonfigurowanego tego czy coś w tym stylu. Trochę gubię się w tym. Można w (_linuxie_ → Linuksie) ORT decydować o tym, którego ma kompilatora używac? Właśnie myślę, że ten problem z oxygenem może być tym spowodowane. Może muszę usunać tą jave z Fedory, żeby zadziałało jdk 5.0?

Chyba jednak popelniles jakis blad lub cos pominales.

Instalowalem j dokladnie tak jak w opisie "stanton-finley" i zawsze dzialala jak trzeba... A tak powaznie, to jestes pewny ze zrobiles wszystko jak nalezy takze z 'drugiej' czesci opisu instalacji, zwlasza koncowa czesc?

If you wish to run Java applications such as JAlbum or Azureus for bittorrent and you have installed the Sun J2SE JRE as described above, open a terminal and type:

su -

Hit enter. Type your root password. Hit enter. Type:

gedit /etc/profile.d/java.sh

Hit enter. In gedit type these lines:

export J2RE_HOME=/opt/jre1.5.0_05
export PATH=$J2RE_HOME/bin:$PATH

Be sure to enter a carriage return after these lines. Click on the "save" icon in gedit and exit gedit. In the terminal (which should still be open) type:

source /etc/profile.d/java.sh

Hit enter. Type:

which java

Hit enter. You should see:

/opt/jre1.5.0_05/bin/java

Type:

/usr/sbin/alternatives --install /usr/bin/java java /opt/jre1.5.0_05/bin/java 2

Hit enter. Type:

/usr/sbin/alternatives --config java

There are 2 programs which provide 'java'.

Selection    Command
-----------------------------------------------

*+ 1           /usr/lib/jvm/jre-1.4.2-gcj/bin/java
  2           /opt/jre1.5.0_05/bin/java

Enter to keep the current selection[+], or type selection number:

Type:

2

Hit enter. Type:

/usr/sbin/alternatives --display java

java - status is manual.
link currently points to /opt/jre1.5.0_05/bin/java

...You should now be able to install and run Java applications.

SOA#1 Dziwne, u mnie dziala. rolleyes.gif

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...