Skocz do zawartości

Problem Z Ekranem Logowania

Bedenk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, powiem krótko: rozwaliłem sobie ekran logowania. ^^ Chciałem zainstalowac jakis inny schemat, zrestartowałem, zrobiła się kaszana...Pojawiło się że ekran jest uszkodzony i że spróbuje wczytać domyślny ekran a potem odpala się jakies g... gdzie mam wpisac login tylko że tam się nie da NIC wpisać...

Sciągnołem sobie płyte rescueCD, odpaliłem, ale tam jest tylko konsola a ja z konsoli jestem jeszcze noobem tongue.gif.

Tak więc jak spod tamtej konsoli zmienic ekran logowania?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

mgłbyś podać więcej szczegułów ?

jakiego menadżera pulpitu używasz ?

(_menadżer_ → menedżer) ORT pulpitow? Chodzi o środowisko graf.? Jeśli tak to KDE.

A fedorka wywala mi się na tym: http://www.cs.bu.edu/labs/Lab-VMware/image...edora-login.png

Tzn zamiast tego mam takie ekran gdzie niby moge wpisac login ale tak naprawdę nic nie da się tam wpisac...

Jeżeli uzywasz KDE to zmień menadzera na KDM bendziesz miał lepiej.

/etc/sysconfig/desktop

DESKTOP="KDE"
DISPLAYMANAGER="KDE"

Znalazłem, zmieniłem i jest dalej to samo.

@Legion83: Jak mam to wrzucić? Przepisać na kartke i potem wstukać pod windą?

Znalazłem w necie post kogoś kto ma taki sam problem:

" I get an error when trying to use this greeter that states:

"The greeter has crashed because there is no defined value for username/password. I will attempt to use a different one"

Any troublshooting I should be trying?"

I odpowiedź:

" I had the same problem if you can get to a shell and edit /etc/kde/kdm/kdmrc and change your theme so you can boot up again"

Otworzyłem ten plik i nie wiem szczerze co mam tam zmienić...

To zamieść tutaj treść tego pliku  /etc/kde/kdm/kdmrc (skopiuj treść i wklej jako cytat), inittaba nie zamieszczaj.

eh... Nie bijcie mnie za to pytanie ale jak mam zamieścic tu zaw. tego pliku? Jedyny sposob jaki mi przychodzi do głowy to przepisać na kartkę i potem wstukać ponownie... ( a troche tego by było) Próbowałem wgrać ten plik na dyskietke ale go windows nie widzi...

Jeśli faktycznie nie możesz skopiować i wkleić to pozostaje metoda kartki i długopisu lub odczytanie partycji linuksowej pod Windowsem przy użyciu odpowiedniego narzędzia i wklejenie bezpośrednio skopiowanego tekstu.

PS. Przejrzałem ten skrypt u siebie i w sumie nie widzę gdzie on odnosi się do jakiegoś motywu / schematu.

PS2. Może dobrym rozwiązaniem była by ponowna próba instalacji jakiegoś schematu dla KDM ?

Wysiliłem się i troszkę poszukałem na KDE-look.org instrukcji instalacji motywów dla KDM i znalazłem taki oto opis:

Download and unzip the theme archive. 
Put the theme folder in ~/.kde/share/apps/kdm/themes 
Edit your ~/.kde/share/config/kdm/kdmrc 
Change or add the line Theme=~/.kde/share/apps/kdm/themes/"THEMENAME" 
Restart KDE 
Have fun! :-)

Zatem jeśli dobrze rozumiem to w pliku

.../share/config/kdm/kdmrc lub /etc/kde/kdm/kdmrc (jak podałeś), dopisałeś linię w stylu:

Theme=~/.kde/share/apps/kdm/themes/"THEMENAME"

Zatem jak przypuszczam wystarczy ją wykasować lub zmienić końcówkę na katalog z domyślnym motywem KDM i ustawienia KDMa (domyślny schemat) wrócą do normy.

• 2 weeks later...

O ludzie, właśnie przeczytałem i załamałem ręce. Wiesz co to jest konsola?? Skoro jesteś jak to ty ująłeś "nobem" w konsoli to po co ci (_wogóle_ → w ogóle) ORT ten Linux. Odpuść sobie i wróc do Windowsa jak nie masz nerwów. W konsoli się zaloguj i wpisz polecenie:

startx

W tym momencie powinien odpalić się X Serwerm, który jak wiesz odpowiada za grafikę w Uniksach.

No i dalej już sobie poradzisz...

O ludzie, właśnie przeczytałem i załamałem ręce. Wiesz co to jest konsola?? Skoro jesteś jak to ty ująłeś "nobem" w konsoli to po co ci w ogóle ten Linux. Odpuść sobie i wróc do Windowsa jak nie masz nerwów.

bardzo nieciekawe podejscie!

nie wszyscy zaczynaja przygode z linuksem od konsoli.. ktos kto mial przez wiekszosc zycia windowsa.. ma z tym nielada problem

po co go utrudniac takimi postami..

z konsola i tak bedze miec stycznosc...

ale pierwsze dla tak zwanego okienkowca smile.gif musi byc wrazenie przyjaznego systemu

gdy sie nie zrazi to zaczyna sam sie uczyc poslugiwania konsola