kakiet Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Sytuacja jest taka: wczoraj wpisalem w konsoli: yum update kernel Zainstalowala sie kernel: kernel-2.6.14-1.1644_FC4. Po odpaleniu (_linuxa_ → Linuksa) ORT z tego jadra okazalo sie ze mase rzeczy mi nie chodzi - wiec chcialem sie go pozbyc,wpisujac yum remove "nazwa kernela". Niestety wraz z niechciana wersja jadra yum chce mi usunac mase innych pakietow:( Jak temu zapobiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Sytuacja jest taka: wczoraj wpisalem w konsoli: yum update kernel Zainstalowala sie kernel: kernel-2.6.14-1.1644_FC4. Po odpaleniu (_linuxa_ → Linuksa) ORT z tego jadra okazalo sie ze mase rzeczy mi nie chodzi - wiec chcialem sie go pozbyc,wpisujac yum remove "nazwa kernela". Niestety wraz z niechciana wersja jadra yum chce mi usunac mase innych pakietow:( Jak temu zapobiec? Zapamiętaj, że kernela nie aktualizuje się w ten sposób!!! Instalujesz nowszą wersję obok tej co masz. Zapobiega to sytuacji jaką właśnie masz, jak coś nie działą to wracasz do starego kernela. Możesz poszukać czy nie ma gdzieś starszej wersji i zainstalować ją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 A co jest złego w aktualizowaniu kernela poprzez yum-a? Przeciez on nie usuwa starego jądra. Żeby samemu pozbyć się kernela to wystarczy najpierwsz wyszukać odpowiednią wersję przez komendę: rpm -qa |grep kernel a następnie: rpm -e <nazwa tegoż kernela>. Do tego dochodzi usunięcie wpisu w grub.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Żeby samemu pozbyć się kernela to wystarczy najpierwsz wyszukać odpowiednią wersję przez komendę: rpm -qa |grep kernel a następnie: rpm -e <nazwa tegoż kernela>. Do tego dochodzi usunięcie wpisu w grub.conf. Jesteś pewny? Skrypty uruchamiane przed/po de/instalacji powinny to zrobić same. Może masz źle skonfigrowanego GRUB-a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 A co jest złego w aktualizowaniu kernela poprzez yum-a? Poczytaj sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Masz racje on sam usuwa wpisy, mój błąd edit: ale jestem powolny No właśnie czytam i dalej nie wiem? Co to może należy ręcznie kompilować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Nie, nalezy instalowac yum install kernel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi