Skocz do zawartości

Wywalenie Owego Jadra:)

kakiet

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest taka:

wczoraj wpisalem w konsoli:

yum update kernel

Zainstalowala sie kernel: kernel-2.6.14-1.1644_FC4. Po odpaleniu (_linuxa_ → Linuksa) ORT z tego jadra okazalo sie ze mase rzeczy mi nie chodzi - wiec chcialem sie go pozbyc,wpisujac yum remove "nazwa kernela". Niestety wraz z niechciana wersja jadra yum chce mi usunac mase innych pakietow:( Jak temu zapobiec?

Sytuacja jest taka:

wczoraj wpisalem w konsoli:

yum update kernel

Zainstalowala sie kernel: kernel-2.6.14-1.1644_FC4. Po odpaleniu (_linuxa_ → Linuksa) ORT z tego jadra okazalo sie ze mase rzeczy mi nie chodzi - wiec chcialem sie go pozbyc,wpisujac yum remove "nazwa kernela". Niestety wraz z niechciana wersja jadra yum chce mi usunac mase innych pakietow:( Jak temu zapobiec?

Zapamiętaj, że kernela nie aktualizuje się w ten sposób!!! Instalujesz nowszą wersję obok tej co masz. Zapobiega to sytuacji jaką właśnie masz, jak coś nie działą to wracasz do starego kernela.

Możesz poszukać czy nie ma gdzieś starszej wersji i zainstalować ją.

A co jest złego w aktualizowaniu kernela poprzez yum-a? Przeciez on nie usuwa starego jądra. Żeby samemu pozbyć się kernela to wystarczy najpierwsz wyszukać odpowiednią wersję przez komendę: rpm -qa |grep kernel a następnie: rpm -e <nazwa tegoż kernela>. Do tego dochodzi usunięcie wpisu w grub.conf.

Żeby samemu pozbyć się kernela to wystarczy najpierwsz wyszukać odpowiednią wersję przez komendę: rpm -qa |grep kernel  a następnie:  rpm -e <nazwa tegoż kernela>. Do tego dochodzi  usunięcie wpisu w grub.conf.

Jesteś pewny? Skrypty uruchamiane przed/po de/instalacji powinny to zrobić same. Może masz źle skonfigrowanego GRUB-a?