ralf Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 mam problem z netem mam nadieje ze bedziecie mogli mi (_pomuc_ → pomóc) ORT → pomóc zainstalowalem sobie fedore4 wykrylo mi siecowke bez problemow net niby dziala ale nie tak jak bym chcial strony laduja sie strasznie dlugo (onet okolo 5 min) ale np kadu dziala normalnie probowalem dodac modem adsl (bo przez takowy lacze sie z netem ) ale nie chce mi go aktywowac co mam zrobic?? aha jako ze nie orientuje sie w (_linuxie_ → Linuksie) ORT to prosze o jakies instrukcje krok po kroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Jakie masz dns'y ustawione? Wklej tu wynik polecenia cat /etc/resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 : nie ma takiego pliku ani katalogu aha nie napisalem tego ale to (_napewno_ → na pewno) ORT istotne: polaczenie jest dzielone na dwa komputery modem adsl'owym D-link model dsl-504T chcialem dodac to (_uzadzenie_ → urządzenie) ORT → urządzenie ale nie chcialo mi go aktywowac wiec usunolem → usunąłem i teraz mam tylko eth0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Ciekawe. To stwórz go. Wpisz w nim: nameserver xxx nameserver xxx gdzie xxx to adresy Twoich serwerów dns. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 a moglbys zagadac do mnie na gg i tak jakos bardziej konkrtenie powiedziec mi co i jak ?? a jednak jest ten plik a to jego zawartosc: ; generated by /sbin/dhclient-script nameserver 192.168.1.1 search localdomain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 a moglbys zagadac do mnie na gg i tak jakos bardziej konkrtenie powiedziec mi co i jak ?? http://rtfm.bsdzine.org/#niepriv nameserver 192.168.1.1 Tutaj powinieneś wpisać adres IP serwera DNS (dokładnie to napisał Ci lszk). Z tego co pamiętam (kolega ma taki router) to on przypisuje sobie IP takie jak podałeś. Powolne ładowanie stron może nie być wynikiem błędnych DNS'ów, a źle ustawioną przeglądarką. Sprawdź jakąś inną, a jeśli używasz Fx to na forum był topic o jego przyspieszaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 ma problem z netem na fedorze dziala mi duzo wolniej niz na win tzn wczytywanie stron kadu dziala normalnie ale zaladowanie np onetu trwa okolo 5 min w konfiguratorze sieci wykrylo mi automatycznie siecowke i przez nia sie lacze z routerem ale jest strasznie wolno wiec dodalem urzadzenie xDSL ale system nie chcial go uaktywnic wiec odinstalowalem co zrobic zeby net mi zaczol normanie dzialac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 1) jakie masz lacze 2) su - cat /etc/resolve.conf # tutaj sie moge pomylic, przymusowo siedze na XP na windowsie daj start | uruchom | cmd 4) wpisz C:\>ipconfig /all Windows IP Configuration Host Name . . . . . . . . . . . . : DEEP--BLUE--IBM Primary Dns Suffix . . . . . . . : Node Type . . . . . . . . . . . . : Mixed IP Routing Enabled. . . . . . . . : No WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No PPP adapter Tepsa: Connection-specific DNS Suffix . : Description . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface Physical Address. . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00 Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No IP Address. . . . . . . . . . . . : 83.27.19.223 Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255 Default Gateway . . . . . . . . . : 83.27.19.223 DNS Servers . . . . . . . . . . . : 194.204.152.34 217.98.63.164 NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled C:\> tutaj masz moj zrzut. chodzi mi o dnsy. 5) teraz pod linuksem su - nano /etc/resolve.conf dopisz DNSy co ci windows wyplul nameserver xxx.xxx.xxx.xxx nameserver xxx.xxx.xxx.xxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 mam stale lacze 128 z netii net24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 /etc/resolve.confPowinno być /etc/resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 zrobilem jak mowiles w ipconfig byl tylko jeden adres dns i ten sam jest w resolv co dalej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Hmm... Spróbuj odnaleźć coś takiego jak logi tego routera (powinny być gdzieś w konfiguracji). Tam powinieneś mieć adresy serwerów DNS, które należy wpisać- przynajmniej u mnie tak jest na sprzęcie D-Link DSL-G604T. Odszukaj w logach informacje chwilę po połączeniu, powinny tam być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 co dalej?? Uparłeś się na DNS, a sprawdziłeś o co Cię prosiłem? Nie robię tego bezpodstawnie, bo kolega ma Neo 2 Mb/s,a strony u niego ładowały się gorzej niż na modemie 56 kb/s... Sprawdził inną przeglądarkę i strony ładowały się dużo szybciej. Może też powinieneś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano Luty 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2006 Udalo sie !!!!!!!!!! w koncu dzial jak nalezy zmienilem adresy dns w resolv i tak jak radzil zuk87 poszukalem jak przyspieszyc firefoxa teraz dzial bez problemow dziekuje za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartus455 Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 Ja mam podobny problem, tyle ze mam Neostrade 256 i D-Link DSL-G604T. Polskie strony dzialaja jako tako (np. wp.pl, forum.fedora.pl ), ale juz zagraniczne (np. google.pl) odpalaja sie 5 min! Po wpisaniu w terminalu cat /etc/resolv.conf Zobaczylem ; generated by /sbin/dhclient-script nameserver 192.168.1.1 search localdomain Wiec odpalilem Winde i w cmd wpisalem: ipconfig /all Zobaczylem Konfiguracja IP systemu Windows Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : komp-bartek Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . : Typ wezla . . . . . . . . . . . . : Nieznany Routing IP wlaczony . . . . . . . : Nie Serwer WINS Proxy wlaczony. . . . : Nie Karta Ethernet LAN: Sufiks DNS konkretnego polaczenia : Opis . . . . . . . . . . . . . . : Marvell Yukon Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter, Copper RJ-45 Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-11-2F-1C-D6-2C DHCP wlaczone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja wlšczona . . . . : Tak Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Brama domyslna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1 Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1 Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1 Dzierzawa uzyskana. . . . . . . . : 30 lipca 2006 00:18:27 Dzierzawa wygasa. . . . . . . . . : 30 lipca 2006 01:18:27 Jak sie okazuje adres DNS, mam taki sam w Windzie jak i w Linuksie... Dlaczego w takim razie w Linuksie net dziala bardzo wolno? Sprawdzalem juz inne przegladarki WWW, ale niestety to nic nie pomoglo (predkosc byla taka sama). Prosze Was o pomoc! Jedynym w miare dzialajacym programeme jest Konqueror... Niestery nie za bardzo go lubie i chcialbym uzywac Firefoxa lub Opere, ale widze, ze niec z tego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi