Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'dhcp'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Nasze forum
    • Informacje
    • Propozycje, uwagi i błędy
  • Fedora
    • Instalacja systemu
    • Administracja systemu
    • Programy
    • Pakiety i źródła - instalacja, budowa i kompilacja
    • Sprzęt - konfiguracja i instalacja, sterowniki
    • Multimedia
    • Środowiska graficzne, menedżery okien
    • Programowanie
    • Strefa gier
    • Ośla łączka
    • Wirtualizacja
  • Red Hat Enterprise Linux
    • Instalacja systemu Red Hat Enterprise Linux
    • Administracja i Konfiguracja systemu Red Hat
    • Wirtualizacja na platformie Red Hat
    • Inne uwagi dotyczące platformy Red Hat
    • Szkolenia i certyfikaty
  • Sieci
    • Sieci lokalne
    • Połączenie z Internetem
    • Serwery i zarządzanie
    • Bezpieczeństwo
  • Offtopic
    • Pozostałe dystrybucje
    • No name
    • Ogłoszenia
    • Hyde Park
    • Kosz

Calendars

There are no results to display.


Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Strona www


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania


Ulubiona dystrybucja


Środowisko graficzne


GG


TlenID


SkypeID


JID

Found 2 results

  1. Cześć, mam taki problem. Chciałem w sieci firmowej zrobić otwarte wifi dla klientów. Kupiłem access pointy i extendery. W domy dla testów wszystko skonfigurowałem bez problemu - mam zwykły router tp-linka za modemem Vectry i do tego właśnie routera podłączyłem wszystko i działa jak należy. W firmie mam tak ISP ->ich router->server (apache2, dhcp, firewall itp - prosty server na fedorze)->niezarządzalne switche->klienci I teraz tak. Po kablu klienci łączą się bez problemu, DHCP przydziela IP, można korzystać z zasobów sieci jak i Internetu. Do switcha podłączam AccessPoint Tp-linka, apek dostaje IP, mogę pingować server i zew ip. DHCP na apeku wyłączone. Gdy podłączam się do niego to nie chce się łączyć/sieć ginie/podczas podłączania zanika sygnał z max do nic i się nie chce łączyć. To chyba musi być problem z Serverem bo skoro w domu na lokalnym prostym środowisku wszystko działa ok.... przesyłam również konfigurację DHCP, ip route, resolv.conf i configurację kart sieciowych na serverze. Będzie wdzięczny za pomoc. [root@perfekt-srv adrian]# cat /etc/dhcp/dhcpd.conf ddns-update-style none; option domain-name-servers XXX.XXX.XXX.21, 8.8.8.8; default-lease-time 86400; max-lease-time 604800; authoritative; subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 { range 192.168.1.40 192.168.1.240; option subnet-mask 255.255.255.0; option broadcast-address 192.168.1.255; option routers 192.168.1.1; } [root@perfekt-srv adrian]# ip route XXX.XXX.XXX.20/30 dev eth1 proto kernel scope link src XXX.XXX.XXX.22 192.168.1.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.1.1 169.254.0.0/16 dev eth0 scope link metric 1002 169.254.0.0/16 dev eth1 scope link metric 1003 default via XXX.XXX.XXX.21 dev eth1 [root@perfekt-srv adrian]# cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 DEVICE=eth0 TYPE=Ethernet UUID=54fa93b5-3b9d-4237-9943-eb67522d8ba6 ONBOOT=yes NM_CONTROLLED=no BOOTPROTO=none IPADDR=192.168.1.1 GATEWAY=192.168.1.1 NETWORK=192.168.1.0 NETMASK=255.255.255.0 DEFROUTE=yes IPV4_FAILURE_FATAL=yes IPV6INIT=no NAME="LAN" HWADDR=6C:F0:49:76:6C:5E DNS1=XXX.XXX.XXX.21 DNS2=8.8.8.8 [root@perfekt-srv adrian]# cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1 DEVICE=eth1 HWADDR=00:10:A7:05:83:40 TYPE=Ethernet UUID=f38fc5a9-3b21-49a9-9bbb-573e8f35f35e ONBOOT=yes NM_CONTROLLED=no BOOTPROTO=none NAME="WAN" #IPADDR=192.168.0.189 #GATEWAY=192.168.0.1 #NETMASK=255.255.255.0 #DNS1=192.168.0.1 #DNS2=8.8.8.8 IPADDR=XXX.XXX.XXX.22 GATEWAY=XXX.XXX.XXX.21 NETMASK=255.255.255.252 DNS1=XXX.XXX.XXX.21 DNS2=8.8.8.8 [root@perfekt-srv adrian]# cat /etc/resolv.conf # Generated by NetworkManager #nameserver 91.239.250.21 #nameserver 192.168.0.1 nameserver 8.8.8.8 nameserver 91.239.248.21 [root@perfekt-srv adrian]#
  2. Witam, potrzebuje na VirtualBoxie na świeżo zainstalowanej najnowszej Fedorze postawić serwer DHCP. Jedyna rzecz do konfiguracji to ustawienie zakresu przydzielania ip od 192.168.20.30 do 192.168.20.50. Wykonałem już pierwszy krok jakim jest wpisanie w terminal: yum install dhcp Zainstalowało się poprawnie i teraz z tego co wiem, to muszę coś wpisać w /etc/dhcp/dhcpd.conf. Potem wpisać service dhcpd start , potem ifconfig i mam mieć IP przydzielone z tego zakresu. Jak to wszystko zrobić, co wpisać w ten plik?
×