Skocz do zawartości

Pirut, Yum, Java I Flesh Na Fc5 64 Bit Pomocy :)

brocha

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wyjaśnienie bo nie wiem czy dobrzez zrozumiałem z tego co wyczytałem w różnych postach.

Jesli mam fedore 5 64 bitowa - to mam zainstalowac 32 bitowe wrsje javy i flesha a potem 64 czy tylko 32 bitowe?

A przy okazji lepiej uzywac w fedorze gnoma czy kde?

Czy jesli w fedorze ma automatycznie zaistalowane Pirut - to czy musze instalwoac Yuma? I czy moge zistalowac jave i flesha przez piruta ?

Sorry ale jestem nowy w (_linuxie_ → Linuksie) ORT i nie kojarze jeszcze za bardzo jak to wszystko biega.

1) Nie ma wersji Flasha 64-bitowej. Z tego co się orientuje będziesz potrzebował 32-bitowej przeglądarki(taka chyba jest w FC5, ale pewien nie jestem).

2) Gnome jest bardziej zintegrowany z Fedorą(albo na odwrót ;-])

3)Pitut jest graficzną nakładką na YUM tak samo jak PUP(Software Updater)

Edytowane przez _PaT

aha jeszcze jedno pytanie

Selinux powinno byc wlaczone, a jesli tak to w jakiej opcji? Jestem uzytkownikiem domowym - nie chce oczywiscie zeby mi ktos wlazl do komputera - nie wiem czy potrzebuje selinux?

brocha

SELinux jest bardzo potrzebne. Nie będę tłumaczył dlaczego, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. Konflikty z SELinux są powodowane tylko i wyłącznie słabą wiedzą o nim

przez programistów. Większość tatkich problemów da się rozwiązać, np. problemy z bibliotekami:

chcon -t texrel_shlib_t /sciezka_do_biblioteki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...