dinus Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Witam, Zainstalowalem FC5 na laptoku IBM-a i nie potrafie wylaczyc touchpad-a. W jaki sposob to zdrobic? Z gory dziekuje i pozdrawiam Dinus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokwieci Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 wlasnie, tez mam z tym problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Przede wszystkim podajcie nazwy laptopów, modele touchpadów oraz z jakiego sterownika korzystają w systemie. Pogooglujcie, zwykle sprawę załatwia się jednym poleceniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Ja trochę googlowałem, ale nic konkretnego nie znalazłem Mam asusa, a touchpad chodzi na sterowniku synaptics Nie chodzi mi o to by wyłączyć go na dobre, bo to można w biosie zrobić, ale tymczasowo włączać/wyłączać, bo czasem przeszkadza przy pisaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Mam asusa, a touchpad chodzi na sterowniku synapticsMiałem na myśli dokładną nazwę laptopa, nie markę. Czy nazwa mercedes dużo Ci mówi, jak chcesz dokupić część do silnika? Nie chodzi mi o to by wyłączyć go na dobre, bo to można w biosie zrobić, ale tymczasowo włączać/wyłączać, bo czasem przeszkadza przy pisaniu. Po pierwsze laptopy mają klawisz funkcyjny do wyłącznia touchpada (u mnie jest to Fn+F7).Po drugie touchpad jest zawsze umieszczeny tak, by nie przeszkadzać przy pisaniu (może trochę nauki pisania na klawiaturze?). Ja na początku miałem problemy, ale po około dwóch tygodniach się przyzwyczaiłem. Znajdź w swoim konfigu /etc/X11/xorg.conf podobny fragment Section "InputDevice" Identifier "Synaptics" Driver "synaptics" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "auto-dev" Option "Emulate3Buttons" "yes" Option "SHMConfig" "on" EndSection i upewnij się, żę masz w nim tę linię z SHM. Jeśli nie masz, to dodaj i zrestartuj Iksy. Teraz wyłączasz sprzęt komendą synclient TouchpadOff=1 a włączasz analogicznie: synclient TouchpadOff=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Po pierwsze laptopy mają klawisz funkcyjny do wyłącznia touchpada U mnie też jest, tylko że do własnoręcznego skonfigurowania poprzez acpid Po drugie touchpad jest zawsze umieszczeny tak, by nie przeszkadzać przy pisaniu (może trochę nauki pisania na klawiaturze?) Dokładnie mówiąc, to mi nie przeszkadza, tylko że laptopa używa cała rodzinka i czasem muszą sobie na coś ponarzekać W każdym razie synclient rozwiązał sprawę, działa pięknie (brakowało mi tej opcji w xorg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dinus Napisano Marzec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Czesc, Ja mam IBM T41 i touchpad jest uieszczony zaraz pod spacja. Jest bardzo czuly na kazdy ruch reki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Ja mam IBM T41 Ten sprzęt także jest obsługiwany przez genialny sterownik synaptics. Zastosuj powyższą metodę - powinno działać. Jeśli masz inny driver to zamień go na synaptics. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dinus Napisano Marzec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Hey, Dodalem linie w xorg.conf, restart iksow i po wydaniu polecenia synclient TouchpadOff=1 dostaje message: Can't access shared memory area. SHMConfig disabled? Na roocie to robie. :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Can't access shared memory area. SHMConfig disabled? Wklej tu co wyświetlają polecenia: cat /etc/X11/xorg.conf |grep Driver cat /etc/X11/xorg.conf |grep SHM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dinus Napisano Marzec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 [dinus@unknown ~]$ cat /etc/X11/xorg.conf |grep Driver Driver "kbd" Driver "mouse" Driver "radeon" [dinus@unknown ~]$ cat /etc/X11/xorg.conf |grep SHM Option "SHMConfig" "on" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 [dinus@unknown ~]$ cat /etc/X11/xorg.conf |grep Driver Driver "kbd" Driver "mouse" Driver "radeon" [dinus@unknown ~]$ cat /etc/X11/xorg.conf |grep SHM Option "SHMConfig" "on" Huh, więc gdzieś Ty tę linię SHM dopisał? Miałeś dopisać w sekcji, gdzie jest sterownik synaptics, tak jak tu: Section "InputDevice" Identifier "Synaptics" Driver "synaptics" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "auto-dev" Option "Emulate3Buttons" "yes" Option "SHMConfig" "on" EndSection Jeśli nie używasz sterownika synapics, spróbuj swój sterownik na ten podmienić (zrób sobie wcześniej kopię xorg.conf). Zrestartuj Iksy, jeśli nie będzie działał touchpad to wróć do poprzedniej konfiguracji i napisz, na podstawie powyższej sekcji z xorg.conf jakiego sterownika używasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dinus Napisano Kwiecień 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Jak zamienilem driver i identifier z 'Mouse' na 'Synaptics' przy starcie wywala error' Undefine Synaptics' i ixsy sie nie podnosza. Mam sterownik synaptics zainstalowany: [dinus@unknown X11]$ rpm -q synaptics synaptics-0.14.4-4.2.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Powinieneś mieć w xorg.conf dwa wpisy odnośnie myszek. Pierwszy to ta standardowa powinna mieć wpis Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection A zaraz pod tym wpisem powinien być kolejny, odnośnie touchpada: Section "InputDevice" Identifier "Synaptics" Driver "synaptics" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "auto-dev" Option "Emulate3Buttons" "yes" Option "SHMConfig" "on" EndSection Nie napisałeś, czy po Twoich modyfikacjach w ogóle działa Ci mysz. Tak czy inaczej, spróbuj wpisać/zamienić w Iksach te dwie podane wyżej sekcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dinus Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 U mnie jest jeden wpis: cat xorg.conf|grep mice Option "Device" "/dev/input/mice" Musz dziala. :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi