Daniello Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Poszukuję jakiegoś komunikatora w stylu słynnego windowsowego GG. Chodzi o to, że po prostu nie chcę, żeby ktoś z mojej rodziny wchodził mi bez hasła na moje konto i czytał mi historię. Taki do bani jest właśnie Kadu. Ale chodzi mi o taki, żeby obsługiwał Jabbera, GG i Tlen. Wiem, że jest mnóstwo komunikatorów obsługujących te sieci, ale prawie żaden z nich nie ma profili. Profili na hasło. Obecnie używam PSI. Ma profile, ale nie na hasła. Gaim ma profile na hasło, no ale co ?? Na Gaimie też się zawiodłem, bo nie importuje listy kontaktów. Statusy się ustawia jakoś dziwacznie. Ja nie chcę wyjść tutaj na lamera, ale to już mnie powoli zaczyna wkurzać. Przecież nie będę odpalał windowsowego GG pod Winem Może znacie jakieś stabilne, dobre komunikatory pod Linuksa, obsugujące Jabbera, GG i Tlen ?? Potrzebny mi jest, bardzo. Na pewno są takie komunikatory pod Linuksa, takie jak windowsowy GG. To by był dla mojej siostry. Ja bym używał innego, z Jabberem. Kadu to (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie ma profili, więc się nie nadaje. To, że GG jest programem zamkniętym to chyba nie znaczy że linuksowi programiści nie potrafią czegoś takiego napisać. Doradźcie coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 ja bym to zrobil tak adduser kupa passwd kupa #po enterze podajesz haslo su - kupa screen psi zamykasz konsole a psi dalej dziala :D //* zapomnialem dodac ze jeszcze trza wykonac chmod 700 /home/kupa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Kadu to w ogóle nie ma profili, więc się nie nadaje. To, że GG jest programem zamkniętym to chyba nie znaczy że linuksowi programiści nie potrafią czegoś takiego napisać. A co ma piernik do wiatraka? Czyli w tym przypadku UI komunikatora linuksowego do zamknietgo protokolu gg (zreszta dawno rozpracowanego http://dev.null.pl/ekg/docs/protocol.html ) Sęk w tym że profile ala gg-windowsowy są niezgodne z filozofia dzialania programow pod linuksem. (nie mam zamiaru Ci tlumaczyc dlaczego ta filozofia jest rozsadna w przeciwienstwie do windowsowej) Zeby siostrzyczka poklikala to zaloz jej konto "siostrzyczka" i tam jej daj Kadu. I to jest najlepsze, najrozsadniejsze, najbezpieczniejsze wyjscie.... (np. wlaczenie dodatkowego usera w KDE bez zamkniecia Twojej sesji jest banalnie proste) ale jak chcesz "po swojemu" to oczywiscie mozesz z Kadu to zrobic, wystarczyło poszukać -> Moduł Profiles zreszta nie bede sie powtarzał... http://www.kadu.net/forum/viewtopic.php?t=...6946&highlight= A inne komunikatorow nie uzywam to sie nie wypowiem, ale generalnie nie ma takich funkcji "out of box" nie z powodu nieumiejetnosci programistow linuksa tylko z powodu checi tworzenia programow spelniajacych standardy linuksowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi