MitS Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Mam wielki problem z uruchomieniem cedegom, gdyż wywala mi błąd: [root@ozyrys ~]# cedega /usr/lib/transgaming_cedega/bin/python: error while loading shared libraries: /usr/lib/transgaming_cedega/lib/libfontconfig.so.1: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied O co chodzi i jak to naprawić ??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 L-u-d-z-i-e!... Co drugi watek na forum jest zakladany z powodu problemow z bibliotekami... chcon -t texrel_shlib_t /usr/lib/transgaming_cedega/lib/libfontconfig.so.1 Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Dodam jeszcze, że: ls -Z nazwapliku Jeśli nie wypisuje wartości: texrel_shlib_t to bibliotekę przeba "poprawić" poleceniem chcon -t texrel_shlib_t nazwapliku Rzeczywiście można powiedzieć, że w co drugim wątku to jest. Ludzie zaczynają sobie olewać regulamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Marzec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 hmmm ... nie wiem czy dobrze to wykonałem ale zrobiłem tak: [root@ozyrys ~]# ls -Z /usr/lib/transgaming_cedega/lib/libpangoxft-1.0.so.0 lrwxrwxrwx root root system_u:object_r:lib_t /usr/lib/transgaming_cedega/lib/libpangoxft-1.0.so.0 -> libpangoxft-1.0.so.0.800.1 [root@ozyrys ~]# chcon -t texrel_shlib_t /usr/lib/transgaming_cedega/lib/libfontconfig.so.1 [root@ozyrys ~]# i jak wpisuje cedega ponownie to znowu ten błąd :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 A cedega jest z paczki RPM? Jeśli tak to się nie dziw. Nie jest ona dedykowana dla FC5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Marzec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Aha :/ No właśnie mam paczke rpm :/ ale na jądrze 2.6.15 działała a na 2.6.16 nie bardzo, no ale nic to ... poszukam źródeł... Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 hmmm ... nie wiem czy dobrze to wykonałem ale zrobiłem tak: [root@ozyrys ~]# ls -Z /usr/lib/transgaming_cedega/lib/libpangoxft-1.0.so.0 lrwxrwxrwx root root system_u:object_r:lib_t /usr/lib/transgaming_cedega/lib/libpangoxft-1.0.so.0 -> libpangoxft-1.0.so.0.800.1 [root@ozyrys ~]# chcon -t texrel_shlib_t /usr/lib/transgaming_cedega/lib/libfontconfig.so.1 [root@ozyrys ~]# i jak wpisuje cedega ponownie to znowu ten błąd :/ Wykonaj polecenie chcon -t texrel_shlib_t nazwapliku dla biblioteki, a nie dla dowiązania symbolicznego do niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 cedegę nie powinno się uruchamiać z poziomu roota. tak samo wine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi