avogadro Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Witam wszystkich! Czy ktos mógłby mi podpowiedzieć jak podzielić dysk z fedorką bez usuwania tego cennego systemu ? Będę bardzo wdzięczny za najmniejsze nawet wskazówki Dodam że szukałem na Google i nic co pozwoliło by na taką operację nie znalazłem Pozdrawiam Avogadro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Ja kiedyś próbowałem coś takiego zrobić pod Mandrakiem 9.2 i miałem problem po prostu zmieniły się partycje i nie wstał, chociaż sam system był nie ruszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Da się ale. Jeszcze ja nie umiem Ponieważ potem pewne informacje należy pozmieniać , gdyż Linux nie zmienia swojej wiedzy o partycjach dynamicznie , Myślę o gparted A jeżeli masz wolne miejsce to na pewno da sie , i Fedora też będzie chodzić co najwyżej punkt montowania wypadnie z danej partycji. Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Odpalasz Fedore w trybie RescueCD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpiotr Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Nie pomogę co prawda ale myślę, że gdybyś napisał jak wygląda rozkład partycji na Twoim dysku, wolne miejsce oraz co zamierzasz to łatwiej byłoby komuś pomóc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Zrzuć tutaj wynik polecenia fdisk -l. Ja to robię tak. Odpalam płytę RescueCD, na której jest Parted. Fdisk również wystarczy. Wpisuję fdisk /dev/hda. No i robię. Filozofia to to nie jest wielka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Czy ktos mógłby mi podpowiedzieć jak podzielić dysk z fedorką bez usuwania tego cennego systemu ? A moglbys jasniej? Chodzi Ci o zmiane rozmiaru juz istniejacej partycji, czy zalozenie nowej na wolnym miejscu na dysku, czy tez moze usuniecie jakiejs istniejacej partycji (np z winda) i zalozenie w jej miejsce "czegos innego"?... Im bardziej szczegolowo zadasz pytanie, tym konkretniejsze odpowiedzi dostaniesz... tak czy inaczej oprocz opisu co chcesz osiagnac fdisk -l bardzo sie przyda... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Nie jestem pewny, ale są programy gparted i qtparted do partycjonowania. Ja przyznam szczerze nei umiałem się zbytnio tym posługiwać, ale są graficzne i jak ktoś się postara to może ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Są "thebest" , Obsługa tak jak PQMagic tylko za darmo , U mnie działał jak robiłem 3 system. Pełna kontrola Sam się zastanawiam nad zmniejszeniem swap (~1GB => 256-Ram ) ale boję się że coś mi się poprzestawia i padną aż dwa Linuksy bo szukam szybkości a te ustawienia chyba są nie tego ... Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
avogadro Napisano Kwiecień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Dziekuję bardzo za pomoc przydały się programy qtparted i gparted pozdrawiam i dziękuje raz jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi