Deslock Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 (edytowane) Witam! Próbuję skompilować na Fedorze 5 (jajko 2.6.15-1.2054_FC5-smp-i686) sterowniki eagle-usb do mojego sagema fast800, do neostrady oczywiście. daje ./configure, wszystko jest w porządku później make i o to co widzę: [dominik@localhost ~]$ cd eagle-usb-2.3.2 [dominik@localhost eagle-usb-2.3.2]$ ./configure checking for gcc... gcc checking for C compiler default output file name... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for suffix of executables... checking for suffix of object files... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking for gcc option to accept ANSI C... none needed checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether ln -s works... yes checking for dirent.h that defines DIR... yes checking for library containing opendir... none required checking how to run the C preprocessor... gcc -E checking for egrep... grep -E checking for ANSI C header files... yes checking for sys/types.h... yes checking for sys/stat.h... yes checking for stdlib.h... yes checking for string.h... yes checking for memory.h... yes checking for strings.h... yes checking for inttypes.h... yes checking for stdint.h... yes checking for unistd.h... yes checking fcntl.h usability... yes checking fcntl.h presence... yes checking for fcntl.h... yes checking limits.h usability... yes checking limits.h presence... yes checking for limits.h... yes checking netinet/in.h usability... yes checking netinet/in.h presence... yes checking for netinet/in.h... yes checking for stdint.h... (cached) yes checking for stdlib.h... (cached) yes checking for string.h... (cached) yes checking sys/ioctl.h usability... yes checking sys/ioctl.h presence... yes checking for sys/ioctl.h... yes checking sys/socket.h usability... yes checking sys/socket.h presence... yes checking for sys/socket.h... yes checking sys/time.h usability... yes checking sys/time.h presence... yes checking for sys/time.h... yes checking syslog.h usability... yes checking syslog.h presence... yes checking for syslog.h... yes checking for unistd.h... (cached) yes checking for an ANSI C-conforming const... yes checking for off_t... yes checking for size_t... yes checking whether time.h and sys/time.h may both be included... yes checking whether struct tm is in sys/time.h or time.h... time.h checking for working volatile... yes checking whether closedir returns void... no checking whether gcc needs -traditional... no checking for stdlib.h... (cached) yes checking for GNU libc compatible malloc... yes checking for working memcmp... yes checking for stdlib.h... (cached) yes checking for GNU libc compatible realloc... yes checking sys/select.h usability... yes checking sys/select.h presence... yes checking for sys/select.h... yes checking for sys/socket.h... (cached) yes checking types of arguments for select... int,fd_set *,struct timeval * checking return type of signal handlers... void checking whether lstat dereferences a symlink specified with a trailing slash... yes checking whether stat accepts an empty string... no checking for strftime... yes checking for alarm... yes checking for gettimeofday... yes checking for memset... yes checking for select... yes checking for socket... yes checking for strcspn... yes checking for strdup... yes checking for strerror... yes checking for strncasecmp... yes checking for strspn... yes checking for strtol... yes checking for ifconfig... yes checking for route... yes checking for pidof... yes checking for dhclient... dhclient checking for pppd... yes checking for pppoe... yes checking for tclsh... yes checking for wish... no checking for xsltproc... yes checking for kernel version... 2.6.15-1.2054_FC5smp checking for ifup... 1 checking for adictrl... no checking for eaglectrl... no checking for showstat... no checking for eaglestat... no checking for startadsl... no checking for stopadsl... no configure: creating ./config.status config.status: creating Makefile.common config.status: executing default commands ======================================================================== distribution detected Fedora dhcp support dhclient pppd support yes pppoa support yes pppoe support yes install eagleconnect (tcl/tk frontend) no generate documentation yes ======================================================================== [dominik@localhost eagle-usb-2.3.2]$ make make -C driver make[1]: Entering directory `/home/dominik/eagle-usb-2.3.2/driver' USE_CMVS=1 make -C /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5smp/build SUBDIRS=/home/dominik/eagle-usb-2.3.2/driver modules make[2]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.15-1.2054_FC5-smp-i686' CC [M] /home/dominik/eagle-usb-2.3.2/driver/eu_main.o /home/dominik/eagle-usb-2.3.2/driver/eu_main.c:176: error: unknown field ‘owner’ specified in initializer /home/dominik/eagle-usb-2.3.2/driver/eu_main.c:176: warning: initialization from incompatible pointer type make[3]: *** [/home/dominik/eagle-usb-2.3.2/driver/eu_main.o] Błąd 1 make[2]: *** [_module_/home/dominik/eagle-usb-2.3.2/driver] Błąd 2 make[2]: Leaving directory `/usr/src/kernels/2.6.15-1.2054_FC5-smp-i686' make[1]: *** [eagle-usb.ko] Błąd 2 make[1]: Leaving directory `/home/dominik/eagle-usb-2.3.2/driver' make: *** [build] Błąd 2 [dominik@localhost eagle-usb-2.3.2]$ Nie wiem na czym polega błąd, jestem nowy w linuksie w ogóle nie tylko w Fedorze . Pozatym na Mandrakelinux też nie działała mi neostrada to zainstalowałem Fedore. Aktualnie korzystam z Ubuntu, bo tylko tutaj działa mi internet i to też mam niezłego farta, że działa, bo skompilowałem go przy użyciu make -i bo były błędy :/. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam P.S. Korzystałem z google i wyszukiwarki na forum, niestety po wielu próbach nic to nie dało . Jeszcze coś. Czytałem m.in. ten temat: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762 I wyrzuca mi błąd przy modprobe pppoatm, że nie znane polecenie modprobe. Jak to doinstalować? Jest na dvd FC? Jeśli tak to jak nazywa się pakiet? Edytowane Kwiecień 2, 2006 przez Deslock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 :/ wiesz co zrob? wszystkie polecenia, ktore w ubuntu wykonujesz przez sudo polecenie robisz u nas przez su - modprobe pppoatm i smiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deslock Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Nie czytałeś loga. Nigdzie nie użyłem sudo. Tylko zrobiłem ./configure i make bez instalowania. Wywala się przy kompilacji. Wiem, loguję się na roota przez su, zamiast sudo. Ja w ogóle nie mam modprobe :/ Skąd to wziąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 oguję się na roota przez su Ja w ogóle nie mam modprobe :/ A logowałeś się >poprawnie< na roota? [su -] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deslock Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 A logowałeś się >poprawnie< na roota? [su -] Chyba tak. Wpisuję su, podaję haslo i już mam root@localhost # i mogę wykonywać polecenia roota. Wiem już do to jest to modprobe, ale w ubuntu, a w fedorze chyba tego nie mam :/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 W Fedorze poprawnie się loguje poprzez su - (z kreską). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deslock Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 (edytowane) Nie próbowałem, ale wątpię, żeby to rozwiązało mój problem z kompilacją eagle-usb (tymbardziej, że roota w tym momencie nie muszę używać). A moze w Fedorze 5 już nie trzeba -?? Bo jakoś działało mi to konto roota bez kreski. Przed chwilą sprawdzałem na Fedorze. Jak wpisze su to loguje się root ale w tym folderze w którym jestem, a jak wpisze su - to przechodzi do /root. Chyba, że są jeszcze jakieś różnice. Ok będę używał su -, skoro to ma znaczenie. P.S. Czy instalacja modemu Speedtouch jest łatwiejsza? Tak się składa, że posiadam oba modemy od neostrady (Sagem Fast800 i Thomson Speedtouch 330). Edytowane Kwiecień 2, 2006 przez Deslock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Z doświadczenia powiem byś darował sobie speedtoucha na FC5, zrób tak jak jest tu: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762 a wszystko powinno ładnie działać. PS: ja od FC2 jakoś się obywam bez kompilacji i wszystko ładnie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deslock Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 (edytowane) Ok dzięki. Spróbuję jeszcze raz, ale ostatnio zakończyło się to na: modprobe pppoatm. Nie wiem dlaczego nie mam tego na Fedorze, poszukam jakiegoś pakietu czy coś. A może trzeba zainstalować paczkę kernel.......rpm??? Bo ja mam teraz tę kernel-devel.....rpm, bo potrzebna była do eagle-usb, a nie wiem co z kernel.......rpm. Myślę, że może być potrzebna bo modprobe to chyba narzędzie do jajka. DZIAŁA Zrobiłem wszystko jak w opisie od początku do końca na rootcie ( su - ) i działa. Nagle modprobe sie znalazło hehe Edytowane Kwiecień 3, 2006 przez Deslock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi