ostris Napisano Lipiec 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2004 MAm slackware 9.1 i zainstalowalem sobie k3b 0.11.12 uzywam kde 3.1 nagrywam obraz iso. pisze ze pomyslnie ale gdy mount-uje to wyskakuje mi komunikat na konsoli root@ostris:~# mount /dev/cdrom /mnt/cdrom /dev/cdrom: Input/output error mount: block device /dev/cdrom is write-protected, mounting read-only /dev/cdrom: Input/output error mount: you must specify the filesystem type i nic nie mama. Mam LG combo atapi i prawidlowo go wykrywa prosil bym o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Lipiec 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2004 A gdzie masz podpiętą? Jeżeli na /dev/hdc to na początek spróbuj zamienić wpis w fstab: /dev/hdc /mnt/cdrom jak nie zadziała, to można zrobić to inaczej ... spróbuj najpierw tak ..... pozdr PS. aha ... pokaż jeszcze swój /etc/fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostris Napisano Lipiec 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2004 mam /dev/hda a to raczej nie wina montowanie tylko zlego nagrania bo pod winem tez nic nie ma moze nie sfinalizowalem lub cos takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Lipiec 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2004 mam /dev/hda a to raczej nie wina montowanie tylko zlego nagrania bo pod winem tez nic nie ma moze nie sfinalizowalem lub cos takiego pod /dev/hda to raczej podpina się twardy dysk ... Słuchaj - tak bez urazy ... wiesz co to jest /dev/hda . /dev/hdb ... master primary, slave secondary ... ? bo to może być przyczyna Twoich problemów.... W razie co podam to na tacy ======================================================== hda - pierwszy dysk podłączony do pierwszego sterownika IDE --> primary master hdb - drugi dysk podłączony do pierwszego sterownika IDE --> primary slave hdc - pierwszy dysk podłączony do drugiego sterownika IDE --> secondary master hdd - drugi dysk podłączony do drugiego sterownika IDE --> seconday slave ======================================================== Powiedz mi jak masz podpięte wszystkie swoje dyski (twardziel, cd-rom ...) ... pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostris Napisano Lipiec 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2004 nie ja mam hda u mnie master jest cdrom i wiem co to hdx -oznaczja ;] ale dzienki za checi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Lipiec 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2004 nie ja mam hda u mnie master jest cdrom i wiem co to hdx -oznaczja ;] ale dzienki za checi Powiem szczerze, że ja Cię w ogóle raczej nie rozumiem ... Gdzie masz podłączonego twardziela? Chcesz rozwiązać ten problemm, czy nie? Miałeś napisać - jak masz podłączone dyski dokładnie napisać - ale jak nie chcesz, to poprostu powiedz ... nie będe Ci się "naprzykszał" .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostris Napisano Lipiec 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2004 sorki nie przyczytalem tego ponizej hda mam lg kombo hdb mam baraccude 80 gb no i nic wiecej nie mam podpiete Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Lipiec 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2004 sorki nie przyczytalem tego ponizej hda mam lg kombo hdb mam baraccude 80 gb no i nic wiecej nie mam podpiete Podepnij inaczej: hda - twardziel hdc - cd-rom dobrze Ci radzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doriath Napisano Lipiec 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2004 O kurcze, nagrywajka i hdd na jednej tasmie i do tego nagrywajka jako master? To chyba nie jest zbyt udany pomysl, posluchaj Marcyra, dobrze Ci radzi dysk na primary master - hda nagrywajka secondary master - hdc Jesli z jakiegos powodu nie mozesz podlaczyc ich na osobnych tasmach to zmien przynajmniej kolejnoscia na tej, na ktorej sa (znaczy zamien rolami master-slave). Pozdrawiam, Doriath PS. To niekoniecznie rozwiaze Twoj problem z nagrywaniem, ale (_napewno_ → na pewno) ORT jest bardzo wskazanym krokiem - zrobi wiecej dobrego niz zlego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi