Skocz do zawartości

Fedora Odcięta Od Sieci. Czy To Się Opłaca?

booba

Rekomendowane odpowiedzi

Czy opłaca się instalować Fedore czy jakiegokolwiek innego linuka gdy nie ma się dostępu do neta? Człowiek dostaje białej gorączki gdy musi bawić się z zależnosciami itd podczas gdy inni wklepuja yum install xxx i święto.

Proszę o jakąś obronę dla odciętej od sieci Fedory... smile.gif

Ok, ale nie chodzi mi o dostęp do programów, bo tutaj narzekac nie można. Chodzi o sam proces ich instalacji i mordowanie się z zależnościami w przypadku gdy nie ma się dostepu do internetu.

Wszystko jest do zrobienia - ofkoz (siedzialem 3 dni i w koncu mplayer mi smiga) - ale czym odwdzięczy mi się linux pomijając znikomą ilość wirów.

Podchodziłem do linuksa kilka razy i zawsze kończyło się na jego odisntalce bo stwierdziłem, że bez netu nie ma sensu.

Poczekam na stałke, na półce czeka Fedorka... biggrin.gif

Pozdrawiam!

lamo.gif

Witam. Ja zgadzam się z walwatem. W dzisiejszych czasach komp bez neta a szczególnie z linuksem jest już przeżytkiem. Nie wiem ilu masz znajomych z tym systemem, którzy mogą ci pomóc w razie problemów- ja na przykład niewielu i brak dostępu do sieci odciął by mnie od źródła inforamacji smile.gif Jeszcze z windą można brak neta przeżyć (bo wszyscy wokoło mają ten system i łatwo zdobyć oprogramowanie, a jeśli się coś zepsuje można zawsze zapytać o rade sąsiada itp.) jednak jeśli chodzi o linuksa internet jest bardzo potrzebny np. do czytania tego forum, a do zdobywania oprogramowania szczególnie (wiadomo, że są czasopisma ale one nie załatwią problemu całkowicie).

Pzdr

Hmmm bardzo ciekawy temat nigdy nie zastanawialem sie nad czyms takim. Tak jak wspomnial mynus mozna stworzyc wlasne repo (przy pomocy createrepo). Reszta oprogramowania do sciagniecia gdzies lub z gazet ale tutaj to trzeba naprawde wiedziec co sciagac zeby nie bylo problemy z zaleznosciami. Pewnie dla kogos obeznanego w temacie nie bylo by z tym problemu, poczatkujacy raczej beda miec problemy z takim dzialaniem systemu. Konczac: zdecydowanei trudno bez netu...

Instalując 'samemu' (bez neta) bardzo często za pomocą --nodeps robimy w systemie bałagan przed którym przecież Linux miał nas chronić (dlatego wybieramy Pingwina a nie XP). Tymczasem pozbawiając Linuka dostępu do sieci ostatecznie efekt mamy podobny - bałagan...

Natomiast YUM + NET = porządeczek o którym Łyndołza może tylko pomarzyć biggrin.gif

Moim zdaniem FC nie bardzo się nadaje na komputer bez internetu. Brak instalacji komercyjnych programów i kodeków najbardziej chyba daje się we znaki. Ale np. Debian Sarge na DVD, to piękna dystrubucja na taki komputer. Używałem jej kilka miesięcy, całe oprogramowanie instalowałem Synapticem z płytki (a jest tam tego naprawdę sporo - około 6500 pakietów...).

• 4 weeks later...
  • 10 months later...

:ph34r: Nie no nie załamuj mnie.

każdy system bez NETu to kicha i tyle.

Nie rozumiem.

Licencja na XP 300-350 zł

dostęp do tetu -ok 200 zł rocznie(+-100zł)

Linux ma programy o jakich tylko możesz pomarzyć w Windowsie(legalnie)

Goły Windows -brak pakietu OFFICE -ok 2000zł-pełny pakiet

-programy 3D-brak -od1000 do 30000 zł

-do obróbki zdjęć -PHOTOSHOP -zależy od wersji kilkaset zł kilka tysięcy złotych

Kurcze rachunek jest prosty

Goły linux -Open Office-full

-k3d (kompatybilny z 3D Studio Max)

-Blender 3D

-Gimp-trochę uboższy od photoshopa ale jest ekstra

No chyba ,że ktoś zasysa nielegalny soft z netu.Ale to jego sprawa.

Nie zadawaj takich pytań bo to tak jakbyś pytał czy lepiej kupić ferrari czy

wygrać ferrari na loterii.

• 3 weeks later...

Strasznie jednostronne to twoje porównanie cenowe... Biorąc pod uwagę, że:

- Większość gotowych zestawów i kompów z marketów ma już Win XP Home/Pro

- Do Windowsa można zainstalować Open Offica (nawet bym powiedział, że trzeba)

- Tak samo Blender i GIMP/GimpShop spokojnie chodzą pod Winem...

- Pewnie, że jest więcej darmowego oprogramowania na linucha, ale spokojnie są też darmowe zamienniki na Windows...

I internet za 200zl rocznie to mniej niż 20zl miesięcznie, czyli nie wiem skąd ty takie średnie ceny masz :/

50 zł miesięcznie to już dobra cena za 1mb...

BTW: Net jest dzisiaj niezbędnym narzędziem i szczerze, to nie wyobrażam sobie egzystowania bez niego... Nawet do 333Mhz i 32Ramu się net przydaje (bo taki sprzęcior to router, albo firewall może być świetny) ... Także ciężko wybrać dobry system na "bez.net"