Skocz do zawartości

Nvidia, Problemy Z Instalacja

LIzard

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panow jestem totalna lamka w (_linuxie_ → Linuksie) ORT ale chcialbym, zeby moja karta graf dzialala :D i otoz jest problem, nie che wgrywac nowych sterow nvidi (czytalem xze duzo ludzi ma znimi problemy)

jako ze zakupilme dystrybucje z Linux+ extra to ma na plycie stery nvidia-Linux-x86-1.0-5336-pkg1.run, ale juz nastarcie pojawia sie prbolem

wychodze z xow telinit 3 system wylacza apre rzeczy wyskakuje jakis bledzik (wg mnei nie istotny)

zapuszcza instalke (sh) i teoretycznie zaczyna sie instal (w instaltorze sterow)acja dochodzi do 100% (ale chyba skrypt) po czym wychodzi mi cos takiego:

ERROR: Unable to fiind system utlility 'ld': please make sure... i tam dalej ze mam sprawdzic czy mam to zaisntalowane itp. otoz nie wiem co to jest skad to wziasc i jak to zainstalowac :)

prosze o pomoc, bo narazie troche mnie to zniecheca do (_linuxa_ → Linuksa) ORT ;(

a i oczywiscie mam fedora core 2

zapuszczona na 20gb dysku

1,7 cel

karata graf gfc2mx

Pozdrawiam serdecznie

ok sprawdze to kozystajac z tego ze mam tu ten watek zapytam jescze czy istniejje jakis downaloader typu getright na (_linuxa_ → Linuksa) ORT ? :) najlpeiej zeby ladnie wspolpracowal z fedorka nasza kochana ;)

edit: no i niestety panowei..... d_pa ... dokladnie ten sam blad... co to jest to ld do diaska ??

Ludzie - czytacie posty?! <_<

przecież podałem linka do najnowszych sterów .... :blink:

człowiek się męczy, napracuję ....

:) niewdzięcznik ;)

LIzard naprawdę możemy Ci pomóc - ale troszkę się w to zaangażuj ;) wszystko się da zrobić jak się tylko człowiek postara - ja jestem również skłonny pomóc - ale chociaż przeczytaj to co próbuję napisac do Ciebie :)

Co do twojego nowego pytania - to zacznij, proszę, nowy TEMAT. Później przez takie postępowanie panuję chaos na forum i nic nie można znaleźć ...

pozdrawiam

Spróbuję najkrócej i najprościej jak potrafię ;)

Założenia:

I.Masz źródła jajka.

II.Używasz Gruba. (najlepiej .... a pewnie tak jest ;) jak nie to też jest wyjście)

Instalacja

1.Ściągasz instalkę z powyżej podanego przeze mnie adresu, do swojego domowego katalogu /home/twoja_nazwa

2.Restartujesz system.

3.Podczas uruchamiania, kiedy pojawi się okienko Gruba,

a.zjedz kursorem na system który zamierzasz uruchomić i naciśnij literkę a.

b.dopisz na końcu lini linux 3 i naciśnij ENTER

c.naciśnij literkę b

4.Zaloguj się na konto roota

5.Wejdź do katalogu gdzie masz sterownik cd /home/twoja_nazwa (lub tam gdzie ściągnąłeś sterownik)

6.Wydaj komendę sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-6106-pkg1.run

7.Wyedytuj plik /etc/X11/xorg.conf

8.W Section "Module" zahaszuj – Load "dri" i ewentualnie wywal jeszcze Load "GLcore "

9.potem zmień Driver "nv” na Driver "nvidia"

Odpal system ponownie ....

Jak nie używasz Gruba omiń pkt 2 i 3 a zamiast tego przełącz się używając np. kombinacji klawiszy ctrl alt F4, zaloguj na konto roota i wydaj komendę init 3

Dalej – patrz pkt 5.

powodzonka

PS. Zapomniałem - należy zrobić jeszcze dowiązanie do źródeł:

ln -s /usr/src/linux-posiadany_nr_jaja     /usr/src/linux

Edytowane przez marcYr