magarac Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Obecnie mam zainstalowanego Debiana. Chcialem jako drugi system zainstalowac FC 5, tak aby korzystaly ze wspolnej partycji /home. Czy jest mozliwosc "zmuszenia" KDE do korzystania z katalogu .kde pod jednym systemem a np. .kde2 pod drugim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 oczywiscie. Na przykladzie... debianowy user nazywa się "debianek" a fedorowy "kapelusznik"... no to sciazka do konfiguracji KDE to /home/debianek/.kde/* dla pierwszego sysu a dla drugiego sysu /home/kapelusznik/.kde/*. No i jak widzisz pliki ze sobą nie kolidują... bedzie działac bez zadnych kombinacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magarac Napisano Kwiecień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Rety! Zapomnialem dodac, ze zalezy mi na tym samym userze czyli chcialbym zeby te dwa katalogi z roznymi konfiguracjami dla KDE znajdowaly sie w np. /home/muchomorek Sorry, ze nie zaznaczylem na wstepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Rety! Zapomnialem dodac, ze zalezy mi na tym samym userze czyli chcialbym zeby te dwa katalogi z roznymi konfiguracjami dla KDE znajdowaly sie w np. /home/muchomorek samobojstwo stary... Najpewniej w Debianie masz zupelnie inna wersje KDE niz w FC5 (a nawet jak tą samo to Twój Debian nie jest "standardowy" bo korzysta z nieoficjalnych paczek lub z testing-bleading-edge)... dzielenie jednej konfiguracji spowoduje ze albo -KDE nr1 bedzie sie sypac -KDE nr2 nie bedzie miec niektorych nowo dodanych opcji (tak sie czasami dzieje jak ktos ma kilkuletni konfig KDE) -KDE nr1 bedzie nadpisywac pliki KDE nr2... lub na odwrot. Bedziesz mogl jakies dane (maile Kmaila np. ) poprostu stracici, nie tylko konfiguracje. Linux pozwala na wiele [*] ale nie az tak. Bo zobacz ze jak jeden /home/user ma byc dla obu systemow to nie tylko dzielisz ".kde/" ale takze wszystkie inne ".*/" ... a to bedzie powodowac spore zamieszania. Inne pakiety w innych wersjach. Modyfikowane pod dana dystrybucje (np. konfiguracja KDE z Fedory na KDE z SUSE to zupelnie inna bajka. W SUSE KDE jest mocno zmodyfikowane). To nie ma prawa poprawnie dzialac tak jak bys sobie tego zyczyl... [*] "Linux pozwala na wiele [*]" tu pokrotce opisalem co zrobilem z Operą -> http://www.kateos.org/forum/viewtopic.php?...=595&highlight= "dwie instancje Opery... jedna to /bin/opera druga /bin/opera_patpi, rozne katalogi konfiguracji w ~/. Wspóldzielone zakładki i gesty myszy za pomocą dowiązań symbolicznych. ... Ja tego potrzebuje by rozgraniczyc niektorze rzeczy które robie. Łatwo to zrobic przez edycje pliku z /bin oraz edycje pliku instalki.... własnie za takie rzeczy lubie Linuksa... w pełni dostosowywalny" Teoretycznie moglbys tak probowac.... - poszukac moze w KDE mozna zdefiniowac konkretna sciezke konfiguracji usera (czyli przekierowac na drugi /home). Trzeba by było jednak zmienic prawa dostepu... to niby najlepszy pomysl ale i tak nie bez wad... - potworzyc symlinki tak jak ja zrobilem z Opera.... " ln -s /home/user1/.kde /home/user2/.kde" Ale juz pisalem o mozliwych błedach. Z moimi Operkami to działa świetnie, ale na symlinkowanie całej konfiguracji KDE bym sie nie odwazył. Zresztą ja musialem zmienic plik /usr/bin/opera (przez nano /usr/bin/opera ;] ) by konfiguracja byla cala w inaczej nazwanym katalogu... a dopiero pozniej wspoldzielilem to co chcialem. Bo sens 2ch oper opiera sie na w 95% odmiennej konfiguracji... przyciskach,itp - proste stworzenie tej samej nazwy dla obu userow obu systemow. IMO to nie ma prawa poprawnie działac na dluzsza mete... Zreszta zwaz na to ze im konfiguracja Twojego systemu (a przynajmniej tak istotnych jego czesci jak ty chcesz zrobic) bedzie bardziej odbiegała od "normy" tym czesciej bedziesz spotykał się z nieprzewidzianymi przez programistów bledami.... Ja bym tylko ew. symlinkowal wybrana konfiguracje.. Kmaila katalog, amaroKa... ale to baaardzo wybiórczo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magarac Napisano Kwiecień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 No fakt. Rozwiazanie nie jest idealne. Ale musze sie pochwalic, ze kiedys mialem ten sam /home/magarac dla Debiana i Slaka i wszystko dzialalo. Tylko ze wtedy mialem ta sama konfiguracje KDE dla obu. Jedyne problemy (choc niewielkie) mialem, gdy np. pod Slakiem nie bylo jakiegos programu, do ktorego mialem ikonke na pasku narzedzi Zalozny, ze sie uparlem i musze miec wspolnego usera i katalog domowy Macie jakies pomysly? P.S. Choc wersje KDE beda identyczne, to w Debianie mam cos a la MacOS i chcialbym od tego czasami odpoczac Stad pomysl, zeby stworzyc .kde1 i .kde2 To musi sie dac zrobic, ale ja za malo sie na tym znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Zalozny, ze sie uparlem i musze miec wspolnego usera i katalog domowy Macie jakies pomysly? juz mowilem "- poszukac moze w KDE mozna zdefiniowac konkretna sciezke konfiguracji usera" Ja nie znam takiej opcji, ale jezeli jest to masz z głowy sprawe.... tak jak u mnie w /usr/bin/opera_patpi wystarczylo dopisac dwie liniijki jako 6y i 7y wiersz... OPERA_PERSONALDIR=/home/patpi/.opera_patpi export OPERA_PERSONALDIR i juz, działało.... ale z KDE tak prosto nie bedzie. I ja mysle o w pelni bezpiecznych rozwiazaniach... Twoje dzielenie /home ze Slackiem do takich nie zaliczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi