razor Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Witam Mam nastepujący problem: Otóz musze kozystać z urządenia dźwiękowego /dev/adsp, ale jego właścicielem jest root, więc musiałem zmienić właściciela na ja (chown ja /dev/adsp) i uprawnienia do wykonywania na chmod 0600 (analogicznie do /dev/dsp). Problem polega na tym, że uprawnienia pliku, po reboocie, zminiają się na wcześniejsze... Co zrobić aby tak sie nie działo ? pzdr i z gory dzieki za odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Być może dlatego, że panowanie nad urządzeniem ma udev i to w jego ustawieniach należałoby pogrzebać. Poza tym nie polecam nadwania sobie uwłaszczenia urządzeń Btw. "chmod 666" nie urządza cię? U mnie działa nawet po restarcie (choć nie twierdzę, iż u ciebie też tak się powinno dziać...) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Być może dlatego, że panowanie nad urządzeniem ma udev i to w jego ustawieniach należałoby pogrzebać. Poza tym nie polecam nadwania sobie uwłaszczenia urządzeń smile.gif Ale ja zrobiłem te uprawnienia na wzór /dev/dsp, które jakoś działa, a jęsli nie zmienie uprwnień to program nie pójdzie z dźwiękiem na koncie zwykłego usera ... mniejsze zło ? Btw. "chmod 666" nie urządza cię? U mnie działa nawet po restarcie (choć nie twierdzę, iż u ciebie też tak się powinno dziać...) Chmod 666 też daje dźwięk dla zwykłego usera, ale po restarcie jest to samo ... więc gdzie można popsuć te udev :>, bo nie bardzo wiem jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 więc gdzie można popsuć te udev :>, bo nie bardzo wiem jak nie podejmuje się odp[owiedzi tak tylko rzuciłe co mi przyszło do głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Chmod 666 też daje dźwięk dla zwykłego usera, ale po restarcie jest to samo ... więc gdzie można popsuć te udev :>, bo nie bardzo wiem jak Jeśli chmod 666 działa i resetuje się przy restarcie to może dopisanie tego polecenia gdzieś w /etc/rcx.d/ pomoże. Pewnie jest jakiś lepszy sposób ale go nie znam. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi