Kamil Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Witam..od jakiegos czasu posiadam na komputerze dwa systemy..Linuksa dopiero się uczę i mam problem ze sterownikami;)..jak to zawsze wśród newbees bywa;)..więc chodzi o sterowniki do płyty głównej ASUS A8N-E(chipset nForce 4 ultra)..czy w ogóle takowe istnieją a jesli tak,to gdzie mogę je znaleźć..przekopałem całe forum i kilka innych stronek i nigdzie nie moge znaleźc nawet opisu jak to się robi,co dopiero pliku ze sterownikiem..w ogóle byłbym wdzięczny,gdyby ktos podał mi kilka linków do stronek ze sterownikami pod Linuksa..bo jak wiadomo producenci raczej cięzko sie przyzwyczajają,ze nie wszyscy korzystaja juz z Okien A przy okazji mam tez drugie pytanko.. Czy przesiadka z 32-bitowej FC4 na 64-bitową(oczywiście mam 64-bitowy procesor) spowoduje jakies specjalne problemy jeśli chodzi o dostepnośc sterowników?..to znaczy wiem,że w prypadku Windowsa sa z tym spore problemy,ale ponieważ FC jest projektem otwartym,więc chyba sterowniki powinny byc dużo łatwiej dostępne..czy mam racje i czy warto..pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Nie spotkałem jeszcze sterowników do płyt głównych. Ja mam ASUS-a A8V-E DELUXE i żadnych sterów nie potrzebowałem. Co do 86_64x to uważam że takie same będziesz miał problemy ze sterami co na 86x, czyli praktyczne mało. Mała dygresja (Pamiętam jak kupiłem kompa 64bit i miałem neo+ i modem za 1zł [speedtouch330] na Winde żadnych sterów a pod Linuksa wszystko spokojnie chodziło. Kocham ten sprzęt. Tak samo mam mp3 player-a MPIO FL100 aby wgrać musze trzeba mieć specjalny program i stery, ale tylko one są na 32bit. Pisałem do firmy z zapytaniem kiedy będą stery na 64bit winde, a oni że mniemają tego w planach. W Linuksie zainstalowałem paczki i386 i spokojnie działa na architektur procka 86_64x.) Nie obawiaj się niczego. Jak masz problem z uruchomieniem jakiegoś sprzętu to pierw szukasz na tutaj na forum a później na Google. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Możliwe, że możesz dodać sobie moduł do jądra, albo masz juz dodany (sprawdź lsmod) o nazwie blisko podobnej do chipsetu płyty, który w jakiś tram sposób będzie wspierał. Ja mam u siebie taki modulik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 AAA...i tu was zaskoczę..na stronce asusa.. (http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=A8N-E) ..znalazłem sterownik do płyty;)..pytanie tylko,czy ten sjest dobry.. (NVidia Chipset(CK804) Linux 64 bit driver version 1.0-0275.)..i jak go zainstalować..w ogóle ORT po sciągnięciu okazuje się,że wewnatrz jest pięć RPM-ów, dwa źródła..na tej samej stronce jest też sterownik do dźwieku Realtek..no i jestem w kropce..bo muzyka np na FC brzmi znacznei gorzej niż na Okienkach po zainstalowaniu tych driverów:|..what to do..and how?.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi