dj_oko Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Może już jestem do reszty ślepy, ale przeszukałem kilka wątków na tym forum dot. montowanie cyfrówki jako Mass Storage w /media i NIC!! Nigdzie nie znalazłem komendy odpowiedzialej za takie działanie... Chodzi mi o jakiiś mount cośtam Jeśli to coś da - chodzi mi m.in. o aprarat Canon PowerShot A400, w którym NIE ma przełącznika Storage/PTP. Błagam, nie chodzi mi o rady "kup czytnik kart"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 fdisk -l Jeśli wywali Ci jakieś urządzenia typu /dev/sdx to podmontuj je poleceniem (z roota(su -)) mount /dev/sdx /media/jakiś_katalog. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Już o tym myślałem - sprawdzałem, co nowego sie pojawia w /dev, i nie zauważyłem zadnego sda... Chyba tylko /dev/bus/usb/2/7 ... Urządzenie znakowe I dalej nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Która FC? Z tego co wiem, to w FC 5 (przy uruchomionym demonie HAL) aparat powinien zostać wykryty i podmontowany automatycznie. Na bank jest tak z pendrivem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 W dodatku jeśli używasz FC5 i GNOME to gnome nie pobiera żadnych informacji z FSTAB tylko z demona HAL. U mnie aparat jest natychmiast wykrywany i pokazuje się ikona na pulpicie. Za takie zachowanie odpowiedzialny jest HAL i gnome-mount. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Jak nie ma w tej cyfrówce przełącznika, to może ona w ogóle nie udostępnia trybu mass storage ... Bo normalnie, to tak jak było tu już napisane, powinno się pojawić jakieś sdx w /dev, dokładnie tak samo jak przy podłączaniu pendrive (może sprawdź, czy ci pendrajwy dobrze wykrywa). Z HAL czy bez, i tak powinno być coś w /dev, jeśli nie, to musi być coś nie tak z tym aparatem. Wersja FC też nie powinna robić różnicy, zresztą afair już stary dobry rh8 radził sobie z takimi rzeczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Mam FC4 i pendrivy wykrywa bez problemu(o pewnych małych problemach z pendriveami jeszcze kiedyś napiszę). Pendrive jest wykrywany jako pendrive, a aparat jako APARAT a nie USB Storage... I tu jest problem... Jego iknka nie pojawia się w Komputerze i Biurku i w gnome-system-monitorze. Włącza się tylko GThumb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 http://www.teaser.fr/~hfiguiere/linux/digicam.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Jeśli to coś da - chodzi mi m.in. o aprarat Canon PowerShot A400, w którym NIE ma przełącznika Storage/PTP polecam gthumb (plus oczywiscie gphoto2), uzywam z canonem a520 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Mam FC4 i pendrivy wykrywa bez problemu(o pewnych małych problemach z pendriveami jeszcze kiedyś napiszę). Pendrive jest wykrywany jako pendrive, a aparat jako APARAT a nie USB Storage... I tu jest problem... Jego iknka nie pojawia się w Komputerze i Biurku i w gnome-system-monitorze. Włącza się tylko GThumb. podepnij kamerę i zobacz co wyrzuca $ dmesg | tail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Niemożliwe, żeby aparat nie wspierał mass-storage, bo znam nawet układ folderów na systemie plików SD! Problem w tym, jak zamontowac ten aparat jako dysk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi