knapik Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Hej, jestem noob w fedorze, liznałem troche ubuntu wczesniej i na tym moja linuxowa wiedza sie konczy. Mam problem z dodaniem tych rezpozytoriów gdzie sa kodeki do mediów, drivery itp. Jak to dodać? Gdzie? Do yum.conf? To niby wiem ale nikt nie opisał jak sie edytyje plik yum.conf Nie wiem jak sie do tego pliku dostać(kiepski jestem w tych komendach konslowych - na ubuntu bulo o tyle latwiej ze wszsytko bylo za pomacą "kopiuj" "wklej". Czy oprocz livny cos trzeba dodawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9934 - na forum.fedora.pl także występuje wyszukiwarka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knapik Napisano Kwiecień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 nie moge sie dostac do tego pliku, robie tak jak napisane jest dla gnome su -, potem gedit /etc/yum.repos.d ps: wiem ze jest wyszukiwarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 gedit /etc/yum.repos.d A nie przyszło Ci do głowy, że katalog geditem to ciężko będzie edytować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knapik Napisano Kwiecień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 gedit /etc/yum.repos.d A nie przyszło Ci do głowy, że katalog geditem to ciężko będzie edytować? Nie przysło, bo skąd mialo przyjść? A wiec po raz 10000 - jak zedytowac ten plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 A wiec po raz 10000 - jak zedytowac ten plik gedit /etc/yum.repos.d/nazwa.repo Choć do prawdy nie mam pojęcia po co chcesz go edytować bo gdybyś przeczytał Mini Fedora 5 FAQ to nie musiałbyś go edytować. livna-relase załatwia wszystko... Nie przysło, bo skąd mialo przyjść? wink.gif ls -l /etc | grep yum drwxr-xr-x 3 root root 4096 mar 20 18:35 yum -rw-r--r-- 1 root root 285 mar 7 06:05 yum.conf -rw------- 1 root root 151 mar 30 12:09 yumex.conf -rw-r--r-- 1 root root 34 kwi 4 16:37 yumex.profiles.conf drwxr-xr-x 2 root root 4096 mar 26 19:16 yum.repos.d Widzisz d przed prawami? oznacza ona katalog (ang. directory) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knapik Napisano Kwiecień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 dzieki wielkie poradzilem sobie za pomocą livna relase Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 - na ubuntu bulo o tyle latwiej ze wszsytko bylo za pomacą "kopiuj" "wklej". zainstaluj rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-5.rpm]http://rpm.livna.org/livna-release-5.rpm wszystko nawet łatwiej niż Ubuntu Czy oprocz livny cos trzeba dodawać? fedora-core.repo fedora-legacy.repo livna-devel.repo fedora-development.repo fedora-updates.repo livna.repo fedora-extras-development.repo kadu livna-testing.repo fedora-extras.repo kde.repo macromedia.repo zależy co kto lubi a co jest BEZPIECZNE yum.conf NIE NIE szukaj ! Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi