Skocz do zawartości

Mesa W Fc5

wklaczynski

Rekomendowane odpowiedzi

Na FC4 ACER AS5002 działała mesa, na wersji FC5 teraz wywala się

[root@localhost ~]# glxinfo

name of display: :0.0

X Error of failed request: GLXBadContext

Major opcode of failed request: 144 (GLX)

Minor opcode of failed request: 5 (X_GLXMakeCurrent)

Serial number of failed request: 17

Current serial number in output stream: 17

[root@localhost ~]#

Jak odpalić mesa? Co mogło się stać?

To mam odpalone, ale efekt taki sam przed i po, jedynie doładowałem moduł sisfb.ko do jądra co odpaliło mi framebuffer w trybie tekstowym, xorg załadował stery sis.ko tak jak poprzednio w FC4, ale teraz nie działa mesa, zauważyłem że xor przerabia paczki, wprowadzo coś w rodzaju Xair, ale pomimo skompilowaniu źródeł Xair z reprozytorium Fedory i zrobieniu konfiguracji glxinfo wywala całkowicie X-y, podejżewam że problem z nowościami że jeszcze nie wspierają x86_64, no ale po co wywalać stare jeżeli nowe jeszcze nie działa, po yto jest sekcja testing lub developer, teraz to nie ma starego i nowe jest do kitu, namieszali trochę w FC5, zamiast stabilnego środowiska dali walący się śmietnik, i takich problemów jest masa nie tylko z grafką, widocznie dążą do tego aby wykruszyć środowisko fedory, Bill nieźle daje w łapę!

DOS był bardziej stabilny, ale nikt do niego nie wraca! FC4 miała inne wady. O ile wiem użytkownicy wybierają linux ponieważ ponoć jest bardziej stabilny od windowsa, w innym wypadku nie ma sensu się nim babrać skoro jest gorszy i nie działa na nowym sprzęcie, 400 zł za licencję nie jest przeszkodą. Co to za system, że dopiero będzie go można zainstalować na starym złomie wytarganym przez dzeciaki z piwnicy! Po za tym stabilizował się pół roku w wersjach beta, co jest grane, ktoś przereklamował ten śmietnik!