walwat Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 W artykule jest mowa o kompie bez systemu operacyjnego, wiadomo, ze MS ma na myśli jedyny słuszny. Nie sadzę jednak, żeby takie prawo nakazujące preinstalować windę przeszło w jakimkolwiek demokratycznym kraju - może stać się tak, że "gołych komputerów w sprzedaży nie będzie, bo zakażą tego przepisy, ale wtedy sprzedawcy i producenci zainstalują coś tańszego, albo darmowego - wg. mnie nie ma czym się martwić. Prawdziwą katastrofą będzie produkowanie sprzętu, na ktorym da się zainstalować tylko windę - takie przymiarki już są. Póki co cieszmy się z tego, że Linux nie jest tak powszechny jak winda, bo wtedy z pewnością znalazlyby się wytrychy każące nam za to płacić, jak patenty itp. walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Tak na dobrą sprawę to M$ zaczyna być coraz bardziej irytujący.. i to już zauważył każdy z moich przedmówców... No nie wiem, ekonomia to nie zabawa w piaaskownicy, tylko polityka twardej ręki. Przedmówcy psioczą i psioczą, a jednak musze stwierdzić, że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia... Dobrze że niektórzy z nas mają ten wybór... mogą kompa posładać samemu i mieć pewność że jest dobrze.. a potem wrzucic odpowiedniego OS'a i żyć w spokoju nie mając niczego (choć z tym trudno) wspólnego z MS.Chrzanisz kolego... niestety są ludzie, którzy: a) nie mają wiedzy odpowiedniej by złożyć sobie kompa nie mają umiejętności by złożyć sobie kompa c) nie mają możliwości by nauczyć się obsługi innego systemu niż M$ d) boją się wszystkiego innego co podaje im komunikaty w sposób inny niż M$ Aktualnie piszę pracę na temat wdrażania (_linuks_ → Linux) ORTów w SOHO i dużych przedsiębiorstwach i niestety muszę stwierdzić, że jeszcze długo M$ będzie na topie i nie z powodu polityki ekonomicznej, a z powodu łatwości konfiguracji systemu, a głównie chodzi o komputery SOHO i większość firm, które zinformatyzowały się bardzo dawno temu. Sam pracuję w zakładzie o zatrudnieniu 5000+ i nikt tam nie chce słyszeć o Open Source, dlaczego? Bo byłby to ciężki orzech do zgryzienia, gdyby mieli nagle zmieniać oprogramowanie w ponad 20 tysiącach komputerów. a jeśli dojdzie do sytacji gdy będą chcieli siłą rzeczy dodawać Windy wszelkiej maści do sprzedawanych kompów i nie będzie ich obchodziło zwiększenie ceny, to ciekawy jestem ile osób powie sprzedawcy "nie dziękuje wolę mieć możliwość wyboru".. Zwróć kolego uwagę, że mowa jest o preinstalowanym systemie, czyli po uruchomieniu będzie on działał 30 dnia a potem wóz albo przewóz. Czyli tak czy tak użyszkodnik stanie przed pytaniem: wydać minimum 350 PLN czy 45 PLN (i kupić gazetkę z Linuksem). ..Ta dyktatura M$ jest już dobijająca...Milesz farmazony... nie ma żadnej dyktatury, tylko losie, które zapatrzyli się w jedną stronę medalu tak to widzą. Uzytkownik ma mimo wszystko prawo wyboru, bo kupując kompa nie kupuje licencji na oprogramowanie, czyli widziana przez Ciebie żekoma dyktatura jest jedynie wyimaginowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Zwróć kolego uwagę, że mowa jest o preinstalowanym systemie, czyli po uruchomieniu będzie on działał 30 dnia a potem wóz albo przewóz. Czyli tak czy tak użyszkodnik stanie przed pytaniem: wydać minimum 350 PLN czy 45 PLN (i kupić gazetkę z Linuksem). Przyznam że nie widzialem jeszcze gazety z Linuksem za 45 zł, majdroższa to 38 jak widziałem. Użytkownik ma też do wyboru jeszcze dwie opcje: albo sememuśćiągnąć lub poprosić kolegę z szybkim łączem zeby to zrobił za CIebie (ja tak robię, pozdro dla kolegi ), albo zamówić darmow Ubuntu, które przyjdzie do niego po 30 dniach Tylko początkujący użytkownik pewnie nie będzie weidział co ściągnąć, a o rozsyłanych darmowo płytach z Ubuntu tym bardziej, jak wie że Windows 350 zł kosztuje i "nic za darmo nie ma" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Chrzanisz kolego... niestety są ludzie, którzy: a) nie mają wiedzy odpowiedniej by złożyć sobie kompa nie mają umiejętności by złożyć sobie kompa c) nie mają możliwości by nauczyć się obsługi innego systemu niż M$ d) boją się wszystkiego innego co podaje im komunikaty w sposób inny niż M$ odnośnie a) oraz b ) nie wiem czemu ludzie kupują w taki sposób kompy.. tłumaczy ich tylko jedno - nieznajomość ich budowy, a szkoda.. odnośnie c) i d) może kliku z użytkowników nie przestraszyłoby się tego aż tak jak... [CIACH] ...kilku popróbowałoby coś zrobić i może zwróciłoby uwagę na to że linux nie taki straszny jeśli chodzi o możliwości to nie można pisać że nie mają... jeśli by chcieli to mogli by spróbować.. zaczynając powiedzmy od jakiegoś Live CD jak Ubuntu czy Knoppix.. a jak pisałem może przekonaliby się że linux nie jest taki straszny.. chyba że piszesz o skrajnych przypadkach osób które kontakt z komputerem mają jedynie w pracy.. a jeśli nie to nie pisz że “chrzanię” Zwróć kolego uwagę, że mowa jest o preinstalowanym systemie, czyli po uruchomieniu będzie on działał 30 dnia a potem wóz albo przewóz. Czyli tak czy tak użyszkodnik stanie przed pytaniem: wydać minimum 350 PLN czy 45 PLN (i kupić gazetkę z Linuksem). tu racja przepraszam nie zwróciłem na to uwagi.. czyli widziana przez Ciebie rzekoma dyktatura jest jedynie wyimaginowana może i jest wyimaginowana.. bardziej chciałem zwrócić uwagę na siłę jakiej M$ używa by normalnych szarych użytkowników zarzucić swoim oprogramowaniem.. popytaj znajomych... większość moich nie wie jak łatwe może być konfigurowanie Linuksa... jak stabilny to system i że nie musi korzystać z płatnego środowiska Windows by używać komputera do wszystkich podstawowych czynności.. ludzie może i mają wybór, ale nie mają wiedzy na temat linuksowego rozwiązania.. dlatego wybierają to co znają.. wybierają Windows... Jeśli chodzi o duże firmy to zarząd musi się zastanowić czy ma wysłać pracowników na szkolenie linuksa i nie płacić za licencje Windowsa, czy zrobić na odwrót i mieć święty spokój.. sam również wybrałbym te drugie rozwiązanie... a tak przy okazji nie jestem losiem widzącym jedną stronę medalu... Pozdrawiam Rasp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Ja inaczej patrzę to samobójcza bramka M$ - Vista potrzebuje nie złego sprzętu więc ... winXP nie będzie wspierany tak jak win98 teraz – więc co zostanie ? A cieńsze komputery nadal będą chcieli sprzedawać Narka Rasp Wszystko będzie dobrze jeden warunek ekonomiczny – więcej ludzi musi używać Linux -a Wystarczy ( moje zadanie ) no chyba że łapówkami załatwią resztę @lszk Nie wiem, czy pamiętasz, ale xp jak wyszedł na ówczesne czasy też potrzebował... Oj masz rację ale ja długo XP szerokim łukiem omijałem , wolałem win95 tak tak nie 98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 Może uznacie mnie za "innego", ale ja to w całości popieram. A konkretnie ten pomysł: ..... że Bill G. pcha się do opensource tu macie linka Wydaje mi się że Linux sporo na tym może skorzystać. Poza tym Microsoft był, jest i będzie. I w sumie to bardzo dobrze bo w gruncie rzeczy tworzą dobre produkty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 Vista potrzebuje nie złego sprzętu więc ... Nie wiem, czy pamiętasz, ale xp jak wyszedł na ówczesne czasy też potrzebował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 popytaj znajomych... większość moich nie wie jak łatwe może być konfigurowanie Linuksa...Dobrze RASP że dodałeś do tego zdania wyraz może... niestety należę do ludzi, którzy urodzili się w czepku ale chyba nogami i w drewnianym kościele mi cegła na głowę spada, bo jak narazie przy mojej GF 6600 TD i LCD IIYAMA nie znalazłem dystrybucji, która poszłaby bez problemów i krzaków na wejściu....jak stabilny to system i że nie musi korzystać z płatnego środowiska Windows by używać komputera do wszystkich podstawowych czynności.. ludzie może i mają wybór, ale nie mają wiedzy na temat linuksowego rozwiązania.. dlatego wybierają to co znają.. wybierają Windows...I tu masz 100% racji, ale czy to jest ich wina? Od małego mają wpajane w szkołach o windowsie i uczą się windowsa, a jak już coś chlapną o linuksie to niedouczony belfer powie, że to szajs i pracuje tylko w trybie tekstowym i nie będzie chciał więcej z uczniem rozmawiać, a nie daj boże weś go upokorz przy klasie pokazując mu jakikolwiek Live CD... (przypadek ode mnie z miasta - koleś miał kłopoty z zaliczeniem informatyki, bo udowodnił facetowi, że Linux jest bezpieczniejszy do surfowania po necie).Jeśli chodzi o duże firmy to zarząd musi się zastanowić czy ma wysłać pracowników na szkolenie linuksa i nie płacić za licencje Windowsa, czy zrobić na odwrót i mieć święty spokój.. sam również wybrałbym te drugie rozwiązanie...Jeżeli w zarządzie siędzą ludzie nie znający możliwości Linuksa, a w dziale informatyków ludzie z certyfikatami MS to uwierz mi - za Chiny Ludowe nie przeforsujesz migracji na Linuksa. a tak przy okazji nie jestem losiem widzącym jedną stronę medalu... Sorry - poniosło mnie... no offence... no ale uderz w stół... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 Sorry - poniosło mnie... spoko spoko no patrzcie... zaczyna się powoli... Chiny ciekawe kto będzie następny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Kwiecień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2006 Rasp z tym, że Chiny jako jedyny chyba kraj na świecie wywalczył u MS obniżke oprogramowania sprzedawanego w ich kraju. Koszt takiego np. XP czy Home to w przeliczeniu na złotówki, coś około 75 PLN, a za taką cenę dużo osób nawet by się nie zastanawiało nad zakupem orginału... cóż - czasami jednak Wingroza jest niestety poręczniejsza od linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwajcar Napisano Kwiecień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2006 a kiedy zrobią laptopy z Linuksem jakaś firma , ( nie mam Laptopa więc się nie znam ) Aristo - jak kupuje się bez Windows to dostaje się je z .... Fedorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Według mnie większość woli Windowsa(chociażby nielegalnego, im to ryba) niż darmowego jakiegokolwiek systemu innego niż Windows. Po prostu mają tak poukładane w głowie, że Windows jest częścią komputera, co nie jest prawdą. Sam miałem możliwość wyboru przy kupnie kompa: z windowsem, ale niewiele droższy(do 50 zł, ale pewnie był słabszy) a bez żadnego OS-a. Wybrałem bez, bo wolałem zainstalować sobie Linuksa, a komp był pewnie lepszy, a kupując bez windowsa nie wspierałem MS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Jak ktoś kto w szkole nie widział nic innego jak tylkok windowsa i ms office, może zdecydować się na coś innego? Nie ma szans. A tak czy tak, w domowym użytku w 75% komputery wykorzystywane są do giercowania a niestety w tym Windows najlepiej się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Ja bym się co nie co zastanowił. Mamy Mandrive w szkole(z Funduszy Europejskich, ale są tak skonfigurowane, że lepiej nie oceniać), więc pozycja Linuksa w szkołach rośnie(ale niestety imho zbyt powoli). (_linuks_ → Linux) ORT ma również kilka fajnych gierek, jak supertux, tuxracer, czy X-moto. Ponoć wine obsłujuje bez problemów niektóre gry windowsowe. Ale mentalność wielu ludzi jest przekonana do windowsa i jego Offica. P.S. Pamietam, że nie mogłem odpędzić brata od Mandraka 10.0. tak był zafascynowany Lbreakoutem.... aż się ździwiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 ja np ubolewam jak na studiach, sa zajecia z informatyki i oprocz powtorki ofisa (offisy dzialaja wszystkie podobnie) mam np kurs programowania w Borland Delphi... i ludzie po takim kursie nie wynasz nic... programy pisza im koledzy i z programowania nie potrafia nic... ja planuje rozmawiac z kierownikiem katedry (nota'bene moj promotor) na temat wywalenie tego delphi i zrobienia kilku godzin podstaw (_linuxa_ → Linuksa) ORT. jakiegokolwiek zeby sie ludzie dowiedzieli, ze "(_linuxa_ → Linuksa) ORT nie uruchamia sie spod windowsa"... plakac sie chce... w sumie wyszlo na to, ze u mnie na roku jestem JEDYNA osoba uzywajaca (_linuxa_ → Linuksa) ORT i jestem bogiem dla reszty... oni mysla, ze jak otwieram oczy to widze 'matrix' jakim jest (10011101011011101001101010111000) a to nie prawda jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi