Adalberd Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Witam Jestem początkujacy i chce nauczyc sie (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Do tego zainstalowałem fedore. Moja konfiguracja dyskowa to 2 dyski na jednym winda na drugim fedora 5 primary master windows 3 partycje C, D, E secondary master dysk dla fedory 5 literka dysku: F Zainstalowalem FC5 na dysku F. Wszystko ładnie poszło, ale nie mam menu wyboru uruchamia sie windows jak kiedys... Wlozylem cd1 FC i probowale na rozne sposoby konfigurowac ten GRUP ale za kazdym razem mam komunikat " W systemie nie zainstalowana zadnych pakietów z jądrem...." Wiem, ze to banalny problem ale ja jestem zielony totalnie jak narazie. Prosił bym o pomoc zrozumialem jezykiem dla poczatkujacego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 secondary master dysk dla fedory 5 literka dysku: F Zainstalowalem FC5 na dysku F. Wszystko ładnie poszło, ale nie mam menu wyboru uruchamia sie windows jak kiedys... F -?? dziwne 1)zależy gdzie Grub się zainstalował Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalberd Napisano Kwiecień 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 secondary master dysk dla fedory 5 literka dysku: F Zainstalowalem FC5 na dysku F. Wszystko ładnie poszło, ale nie mam menu wyboru uruchamia sie windows jak kiedys... F -?? dziwne 1)zależy gdzie Grub się zainstalował Narka Tzn. C D E F to partycje widoczne z windowsa C D E to dysk primary master F to dysk secondary master gdzie zainstalowałem FC5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Tzn. C D E F to partycje widoczne z windowsa C D E to dysk primary master F to dysk secondary master gdzie zainstalowałem FC5 zrób tak w sprawdź czy system się zainstalował na F ( nie wieżę ) w Xp powinien pokazywać F jako nie znaną partycję , jak ja rozpozna to znaczy że się nie zainstalowało. a oba dyski podczas instalacji były podpięte ? Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalberd Napisano Kwiecień 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 a oba dyski podczas instalacji były podpięte ? Narka Tak o bydwa dyski były podpięte. Windows wykrywa dysk F ale jako system plikow RAW wiec nic nie mozna zrobić Pojemnosc dysku 0 bajtow z pod windowsa. Wiec sadze ze sie zainstalowala fedora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Windows wykrywa dysk F ale jako system plikow RAW wiec nic nie mozna zrobić Pojemnosc dysku 0 bajtow z pod windowsa. Wiec sadze ze sie zainstalowala fedora. 1 powinno dysku F nie widzieć jako ikony 2)sprawdź panel sterowania >> Narzędzia administracyjne >> zarządzanie komputerem >> zarządzanie dyskiem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/po1qyc...7fyhtzxnxp.html Ja mam 1 dysk ale ten zaznaczony to Linux i win go inaczej widzi Raw to nie za dobrze jest to nadal system windowsowy ale z błędami (tylko do odczytu) tak mi się zdaje – pewny nie Jestem Powinno być zdrowy nie znany X- GB Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Wlozylem cd1 FC i probowale na rozne sposoby konfigurowac ten GRUP Przepraszam że nie pomagam a tylko komentuję ale nie mogłem sie powstrzymać Na przyszłość: GRUB a nie GRUP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalberd Napisano Kwiecień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 U mnie sytuacja wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/oinnpu...96juwp5376.html Nie wiem moze jeszcze raz tego linuksa zainstaluje ehhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 U mnie sytuacja wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/oinnpu...96juwp5376.html Wygląda dobrze bo chyba LVM zrobiłeś tak jedna uwaga jak instalowałeś to należało zmienić grub na dysk pierwszy do MBR Można to jeszcze uratować , czytaj o grub przyklejone tematy narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Przyznam że gdybym miał do dyspozycji 2 dyski to nei wiem czy bym sobie poradził. Mam 1 dysk 1 GB i robię tak: Podstawowa Partycja: /dev/hda1 ntfs /mnt/windows 12 GB /dev/hda2 ext3 / 12 GB /dev/hda3 ext3 /home 55,5 GB Rozszerzona partycja: /dev/hda4 swap swap 512 MB Grub zainstalowany w pierwszym sektorze partycji /boot (czyli na /) Windows kasuje zawartość MBR przy włączaniu czy tam wyłączaniu, dlatego nei będziesz miał wybory systemów jak zainstalujesz w MBR . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalberd Napisano Kwiecień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 to nie mam zielonego pojecia jak zrobic windowsa i fc na dwoch roznych dyskach :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Teraz tak najłatwiej : W biosie zmienić żeby dysk z Linuksem uruchamiał sie jako pierwszy Linux wejdzie dopisać do /etc/grub.conf title Other rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 ========== mam nadzieję że nie będzie potrzebne prze mapowanie powinien się przy następnym uruchomienu pokazać grub ponieważ ( przypuszczam ) że zainstalował się na drugim dysku a jak Windows się nie będzie chciał uruchomić to kombinuj z hd0-hd1-hd2 zawsze z powrotem możesz zmienić kolejność uruchomienia dysku Jak już wszystko będzie OK to prożba żebyś wkleił grub.conf i fdisk -l ( dla innych ) Narka Ps: Przepraszam że od razu tego nie napisałem ale nie podobało mi się że Windows widzi ikonę dysku F (jako RAW ) A taka uwaga (dobra) jest to najlepsze + wiedza ponieważ Windowsa możesz przeinstalować i grub.conf nie zostanie nadpisany bo jest na drugim dysku [ tylko wystarczy w biosie kolejność przywrócić ] a potem z powrotem zmienić żeby z drugiego dysku było bootowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 Problem jest banalny trzeba ustawić dysk z fedorą jako master, a z windą jako slave. Wtedy będzie odpalał Gruba i będziesz miał wybór systemów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 Problem jest banalny trzeba ustawić dysk z fedorą jako master, a z windą jako slave. A pewny jesteś że winda się uruchomi ? Z tego co ja wiem to dopisanie do grub.conf pomorze ale jeszcze należy prze mapować . Mogę się mylić ( ale wątpię ) Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi