Skocz do zawartości

Fc5 I Nagrywanie Cd/dvd

lucgocz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem użytkowanikiem linuksa od jakiegoś miesiąca. Zacząłem od FC4, obecnie użytkuję FC5. Z większością problemów udało mi się uporać, w tym z instalacją różnych rzeczy, co w moim przypadku jest utrudnione z uwagi na brak dostępu do Internetu. Niestety, nie potrafię rozgryźć problemu nagrywania na CD/DVD. Odczyt jest ok, natomiast jak chcę nagrywać, to np. w k3b po zrobieniu image wyskakuje mi komunkat: błąd, nie mogę wysunąć nośnika, operacja przerwana. W programie X-Cd-Roast podpowiedział mi o włączeniu emulacji SCSI, ale nie znalazłem w sieci wyczerpującej informacji jak takową emulację włączyć. Podobno można to osiągniąć poprzez własną kompilację jądra, ale do tego też nie wiem jak się zabrać i szczerze mówąc nie mam ochoty. Za wszelki podpowiedzi z góry wielkie dzięki.

Pozdrowienia

lucgocz a sprobu czegos takiego. Jak wlozysz plyte do napedu, zostanie ona automatycznie podmontowana (biorac pod uwage ze nic nie zmieniales i masz FC5 tak jak piszesz). Na pulpicie utworzy Ci ikonke z dostepem do napedu, wiec odmontuj sobie plytke. Sprobuj po tej operacji. Jest jakis problem z wspolpraca K3b i automount, przynajmniej u mnie. Da sie to pominac, ale od razu sie rezygnuje z automontowania sad.gif

!Ci - dzięki za podpowiedź - może pomoże. Wszystko jest jak mówisz. Po włożeniu płyty montuje się automatycznie, k3b robi image i ... kończy komunikatem: nie mogę wysunąć nośnika.

Mój sprzęt:

FC5 kernel 2.6.16_1 2069

Pentium IV 3.0 Ghz, 512RAM, AsRock PS41P, nagrywarka CD/DVD-RW Samsung TSST 542A, ATI Radeon 9250

Jeżeli będę miał jakieś logi i o ile nie rozwiąże wcześniej problemu, oczywiście je zamieszczę.

Pozdrawiam

Odmontowanie zadziałało. Nawet k9copy mi chodzi bez zarzutu! Dzięki za podpowiedź