lucgocz Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Witam! Jestem użytkowanikiem linuksa od jakiegoś miesiąca. Zacząłem od FC4, obecnie użytkuję FC5. Z większością problemów udało mi się uporać, w tym z instalacją różnych rzeczy, co w moim przypadku jest utrudnione z uwagi na brak dostępu do Internetu. Niestety, nie potrafię rozgryźć problemu nagrywania na CD/DVD. Odczyt jest ok, natomiast jak chcę nagrywać, to np. w k3b po zrobieniu image wyskakuje mi komunkat: błąd, nie mogę wysunąć nośnika, operacja przerwana. W programie X-Cd-Roast podpowiedział mi o włączeniu emulacji SCSI, ale nie znalazłem w sieci wyczerpującej informacji jak takową emulację włączyć. Podobno można to osiągniąć poprzez własną kompilację jądra, ale do tego też nie wiem jak się zabrać i szczerze mówąc nie mam ochoty. Za wszelki podpowiedzi z góry wielkie dzięki. Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siomek Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Przeczytaj sobie, jakie reguły obowiązują na forum w razie zgłaszania problemów. Napisz jaki masz sprzęt, co dokładnie pokazują logi systemowe. Generalnie więcej konkretnych informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 lucgocz a sprobu czegos takiego. Jak wlozysz plyte do napedu, zostanie ona automatycznie podmontowana (biorac pod uwage ze nic nie zmieniales i masz FC5 tak jak piszesz). Na pulpicie utworzy Ci ikonke z dostepem do napedu, wiec odmontuj sobie plytke. Sprobuj po tej operacji. Jest jakis problem z wspolpraca K3b i automount, przynajmniej u mnie. Da sie to pominac, ale od razu sie rezygnuje z automontowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucgocz Napisano Kwiecień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 !Ci - dzięki za podpowiedź - może pomoże. Wszystko jest jak mówisz. Po włożeniu płyty montuje się automatycznie, k3b robi image i ... kończy komunikatem: nie mogę wysunąć nośnika. Mój sprzęt: FC5 kernel 2.6.16_1 2069 Pentium IV 3.0 Ghz, 512RAM, AsRock PS41P, nagrywarka CD/DVD-RW Samsung TSST 542A, ATI Radeon 9250 Jeżeli będę miał jakieś logi i o ile nie rozwiąże wcześniej problemu, oczywiście je zamieszczę. Pozdrawiam Odmontowanie zadziałało. Nawet k9copy mi chodzi bez zarzutu! Dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi