dixie Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Witam Forumowiczów! Od blisko miesiąca oswajam FC4 w ramach wprawki przed FC5 i mam ambicje zastąpić tym WinXP. Wcześniej miałem doczynienia jedynie z Auroxem 9.4, ale to stare dzieje. Udało mi się poustawiać dźwięk (xmms, foobar :-D), wideo (MPlayer, VLC), chodzi sobie aMule, czeszę NTFSowe zasoby (przecież nie będę dublować muzyki i filmów tylko z powodu różnic partycji ), komunikator AQQ (w Wine rzecz jasna), z Wine też nie mam problemu, poinstalowałem niezbędne wtyczki do Mozilli 1.8 (wywaliłem Foxa) i Thunderbirda, sieć chodzi bez zarzutu... Generalnie robię z tego system biurkowy, bo takiego potrzebuję. Mam tylko dwie zagwozdki: 1) Wetknięcie PenDrive zamraża mi system na amen i tylko twardy reset pomaga. Przy czym pozostawienie go w porcie usb w czasie restartu blokuje tenże na ładowaniu sterowników "pamięć, dźwięk..."itp. Przejrzałem kilka forów różnych dystrybucji i znalazłem jedynie wzmianki o montowaniu w fstab (za to pełno o instalacji systemu na pendrivie :>), ale u mnie to niczego nie zmieniło 2) Mam kartę TV Avacs MPEG Station z chipsetem Cx23883-19. Sam chipset jest wykrywany poprawnie, ale nazwa karty już nie (może za świeża). Mam domyślnego TVPlayera (o ile nie pokręciłem nazwy), dorzuciłem LIRC'a, ale za ChRL nie potrafię tego skonfigurować, choć już kilka źródeł przejrzałem. Albo u mnie coś nie działa, albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem (albo porady są za stare ) Ciągle jest kasza na ekranie mimo przełączania systemów (za pierwszym razem pomogło). Raz jeden tylko zadziałało, przy pierwszym odpaleniu i tylko TVP1(ale obraz był śliczny - lepszy niż pod windą). Guru linuksowym nie jestem, ale wydawało mi się, że z dokumentacją sobie poradzę (3 tygodnie nic inego nie robiłem, tylko czytałem fora i porady )). W tych dwóch przypadkach poległem. Spotkał się ktoś z Was z podobnymi problemami i ew. wie gdzie szukać odpowiedzi? Jakiś trop, podpowiedź, cokolwiek... Jeśli to przebrnę, to mogę spokojnie zapomnieć o XP ) PS1: jajko-2.6.11. i na razie wymyśliłem postawić FC5 od nowa. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. PS2: sprawdzanie sprzętu wyświetla mi USB1. PS3: właśnie znalazłem tutaj wątek sąsiedni o kartach TV, ale dopiero się rozwija w kierunku mnie interesujacym, więc mojego jeszcze nie poprawiam pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi