pysiak Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Witam zainstalowalem sobie tą Fedorke 5 ale po wybralem sobie KDE i zostawilem tak jak bylo usatwione po instalacji chcialem doinstalowac ndiswrappera abyu zrobic net i mp3 do xmms i reszte ale jak dam w kde menu --> system --> ten program odpowiedzialny za dodaj/usun pakiety wywala mi : unable to retiviere software information I teraz pytam Was drodzy przyjaciele czy czegos nie zainstalowałem czy o co chodzi bo nie kapuje to jest jedyny program jaki mam do zarzadania pakietami i lipa pomozcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 ndiswrappera abyu zrobic net i mp3 do xmms i reszte ale jak dam w kde menu --> system --> ten program odpowiedzialny za dodaj/usun pakiety wywala mi : unable to retiviere software information pirut Nie wiem jak jest w KDE ale w Gnome pirut nie odpala się bez internetu pozostaje rpm lub yum localinstal yum localinstall /..ścieszka/pakiet albo “prawoklik” na odpowiedni pakiet Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pysiak Napisano Kwiecień 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 ndiswrappera abyu zrobic net i mp3 do xmms i reszte ale jak dam w kde menu --> system --> ten program odpowiedzialny za dodaj/usun pakiety wywala mi : unable to retiviere software information pirut Nie wiem jak jest w KDE ale w Gnome pirut nie odpala się bez internetu pozostaje rpm lub yum localinstal yum localinstall /..ścieszka/pakiet albo “prawoklik” na odpowiedni pakiet Narka Dzieki za pomoc ale dam se spkoj, rzeczywiscie aby cokolwiek zainstalowac trzeba miec juz neta a jak mam go miec skoro nie moge nawet durnego ndiswrppera zainstalowac lol, caly czas jakies zaleznosci itd. scaignolem chyba z 10 roznych wersji i lipa dam se spokoj z tym kolejny raz sie zawiodlem na (_linuxie_ → Linuksie) ORT a zwlaszcza na Fedorce szkoda. Powoce do windy a moze jak ten problem zniknie to znow sprobuje z fedorka bo suse i inne juz mi sie znudzily. Szkoda ze producenci oprogramowania maja gdzies (_linuxa_ → Linuksa) ORT i tu jest najwieksza wada tego systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano Kwiecień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 Słuchaj stary, nie zniechecaj sie tak predko, robisz tak : probujesz zainstalowac pakiet przez np. rpm -ivh nazwa_pakietu Wyskocza ci niespelnione zaleznosci i jakie pliki sa potrzebne do dalszej instalacji. Wchodzisz na strone http://rpmfind.net i tam wpisujesz w wyszukiwarce brakujace pliki, wyszukiwarka wyrzuci ci pakiety ktore zawieraja pliki ktorych tobie brakuje. Sciagasz i instalujesz pakiet. Moze sie zdarzyc ze sciagniety przez ciebie pakiet tez bedzie potrzebowal jakichs innych zaleznosci i plikow, ale ciebie to nie interesuje i robisz tak : rpm -ivh --nodeps nazwa_pakietu, wtedy zainstaluje ci "na sile" bez sprawdzania zaleznosci, potem mozesz juz spokojnie zainstalowac pierwotny pakiet tak jak podalem na gorze. Aha, i jesli jeden pakiet nie zawiera wszystkich potrzebnych plikow do instalacji pierwotnego pakietu to wyszukujesz inne pakiety na rpmfind, instalujesz na sile kilka pakietow ktore zawieraja potrzebne ci pliki i po problemie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Kwiecień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 By zainstalować ndiswrappera potrzebowałem tylko 2 (słownie dwóch) pakietów. Sam ndiswrapper i kmod-ndiswrapper. Oba z livny. Do tego windowsowy sterownik do neta i wszystko śmiga. Tylko pamiętaj że kmod musi być do odpowiedniego kernela. Jeśli nie instalowałeś innego to ściągnij do kernela 2.6.15 (kmod-ndiswrapper-1.10-3.2.6.15_1.2054_FC5.i686.rpm). ndiswrapper w odpowiedniej wersji do powyższego modułu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pysiak Napisano Kwiecień 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 By zainstalować ndiswrappera potrzebowałem tylko 2 (słownie dwóch) pakietów. Sam ndiswrapper i kmod-ndiswrapper. Oba z livny. Do tego windowsowy sterownik do neta i wszystko śmiga. Tylko pamiętaj że kmod musi być do odpowiedniego kernela. Jeśli nie instalowałeś innego to ściągnij do kernela 2.6.15 (kmod-ndiswrapper-1.10-3.2.6.15_1.2054_FC5.i686.rpm). ndiswrapper w odpowiedniej wersji do powyższego modułu Dalej lipa brakuje pakietu ndiswrapper-kmod-common =1.10 a nigdzie go nie moge znaleść na google koncząc lipa, zrobilem z pozostalymi jak napisaliscie sporobowalem uruchomic na sile pisze ze jest zainstalowany ale i tak nie da sie ndiswrappera odpalic nie istnieje <lol> po raz 1 widze tak uparta dystrybucje dlaczego niby wam wystarcza 2 pakiety a mi potrzebny jeszcze ten 3 skoro mamy ten sam system jak go nigdzie nie ma <lol2> ( kernel standardowy moze ja czegos nie zainstalowałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Kwiecień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 Spróbuj zainstalować obie paczki jednocześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pysiak Napisano Kwiecień 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 OK udało mi sie jakos to zrobic ale nie było to az tak łatwe nie dopisywalo tego w pliku modprobe.conf dopisalem to recznie z roota, ale mam do was jeszcze ostatnia proźbe mam 17'' monitor MAG786PF i mam ustawioną rozdziałke 800x600 85 Hz a chcaiłbym dac 1024x768 100 Hz jak to dobrze dopisac w xorg.config bo nie mam pojęcia pomozcie bo nie mialem podczas instalki wyboru a 800x600 to sie nie nadaje do pracy help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 Moze sie zdarzyc ze sciagniety przez ciebie pakiet tez bedzie potrzebowal jakichs innych zaleznosci i plikow, ale ciebie to nie interesuje i robisz tak : rpm -ivh --nodeps nazwa_pakietu, wtedy zainstaluje ci "na sile" bez sprawdzania zaleznosci, Z tym nodeps to radze bardzo uważać. Był tu na forum kiedyś topic o kde (~2004 r). Instalka była właściwie opisana z nodeps i czymś tam jeszcze. Jak można się domyślić, jazda z systemem była wtedy niezmiemska ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pysiak Napisano Kwiecień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 OK udalo sie mam 1024x768 100Hz dzieki komendzie "gtf 1024 768 100" i dopisaniu tego w xrg.conf , nastepne pytanko czy na standardowym kernelu 2.6.15 tym w FC5 zainsaluje bez problemu Nvidie : A ) insalowac z sterowników z strony porducenta B ) czy z livin'a i jak stąd to jakie pakiety mi beda potrzebne moze ktos podpowiedziec - postaram sie znalesc odp. na forum ale jak ktos byłby miły i mi powiedział do z góry dzieki -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ok zainstalowałem z paczek xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8178-0.lvn.5.i386.rpm kmod-nvidia-1.0.8178-0.lvn.3.2.6.15_1.2054_FC5.i686.rpm poniewaz posiadam tego kernela co te paczki ( znalazlem to na tym forum ) i tak niby pojawia sie logo nvidi jak wipisze nvidia-setting to sa sterowniki ale nie moge wlaczyc "glxgears" wypluwa : [pysiak@pysiak ~]$ glxgears Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual O co chodzi nie mam jakiejs paczki nie isnstalowałem z strony producenta bo pewnie by trzeba bylo miec kernel-source a tego nie ma wiec zrobilem tak jak pisali koledzy z forum. Bo niby mozna by na kernelu 2.6.16 ale znow by mi ndiswrapper nawalil i reszta pewnie pomozcie mi co mam jeszcze zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi