Skocz do zawartości

Co Z Tym Dyskiem?

filo_xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

mam pytanie ( i prosze, nie kierujcie mnie na google)...

zainstalowalem fedore 4, na 1 z 2 dyskow. (zrobilem tak, ze wzgledu bezpieczenstwa, wiadomo, zeby nie stracic waznych mi danych)...ale oco mi chodzi;

otoz po zainstalowaniu juz fedory, podpinam drugi dysk ( na ktorym sa nast.partycje: 2* ntfs, ext3 i swap) i dlaczego fedora ich nie widzi?dysk jako caly tak, ale partycji nie...

Czy ulozenie dysku na tasmie, chodzi o kolejnosc cos robi? a jesli tak to jaka powinna byc konfiguracja?

Jesli ktos chcialby porozmawiac na dluzsza mete, zapraszam na gg, lub e-mail....

Dziekuje za pomoc....

(AMD XP 2000+, 512ram, FX 5500, Gigabyte GA-7va)

Z roota wydaj polecenie

fdisk -l

powinno pokazać Ci partycje na wszystkich dyskach. Jeśli znajdziesz interesującą Cię to podmontuj ją, dodaj wpisy do fstab i powinno działać.

nie wiem czy to cos zmienia ale gdy uruchamiam kwikdisk, czy tam kdisk...cholera wie jak to sie tam nazywa....pokazuje tylko ten 1 hdd, drugiego nie....

teraz tak patrze na necie i nie zwrocilem wczesniej uwagii, ze jesli dysk jest z systemem plikow ntfs, to fedora moze go nie widzeic....czy to cos zmienia?

nawet jesli tak jest....partycje ext3 powinny byc automatycznie widoczne ....?

systemem plikow ntfs, to fedora moze go nie widzeic....czy to cos zmienia?

nawet jesli tak jest....partycje ext3 powinny byc automatycznie widoczne ....?

Nie nic za USERA Linux nie zrobi to USER decyduje co ma być zamontowane – bezpieczeństwo – kontrola [nawet ext3]

Narka

skoro juz tak zaczalem o tych dyskach...mam jeszcze jedno Question:

jest mozliwosc zrobienia programu rozruchowego na dyskietce? w mandrivie 2005 sie dalo....a gdy instalowalem FC 4, jakos nie widzialem tego wyboru ....pytam bo chce miec na dysku jeszcze win$de a (_linuxa_ → Linuksa) ORT odpalac z flopa...( ze wzgedu na mlodsza siostre...hehe..wiecie jak to jest smile.gif )