Skocz do zawartości

Połączenie Z Internetem - Dziwny Przypadek

mmaestro

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z połączeniem z siecią internet (przez kablówkę), czyli właściwie brak, choć działało. System RH 7,3 (serwer). Po pewnych perypetiach w firmie, odłączono na jakis czas serwer i... klapa brak internetu. Na drugiej karcie jest siec lokalna i perfekcyjnie działa.

dhcpcd nie zadziałał, nie przydzilił IP itd, choć w katalogu dhcpcd na kartę eth1 są wszystkie właściwie odkryte parametry, lecz nie uruchomił z kartą. Próby ręczne też fiasko.

Reczna konfiguracja to:

ifconfig eth1 inet 10.2.1.25 mask 255.255.255.0 broadcast 10.2.1.255 up

route add -host 10.2.1.1 dev eth1

route add default gw 10.2.1.1

ping działa między siecią lokalną a kartą eth1, czyli maskarada, forwarding jest prawidłowy

niestety nie pinguje z bramą, tym bardziej gdzieś dalej np. wp.pl

w pliku resolv.conf nie konfigurowałem i dzałało lecz teraz wprowadziłem serwery DNS

nameserver 80.50.50.150

nameserver .....

poprzednio w tym pliku był tylko adres serwera czyli :

192.168.0.100

polecenie route

10.2.1.1 * 255.255.255.255 UH ...... eth1

10.2.0.0 * 255.255.255.0 eth1

127.0.0.0 * 255.0.0.0 lo

192.168.0.0 * 255.255.255.0 eth0

default 10.2.1.1 0.0.0.0 UG eth1

nie pamietam dokładnie ale było w takiej kolejności (chyba znaczenia nie ma kolejnoc?), bo z reguły loopback w route w publikacjach jest pierwszy

w pliku hosts

127.0.0.1 localhost.domain locahost.pl

w pliku network w /etc

NETWORKING=yes

HOST= Nazwa

może ktoś ma propzycję?? niestety nie mogę pozwilić na ponowną instalację całego systemu

nie znam poleceń diagnostycznych, co bardziej dziwne od strony kablówki jest widziana ta karta sieciowa

ręce opadają

próowałem oszukać i zrobić na aliansie eth1:1, niestety tez ta próba nie powiodła.

w tym systemie (czyli RH) działa tylko konsola

nie, na eth0 jest LAN i działa, brama jest na eth1 który jest podłączony do internetu,

przy localhost z rozpędu napisałem pl w rzeczywistości tam nie ma

a może powinno być w hosts 127.0.0.1 Nazwa localhost,

zaś w katalogu sysconfig plik network powinien zawierac

Networking=yes

Hostname=Nazwa

Gateway=10.2.1.1

skypt network w init.d dotyczy obu jednoczesnie interfejsów, co trezba zrobić aby ponownie uruchomił tylko jeden interfejs np. eth1 nie ruszając eth0. Samo infconfig to zamało, bo nie rusza skryptów i nowych parametrów z plików konfiguracyjnych.

bez uruchamiania ponownie systemu to w init.d trzeba skorzystać z network oraz demon named, ale w moim systemie named nie mam, i działał niedawno bez tego.

No niestety logi w katalogu /var nie dają mi dodatkowych informacji.

jeszcze bardziej zagmatwam, bo spojrzałem w routing w Centos i tam nie ma w ogóle loopback (127.0.0.x), a jest w tej samej sieci kablowej i... działa

..no dlatego pytam czy eth0 to brama, bo napisales ze

ping działa między siecią lokalną a kartą eth1, czyli maskarada, forwarding jest prawidłowy, niestety nie pinguje z bramą
- nie moglem tu znalesc "porzadku".

A ip eth0 masz np 192.168.0.1 ?

To wiesz, zeby eth1 odpadl to:

ifconfig eth1 down

Looknij w >>Linka<<

----

Teraz proba(tylko proba):

route add -net 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 gw eth1

z sieci lokalnej, która jest podłaczona do eth0, mogę pingować z kartą eth0 (czyli 10.2.1.25).

Brama 10.2.1.1 jest przydzielona do eth1.

Ping mi nie działa ani z siecil lokalnej, ani też z serwera. Przy serwerze nie działa internet, który jest podłączony pod eth1.

eth0= 192.168.0.100

polecenie "route add -net 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 gw eth1" wydaje mi się niepotzrzebne, bo pierwsze routing z sieci lokalnej działa,

a po drugie muszę najpierw zrobiż aby serwer miał łączność z internetem.

i co jesli wyłącze eth1 (ifconfig eth1 down) to tym bardziej nie bede miał inetrnetu, przeciez pod niego jest podłaczony

niestety mam kłopoty z zainstalowaniem linuxconf. Sysem jest mocno okrojony, no zabraklo mi np libgd.so.1 i mimo zainstalowania brakujacych bibliotek, nadal mi sie buntował, być może kwestia wersji. Niestety mi brakowało czasu na dokładniejsze przeanalizowanie.

Ale mimo wszystko musi działać. W ifcfg-eth1 miałem:

DEVICE=eth1

BOOTPROTO=dhcp

ONBOOT=yes

Nawet zmieniłem parametry wstawiając odpowiednie dane zgodnie z Official Red Hat Linux reference Guide dotyczące Network Scripts, nie pomogło.

Pomyślałem, czemu tak długo męczę się szukając dziury tu u siebie, a może pomylił dostswca internetu.

Znałem adres MAC innej karty, który dostał przydzielony innej maszynie wczasie awarii.

Przydzieliłem MAC do karty w serwerze dla eth1 i dodatkowo wykonałem polecenie:

dhcpcd eth1

i.... szybko i prawidłowo przydzielił z sieci dane. Zadziałało, jest dostęp do internetu.

Tak długo męczyłem się i Was cenny czas marnowałem, a tu taki nr... dostawca internetu się ciut glebnął.

Za wszelką pomoc dzięki, za linki, niektóre przydadzą się w poznawaniu systemu od srodka (od konsoli).

DZIKI