klos Napisano Kwiecień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2006 (edytowane) Proszę o pomoc w instalacji modemu GPRS PC CARD modem GC 75 w fc5. Czy ktos to juz odpalił w fc. Opis ze strony www.internecik.com nie działa w fc5. nie kompiluje sie pakiet pcimcia-cs nie wiem czy jest on potrzebny fc5. Edytowane Kwiecień 14, 2006 przez klos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plooscva Napisano Kwiecień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2006 czesc, to jest naprawde proste. Co prawda ja mam GC85, ale to podobno zadna róznica. Poniższe scrypty wziąłem gdziez jakiegos forum Suse, ale u mnie dziala. Opis dotyczy sieci PlusGSM i usługi IPlus!!!! (ale dla pozostalych operatorów bedzie bardzo podobnie) Po kolei: Masz dwa scrypty. U mnie to: /etc/ppp/iplus-connect (wstawiasz PIN w odpowiednie miejsce - zaznaczone): ================ TIMEOUT 5 ECHO ON ABORT 'nBUSYr' ABORT 'nERRORr' ABORT 'nNO ANSWERr' ABORT 'nNO CARRIERr' ABORT 'nNO DIALTONEr' ABORT 'nRINGINGrnrnRINGINGr' SAY "Press CTRL-C to close the connection at any stage!" TIMEOUT 30 '' 'rAT' OK 'AT+CFUN=1,1' OK 'AT+CPIN="TUTAJ_WPISZ_PIN"' OK 'ATE1dddddddddddddddddddddddddddd' SAY "nWaiting for logged to gsm network..." SAY "ndefining PDP context...n" OK 'dddddddddddAT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0' OK 'AT+CBST=81,0,1;+CHSN=6,0,0,0' OK 'ATD*99***1#' TIMEOUT 10 SAY "nwaiting for connect...n" CONNECT "" SAY "nConnected." SAY "nIf the following ppp negotiations fail,n" SAY "try again. Sometimes the waiting time to logged to gsm network is to short.n" =========================== i drugi scrypt: /etc/ppp/peeers/iplus (tutaj trzeba podac odpowiedni port ttySx - u mnie S2): ======================== noauth connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/iplus-connect" debug /dev/ttyS2 115200 defaultroute crtscts lock local nodetach usepeerdns lcp-echo-failure 4 lcp-echo-interval 65535 ======================== port tty (czy jak to sie tam zwie), ktory dostal modem sprawdzasz najlepiej tak: 1. Wyjmij karte i odczekaj chwile. 2. Włóż z powrotem 3. #dmesg U mnie jest tak: pccard: card ejected from slot 0 pccard: PCMCIA card inserted into slot 0 pcmcia: registering new device pcmcia0.0 0.0: ttyS2 at I/O 0x3e8 (irq = 3) is a 16550A Wiec ttyS2. Dalej: #service network stop #pppd call iplus i teraz nastepuje próba połączenia. U mnie to trwa ok. 30 sekund. Czasem sie nie uda. Napotkanie nieprawidlowosci: 1. Polączenie nie zostaje nawiazane, pomimo wprowadzenia prawidlowego pinu Jezeli masz nową aktywacje upewnij się, ze jest ona AKTYWNA!!! Mozna to zrobic dzwoniąc na bezplatny numer pomocy 601 101 101. 2. Polączenie zamiera po kilku minutach - u mnie pomaga zatrzymanie scryptu (poprzec Ctrl+c, kilkukrotnie) i wyjęcie i włozenie karty z powrotem. 3. Zawsze po zasnieciu i obudzeniu dobrze jest to zrobic (wyjąc/wsadzic). to chyba tyle. jak cos pisz, ale u mnie wlasnie tak dziala. pozdrawiam plooscva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klos Napisano Kwiecień 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2006 Czesc mam taki error ja mam gprs z idei moj apn to www.ide.pl a id user idea i haslo idea moze cos jeszcze mam zmodyfikowac w tych skryptach. skrypty maja uprawnienia 755 i root root. [root@localhost /]# pppd call iplus rATss CTRL-C to close the connection at any stage! OK AT+CFUN=1,1 OK AT+CPIN="5404" +CME ERROR: 3 Connect script failed [root@localhost /]# pppd call iplus rATss CTRL-C to close the connection at any stage! OK AT+CFUN=1,1 OK AT+CPIN="5404" ndefining PDP context...ngsm network... ATE1dddddddddddddddddddddddddddd OK dddddddddddAT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0 OK AT+CBST=81,0,1;+CHSN=6,0,0,0 OKnwaiting for connect...n ATD*99***1# ERROR Connect script failed oto moje ustawienia z dmesga root:system_r:ifconfig_t:s0 tcontext=root:system_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c255 tclass=unix_stream_socket pccard: card ejected from slot 0 pccard: PCMCIA card inserted into slot 0 pcmcia: registering new device pcmcia0.0 0.0: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 3) is a 16550A i skrypty /etc/ppp TIMEOUT 5 ECHO ON ABORT 'nBUSYr' ABORT 'nERRORr' ABORT 'nNO ANSWERr' ABORT 'nNO CARRIERr' ABORT 'nNO DIALTONEr' ABORT 'nRINGINGrnrnRINGINGr' SAY "Press CTRL-C to close the connection at any stage!" TIMEOUT 30 '' 'rAT' OK 'AT+CFUN=1,1' OK 'AT+CPIN="5404"' OK 'ATE1dddddddddddddddddddddddddddd' SAY "nWaiting for logged to gsm network..." SAY "ndefining PDP context...n" OK 'dddddddddddAT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0' OK 'AT+CBST=81,0,1;+CHSN=6,0,0,0' OK 'ATD*99***1#' TIMEOUT 10 SAY "nwaiting for connect...n" CONNECT "" SAY "nConnected." SAY "nIf the following ppp negotiations fail,n" SAY "try again. Sometimes the waiting time to logged to gsm network is to short.n" /etc/ppp/peers/ noauth connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/iplus-connect" debug /dev/ttyS0 115200 defaultroute crtscts lock local nodetach usepeerdns lcp-echo-failure 4 lcp-echo-interval 65535 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plooscva Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 [root@localhost /]# pppd call iplus rATss CTRL-C to close the connection at any stage! OK AT+CFUN=1,1 OK AT+CPIN="5404" +CME ERROR: 3 Connect script failed U mnie taki blad pojawia sie po zawieszeniu modemu. Trzeba wyjac go na chwile i wlozyc z powrotem. Co do drugiego pytania, to nie wiem jakie dane sa potrzebne do polaczenia sie z inetem przez Orange. W drugim scrypcie, ktory podalem masz numer telefonu do plusa. Musisz zmienic to na Orange! To tutaj: OKnwaiting for connect...n ATD*99***1# ERROR Connect script failed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi