fafig Napisano Kwiecień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2006 witam, nie wiem czy ten temat byl na forum juz ale jakos nie moglem sie go doszukac. problem mam nastepujacy. dotyczy sb live 5.1 i xmms z alsa na pokladzie. nie jestem w stanie ustawic ta zbey gralo wszystkie 6 glosnikow. dzialaja albo 2 przednie+sub, albo 2 tylne +sub, albo center+sub. nigdy nie dzialaja rownoczesnie. na jakims forum suse znalazlem cos podobnego i tam gosc steiwerdzil ze te sterowniki alsy (nie pamietam nru wersji) nie obsluguja 5.1 na sb live. ja mam standardowe sterowniki alsy te ktore byly w systemie po instalacji [maciek@localhost ~]$ rpm -qa alsa* alsa-lib-devel-1.0.11-3.rc2.2 alsamixergui-0.9.0-0.2.rc1.fc5 alsa-lib-1.0.11-3.rc2.2 alsa-utils-1.0.11-4.rc2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Kwiecień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2006 A bawiłeś się alsamixerem? Czy problem występuje tylko w XMMS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Criminator Napisano Kwiecień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2006 Witam; Mam ten sam problem. Pod FC4 wszystko chodziło bez problemu, a w FC5 wszystkie głośniki grają mi tylko przy filmach DVD. Karta SBLive! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2006 Mam SB Live 5.1 i wszystko działa poprawnie. W moim przypadku wymagało to tylko zabawy z mikserem(w większości wypadków tak jest...). Wystarczy pobawić się programem alsamixer . Być może jest to defekt XMMS'a ale tu też mi dzwięk dobrze gra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcos81 Napisano Kwiecień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 A u mnie w całym systemie dźwięk działa jedynie na 2 przednich głośnikach. Sub, center i tył nie działają w ogóle. W alsa mixerze wszystkei analog są podciągnięte i powinno być coś słychać. Moja karta to SB Live 24bit advanced HD. System: fedora core 5 z aktualką kernela 2.6.16_1.2080. Wrzuciłem wszystko z menu Add/Remove Programs co było z nazwą alsa. Kartę wykrywa jako CA0106. Nic przy tym do tej pory nie majstrowałem. Jedyne co zrobiłem to sprawdzenie 6 kanałów za pomocą: speaker-test -Dplug:surround51 -c 6 i wyskoczyło mi dosć dużo, a poczatek był taki: speaker-test 1.0.11rc2 Playback device is plug:surround51 Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 6 channels Using 16 octaves of pink noise ALSA lib confmisc.c:1107:(snd_func_refer) Unable to find definition 'cards.CA0106.pcm.surround51.3:CARD=0' ALSA lib conf.c:3492:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib conf.c:3961:(snd_config_expand) Evaluate error: Nie ma takiego pliku ani katalogu Jeżeli gdzies na forum jest kompleksowe rozwiązanie opisanego problemu, to proszę o linka. P.S.: test głośników speaker-test -Dplug:surround51 -c 6 wykonałem w oparciu o info ze strony www.linux-muzyka.ixion.pl. Jestem bardzo początkującym użytkownikiem Linuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Criminator Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Już mam 5.1. W alsamixerze wszystkim suwakom ustawiłem głośność odtwarzania na maxa. Dziwi mnie tylko, że gdy wcześniej robiłem to samo muzyka odtwarzana była tylko w dwóch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Już mam 5.1. W alsamixerze wszystkim suwakom ustawiłem głośność odtwarzania na maxa. Dziwi mnie tylko, że gdy wcześniej robiłem to samo muzyka odtwarzana była tylko w dwóch? Ja polecam ustawienie suwaków na 80%, gdyż to odpowiada windowsowemu 100%. Gdy ustawasz więcej dzwięk jest "wzmacniany" i mogą być słyszalne pierdy i szumy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcos81 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Już mam 5.1. W alsamixerze wszystkim suwakom ustawiłem głośność odtwarzania na maxa. Cóż, gdyby u mnie było tak różowo... Wszystkie działające suwaki wziąłem na 100 % a nadal center, subwoofer i rear nie działają. Działają jedynie głośniki front, a nie po to mam kartę 5.1 i głośniki takież, żeby słuchać stereo. Czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu? Jak pisałem przy teście alsy na 5.1 wyrzuca, że nie może otworzyć pliku, czyli wg. mnie alsa wykrywa tę kartę jako inną. Co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Już mam 5.1. W alsamixerze wszystkim suwakom ustawiłem głośność odtwarzania na maxa. Cóż, gdyby u mnie było tak różowo... Wszystkie działające suwaki wziąłem na 100 % a nadal center, subwoofer i rear nie działają. Działają jedynie głośniki front, a nie po to mam kartę 5.1 i głośniki takież, żeby słuchać stereo. Czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu? Jak pisałem przy teście alsy na 5.1 wyrzuca, że nie może otworzyć pliku, czyli wg. mnie alsa wykrywa tę kartę jako inną. Co z tym zrobić? Jak masz takie [MM] to musisz to poprzestawiać. Jakimś klawiszem, tylko nie pamiętam jakim(spacja, alt, ctrl, nie wiem...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcos81 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 @adios Dzięki za podpowiedzi... Tego MM nie udało mi się zmienić, jeżeli przypomni Ci się czym to przestawić to daj, prosze znać. Póki co jedyne zmiany są odczuwalne, kiedy operuję suwakiem 'Analog Front'. Reszta nic nie zmienia. Jedyna zmiana w tekstowym alsamixerze to kiedy wcisnę TAB, ale wtedy przeskakuje z playback do capture i all. Ale to i tak nic nie daje. MM wymienione też powyżej zmienia się na 00 gdy w przełącznikach w regulacji głośności zaznaczę IEC958. Ale wtedy jest cisza i nic tego nie zmienia. Co najśmieszniejsze - w xmms nawet jak mam głośnosć na 0 to i tak gra. To rozwiązanie z podciąganiem suwaka jedynie dla Analog Front jest o tyle uciażliwe, że basy są wówczas zerowe, a subwoofer działa jak normalny głośnik. O co tu chodzi??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dmskisiel Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 MM zmieniasz klawiszem.... M :> przynajmniej u mnie tak dziala, ale nie zmienia to faktu ze u problem tez wystepuje, bardzo bede wdzieczny za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 polecam: http://forum.suse.pl/index.php?topic=7919.msg60896 u mnie działa, też mam SB :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi