Scorpion Napisano Kwiecień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 Czesc wszystkim Jest taki problem. Zmienilem monitor na lcd 19 i teraz jak mi sie komp uruchamia to nie moge nic zobaczyc, po prostu monitor gasnie i nie widac okna logowania chcialem przerobic xorg.conf bo w nim jest jeszcze stary monitor wklepany i nie wiem jak ustawic chociaz inna rozdzialke. czy ktos mi moze powiedziec jak to zrobic ? i jak w ogole dostac sie do dsku linuxowego spod konsoli (tryb awaryjny, rescue czy cos takiego) w dosie sie robi dyskietke startowa czy jakis bootcd i mozna wejsc na dysk i bawic sie, a ja mam ten problem ze w (_linuxie_ → Linuksie) ORT tego nie umiem (( Dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Kwiecień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 Już kiedyś były opisane uruchamiania w trybie "rescue". Uruchamiasz kompa z płytki nr.1 i wpisujesz linux rescue Później postępujesz w sumie według podpowiedzi i masz dostęp do partycji linuksowej. Dalej już chyba wiesz co masz zrobić bo sam o tym wspominałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Kwiecień 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 No i wlasnie tu jest problem, bo jakich podpowiedzi ? Nie wiem jak sie dostac na partycje linuxowa a mam juz konsole ;/ w dosie to wklepuje d: czy e: czy inny naped i tyle a tu nie wiem (( Czy ktos mi moze powiedziec jakie to sa komendy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Kwiecień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 pomine dostanie sie do samego linux rescue, skupie sie na tym co dalej. a wiec odpaliles ten tryb i chcesz przeedytowac xorg.conf? cd /mnt mkdir fedora fdisk -l spisujesz numer potrzebnej partycji mount /dev/hdXY /mnt/fedora cd /mnt/fedora nano /etc/X11/xorg.conf nano, gedit, mcedit czy co innego to tak w skrocie, ale nic ponad to nie potrzebujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 Jezeli chcesz tylko przerobic wpisy dotyczace monitora (przypuszczam, ze uruchamiasz system bezposrednio w X - init 5). Wowczas po pojawienu sie menu Gruba nacisnij dowolny przycisk, nastepnie [a] i na koncu parametrow wprowadzanych przy uruchamianym jadrze wpisz 3 [ENTER]. Spowoduje to uruchomienie systemu w 3 poziomie pracy (init 3) - mowiac krotko w trybie tekstowym . Nastepnie jak to napisal "przedpisca" nano /etc/X11/xorg.conf i jechane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 Ja jak zmieniałem monitor na lcd to jeszcze ze starym monitorem weszłem w ustawienia karty i monitora, zmieniłem mu na panel lcd i wyłączyłem kompa. Po podpięciu lcd komp uruchomił się normalnie, i tylko kwestia dopieszczenia ustawień monitora i wszystko działa do tej pory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 kiedy podlaczalem na chwilke monitor LCD (i nie bylo nic widac) do komputera po porstu zakomentowalem wiekszosc sekcji "Monitor" w xorg.conf pozostawilem tylko identyfikator: Section "Monitor" Identifier "Monitor0" # VendorName "Monitor Vendor" # ModelName "CTX PR711F series" # DisplaySize 330 250 # HorizSync 30.0 - 95.0 # VertRefresh 50.0 - 160.0 # Option "dpms" EndSection wtedy LCD uruchomil sie bez problemu, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi