broda Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 witam Mam taki "problem", w sumie pierdoła, ale jakby ktoś znał rozwiązanie, to chętnie posłucham Chodzi o to, że jeśli z konsolki utworzę jakiś katalog (poleceniem mkdir) lub plik (np. vi) w folderze ~/Desktop, to nie widzę go w trybie graficznym... jeśli się przeloguje, to wszystko jest ok, katalog/plik jest widoczny. Jeżeli kliknę myszką na desktopie i dam "utwórz folder" to folder jest widoczny od razu, tak samo jest jak ściągam coś np. operka... pliki pojawiają się od razu... problem jest tylko z konsola, (wylistowanie ls'em oczywiście pokazuje, że "niewidoczne" pliki/katalogi istnieją lukalem w "Narzędzia systemowe->Edytor konfiguracji" ale nic nie znalazłem ktoś wie jak to ogarnąć? strasznie denerwujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 U mnie działa..... <grin> moze odpal xrefresh chociaż watpię żeby pomogło...) na przykład: mkdir ~/Desktop/nowyfolder && xrefresh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 hehe, dzięki za info problem sam się rozwiązał... porządkując system troche namieszałem w gnomie i musiałem go przeinstalowć i teraz dziala, jak z konsoli zapodam mkdir ~/Desktop/x to automatycznie pojawia się folder na pulpicie mam zainstalowaną Fedorkę 4, nie pamiętam tamtej wersji gnoma... ale jakaś starsza na pewno... nie update'owałem gnoma od czasu instalacji a trochę tego czasu już minęło;) więc pewnie dlatego coś nie działało jak trzeba, bo w tamtej wersji coś gryzło się z moim kompem... instalacje yumem nowego gnoma pomogła a polecenie xrefresh na pewno mi się przyda do czegoś yo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi