Skocz do zawartości

Gnome - Pulpit

broda

Rekomendowane odpowiedzi

witam smile.gif

Mam taki "problem", w sumie pierdoła, ale jakby ktoś znał rozwiązanie, to chętnie posłucham smile.gif

Chodzi o to, że jeśli z konsolki utworzę jakiś katalog (poleceniem mkdir) lub plik (np. vi) w folderze ~/Desktop, to nie widzę go w trybie graficznym... jeśli się przeloguje, to wszystko jest ok, katalog/plik jest widoczny.

Jeżeli kliknę myszką na desktopie i dam "utwórz folder" to folder jest widoczny od razu, tak samo jest jak ściągam coś np. operka... pliki pojawiają się od razu...

problem jest tylko z konsola, (wylistowanie ls'em oczywiście pokazuje, że "niewidoczne" pliki/katalogi istnieją wink.gif

lukalem w "Narzędzia systemowe->Edytor konfiguracji" ale nic nie znalazłem wink.gif

ktoś wie jak to ogarnąć? strasznie denerwujące wink.gif

hehe, dzięki za info smile.gif

problem sam się rozwiązał... wink.gif porządkując system troche namieszałem w gnomie i musiałem go przeinstalowć wink.gif i teraz dziala, jak z konsoli zapodam mkdir ~/Desktop/x to automatycznie pojawia się folder na pulpicie wink.gif

mam zainstalowaną Fedorkę 4, nie pamiętam tamtej wersji gnoma... ale jakaś starsza na pewno... nie update'owałem gnoma od czasu instalacji smile.gif a trochę tego czasu już minęło;)

więc pewnie dlatego coś nie działało jak trzeba, bo w tamtej wersji coś gryzło się z moim kompem...

instalacje yumem nowego gnoma pomogła wink.gif

a polecenie xrefresh na pewno mi się przyda do czegoś wink.gif

yo! biggrin.gif