KrzysieQ Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Sam siebie widzę i mogę przeglądać zasoby innych. A inni mnie nie widzą Dołaczam plik. smb.conf: #======================= Global Settings ===================================== [global] # ustawienia globalne ; guest account = nobody # konto gościa w systemie netbios name = KrzysieQ # nazwa komputera workgroup = FOX # nazwa grupy roboczej sieci # server string = KrzysieQ # opis widniejący w sieci przy nazwie komputera security = share # zabezpieczenie i dostęp do zasobów na poziomie zasobów udostępnionych ; encrypt passwords = yes # przesyłanie haseł w odpowiedniej formie dla zgodności z Windows log file = /var/log/samba/log.%I # oddzielny plik dziennika dla każdego podłączającego się komputera log level = 2 #ustawienie szczegółowości logowanych komunikatów (od min 0 do max 3) max log size = 2000 # ustawienie maksymalnej wielkości pliku dziennika na 2000KB #Po przekroczeniu tej wielkości plik zapisywany jest z rozszerzeniem OLD local master = no # stacja nie ma być podstawową przeglądarką sieci preferred master = no # stacja nie ma być preferowaną przeglądarką sieci domain master = no # stacja nie ma być kontrolerem domeny wins support = no # nie ma pełnić roli serwera WINS os level = 30 # odpowiednio niski poziom zapewni przegraną w walce o bycie przegladarką unix charset = iso8859-2 # kodowanie znaków w sieci dos charset = cp852 # kodowanie znaków w sieci display charset = iso8859-2 server string = ; guest ok = no # kodowanie znaków w sieci #============================ Share Definitions ============================== [Linux] path = /home/KrzysieQ guest only = No guest ok = Yes browseable = yes writeable = yes [C] path = /mnt/captive-system guest ok = yes writeable = yes browseable = yes [D] path = /mnt/captive-dane_2 guest ok = yes writeable = yes browseable = yes [E] path = /mnt/captive-dane_1 guest ok = yes writeable = yes browseable = yes [F] path = /mnt/captive-dane_3 guest ok = yes writeable = yes browseable = yes [G] path = /mnt/G guest ok = yes writeable = yes browseable = yes wiem ze udostepnianie katalogu home to głupota - ale to sieć domowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 A czy czasem obsługą sieci windows nie zajmuje się router do 400 zł ? Jeśli tak to wiele by to tłumaczyło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysieQ Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Sieć składa się z dwóch kompów połączonych skrosowaną skrętką po sieciówkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Sieć składa się z dwóch kompów połączonych skrosowaną skrętką po sieciówkach A jak wpiszesz windowsowi w pasku adresu "na siłę" nazwę twojego komputera to tam wejdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Dopisz do sekcji [global]: hosts allow = 192.168.0. 127. browseable = yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysieQ Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Dopisz do sekcji [global]: Nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Witam. Ja bym na twoim miejscu najpierw stworzył jakiś prosty plik konfiguracyjny, który by działał a następnie go rozbudował o poszczególne opcje. Tak będziesz wiedzieć co i jak W sekcji [global] masz pełno opcji nie wiem po co, jak to taka prosta sieć U mnie są następujące i działa : [global] netbios name = *** guest account = nobody workgroup = *** server string = map to guest = bad user To powinno wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Sam siebie widzę i mogę przeglądać zasoby innych. A inni mnie nie widzą Spróbuj tego → http://samba.org/samba/docs/man/Samba-HOWT....html#id2587048 unix charset = iso8859-2 display charset = iso8859-2 W Fedorze standardowo jest UTF-8, więc powyższe ustawienia są błędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi