DeeCann Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Plyta: ASUS K8N4-E (nVidia) Dysk: Samsung 250GB sATA Stacja dyskietek: brak System: Fedora Core 5 Pytanie: jak to zainstalowac W momencie odpalenia instalki z plyty przez moment wyswietla sie okienko "Instaling sata_nv drivers". Nastepnie wyrzuca komunikat ze nie moze znalezc zadnego urzadzenia na ktorym moze zainstalowac system i i daje do wyboru "media" jakich moge urzyc. Sa to: Ethernet controller i nVidia Sata Controler. Rozumiem przez to ze ma on sterownik do kontrolera. No ale niestety po wyborze jezykow wyrzuca blad ze nie ma dysku i moge jedynie kliknac "OK" i pieknie mi sie wszystko zamyka i reset kompa . Czytalem ze trzeba by bylo z zewnetrznego urzadzenia wrzucic mu sterowniki ale: XP nie mial problemu z wykryciem kontrolera wiec bios ( czy plyta) umozliwiaja instalowanie systemu bez zbednych ceregieli, druga sprawa to nie posiadam stacji dyskietek ( ani innego "zewnetrznego " medium ), a ostatnia rzecz to wlasnie ten nVidia SATA Controler Driver ... znaczy sie "widzi" go. Wiec w czym problem? Pozdrawiam Wpadlem na pomysl zeby podpiac zwykly dysk ATA ( Seagate 40 GB). Podpialem, odpalilem instalke ... zanim (_wogole_ → w ogóle) ORT anaconda sie do mnie odezwala wywalil mi komunikat "cache flushes not supported" i kaplica. Wiec teraz ani w lewo ani w prawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 napisz więcej o płycie głównej - jej biosie,chiset, z płytami asus-a jest pewien problem bo trzeba dobrze wiedzieć co ustawić w biosie, napisz jak masz (dokładnie wszystkie dotyczące IDE-SATA) ustawione, ja mam płytę asusa p5p800 se i też szukałem przyczyny dlaczego na żadnym linux-ie nie mogłem ustawić DMA w DVD-rom, a win XP nie potrafił się uruchomić. dlatego opisz jakie masz ustawienia,bo to są najczęstsze problemy. PS. ja mam płytę asus-a i SATA - instalacja FC 5 jest bezproblemowa. jedna uwaga - po zorientowaniu się co to za płyta mam taką uwagę - weź i wyłącz RAID i SATA, zostaw tylko PATA (IDE-ATA) podłącz ten mały dysk i zobacz czy będzie szła instalacja, jeśli tak, to przyczyną będą złe ustawienia biosu u części SATA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lavend. Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 z tego, co wiem, to FC5 przy instalacji posiada stery do sata, u mnie na sata instaluje bezproblemowo [WDCaviar]. Tak, że nie kombinuj z zewnętrznymi sterami... zajrzyj w bios. NIe jestem pewien, czy u mnie nie mialo zto zwiazku z I/O - ata boot rom enable/disable. Jeżeli (_wogole_ → w ogóle) ORT nie wykrywa dysku, nawet przy instalacji 'windy' [z zapodaniem driverów na fdd] to problem moze dotyczyc obslugi dyskow sata, przez kontrolery z płyty głównej. Starsze mainboard'y nie mają pełnego wsparcia dla 'nowych, szybkich dysków sata' i należy zamieszac zworkami na dysku, wg. wzoru z obudowy hdd ;] - spowolnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 SATA boot rom enabled/disabled - jest to opcja w biosie która uruchamia podczas startu komputera sprawdzenie i ewentualnie uruchomienie dusku na SATA - lub druga możliwość - jeśli SATA masz jako dodatkową kartę PCI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin78 Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 siema ja mam podobny problem wywalił komunikat "brak dysku sata" czy powinienem wpisać "noapic nolapic" z tym podobne ?? nie wiem a mam zainstalowaną Mandrive i z tym niemaiałem problemów płyta :Asus K8N4nForce. dysk: Sata Caviar80GB ma ktoś pomysły ?? i nadal mam problem z zainstalowaniem FC5 prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi